Hozzávalók
A tésztához
- 3 db tojás
- 120 g vaj
- 120 g porcukor
- 75 g méz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 2 evőkanál kakaópor
- 520 g finomliszt
A krémhez
- 600 ml tej
- 120 g finomliszt
- 250 g vaj
- 180 g porcukor
- 20 g vaníliás cukor
A tetejére
- 2 ek porcukor
Csányi mézes
Hozzávalók
A tésztához
- 3 db tojás
- 120 g vaj
- 120 g porcukor
- 75 g méz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 2 evőkanál kakaópor
- 520 g finomliszt
A krémhez
- 600 ml tej
- 120 g finomliszt
- 250 g vaj
- 180 g porcukor
- 20 g vaníliás cukor
A tetejére
- 2 ek porcukor
A csányi mézes tésztájához a tojást, a vajat, a porcukrot és a mézet vízfürdő fölött összeolvasztjuk egy tálban, majd hozzákeverjük az előzőleg szódabikarbónával, sóval és kakaóporral elkevert lisztet. Ha túl lágynak bizonyulna a tésztánk, fóliába tekerjük és 30 percre a hűtőbe rakjuk pihenni. A tésztát kétfelé osztjuk, és a legnagyobb (40 x 30 cm-es) tepsi hátuljának a méretére nyújtjuk lisztezett felületen. Áthúzzuk egy sütőpapírra, majd azzal együtt a tepsi hátuljára rakjuk és így toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe kb.12 percre. Ugyanígy járunk el a másik lappal, majd hagyjuk kihűlni mindkét lapot.
A krémhez a tejből és lisztből egy lábosban, folyamatos keverés mellett sűrűbb krémalapot főzünk közepes lángon, és teljesen kihűtjük. A vajat kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A vajas krémhez adunk 2-3 evőkanálnyi főzött, kihűlt krémalapot, alaposan átkeverjük, majd hozzáadjuk a többit is. Ügyeljünk rá, hogy mindkét krém azonos hőmérsékletű legyen, mert ha az egyik jóval hidegebb, kicsapódhat a krém.
A kihűlt tésztalapokat kettévágjuk, így 4 db lapot kapunk, amiket megtöltünk a krémmel, és egymásra rétegezzük őket. Lefóliázzuk a sütit, a tetejére rakunk egy vágódeszkát nehezéknek, majd hűtőbe tesszük 1-2 éjszakára, csak ezután szeleteljük, végül pedig megszórjuk porcukorral.
- Elkészítési idő: 1,5 óra
- Sütési idő: 2 x 12 perc
- Pihentetési idő: 1-2 nap
Ha tetszett a csányi mézes recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!