Hozzávalók
A húshoz
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt feketebors
- 2 tk mustár
- ½ kg borjú comb
- 2+1 ek olívaolaj
A salátáhzoz
- 20 dkg kenyér
- 15 dkg friss vagy szárított füge
- ½ dl száraz fehérbor
- 15 dkg (helyi) kecskesajt (keményebb, zsíros fajta)
- 10 dkg bébi mángold (vagy más salátalevél)
- pár szelet érlelt sonka
A salátaöntethez
- 1 ág rozmaring
- 4 - 5 levél zsálya
- 1 tk morzsolt levendula
- ½ db citrom leve
- 4 - 5 ek olívaolaj
Hozzávalók
A húshoz
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt feketebors
- 2 tk mustár
- ½ kg borjú comb
- 2+1 ek olívaolaj
A salátáhzoz
- 20 dkg kenyér
- 15 dkg friss vagy szárított füge
- ½ dl száraz fehérbor
- 15 dkg (helyi) kecskesajt (keményebb, zsíros fajta)
- 10 dkg bébi mángold (vagy más salátalevél)
- pár szelet érlelt sonka
A salátaöntethez
- 1 ág rozmaring
- 4 - 5 levél zsálya
- 1 tk morzsolt levendula
- ½ db citrom leve
- 4 - 5 ek olívaolaj
A fokhagymát 1/2 tk durva szemű sóval mozsárba teszem és pépesre zúzom. 2 tk mustárral jól elkeverem és ezzel a pasztával bekenem a húst, amit előtte sóztam, borsoztam. Egy srepenyőben felforrósítok 2 ek olívaolajat, ráteszem a húst és mindkét oldalán pirosra sütöm. Alufóliába tekerem és félreteszem.
A kenyeret felkockázom és a serepenyőbe dobom, amiben eddig a hús sült. Jól lepirítom. Nagy salátás tálba teszem. A srepenyőbe teszem a felkockázott szárított fügét (ha frisset használtok, azt csak a végén keverjétek a salátához, nem kell pirítani), felöntöm 1 ek olívaolajjal és 1/2 dl fehér borral. Jól beforralom, amíg az alkohol elpárolog és a füge megpuhul. Rádobom a felkockázott sajtot és éppen csak egy kicsit átpirítom. Egyből összeforgatom a pirított kenyérrel. Adok hozzá egy kevés bébi mángoldot.
Az öntethez a korábban hasznélt mozsárba teszem a zöldfűszereket, belefacsarom a citrom levét, adok hozzá aolívaolajat, sózom, borsozom és jól összedolgozom, hogy krémes legyen. Összeforgatom a salátával. Teszek bele pár szelet érlelt sonkát és rádobom a csíkokra vágott húst.