Hozzávalók
Az alapléhez
- 1 kg sertés húsos csont
- 1 db csirkefarhát
- 1 szál sárgarépa
- 8 cm-es gyömbér (kb.)
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma (kisebb)
- 1 csokor újhagyma
- fél db chilipaprika
- 2 - 3 szál kombu
- 1 ½ ek tonhalpehely
- 5 - 6 db szárított shiitake gomba
A savanyított tojáshoz
- 2 db tojás
- 100 ml szójaszósz
- 50 ml ecet
- 2 ek cukor
- 50 ml víz
A húshoz
- 700 g bőrös hasalja
- 300 ml szójaszósz
- 200 ml mirin
- 200 ml víz
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 5 cm-es gyömbér (kb.)
- 1 kis csokor újhagyma
Az ízesítőhöz
- 100 ml szójaszósz
- 30 ml mirin
- 4 tk édes chiliszósz
A tálaláshoz
- szezámmag
- ramen tészta
- újhagyma
Hozzávalók
Az alapléhez
- 1 kg sertés húsos csont
- 1 db csirkefarhát
- 1 szál sárgarépa
- 8 cm-es gyömbér (kb.)
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma (kisebb)
- 1 csokor újhagyma
- fél db chilipaprika
- 2 - 3 szál kombu
- 1 ½ ek tonhalpehely
- 5 - 6 db szárított shiitake gomba
A savanyított tojáshoz
- 2 db tojás
- 100 ml szójaszósz
- 50 ml ecet
- 2 ek cukor
- 50 ml víz
A húshoz
- 700 g bőrös hasalja
- 300 ml szójaszósz
- 200 ml mirin
- 200 ml víz
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 5 cm-es gyömbér (kb.)
- 1 kis csokor újhagyma
Az ízesítőhöz
- 100 ml szójaszósz
- 30 ml mirin
- 4 tk édes chiliszósz
A tálaláshoz
- szezámmag
- ramen tészta
- újhagyma
Az alaplével kezdünk, hiszen ennek fog kelleni a leghosszabb idő. Előkeressük a legnagyobb fazekunkat, és beletesszük a húsos csontokat és a farhátat. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd forrni hagyjuk körülbelül 10 percig. Ezután leöntjük róla a vizet, és a csontokat is leöblítjük. A ramen leves egyik legfontosabb eleme a makulátlan, tiszta alaplé, ezért fontos, hogy az első, kifőtt habot teljesen lemossuk.
A tiszta fazékba belepakoljuk a csontos húsokat, a nagyobb darabokra vágott répát és gyömbért, a hagymákat, a chilipaprikából néhány karikát, valamint a kombut, a tonhalpelyhet és a szárított shiitake gombákat. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és alacsony lángon főzzük legalább 5-6 órát. Minél tovább főzzük, annál ízletesebb lesz. Sózni nem szükséges, az ízesítőszószt ugyanis külön készítjük majd el.
A tojásokat egészen pontosan 6 és fél percig főzzük, és hideg vízben hagyjuk kihűlni. A marinádhoz összekeverjük a szójaszószt az ecettel, a cukorral és a vízzel, majd a már megpucolt tojásokat egy zacskóba tesszük, ráöntjük a pácot, és hűtőbe tesszük legalább annyi időre, ameddig a leves fő. A tojást simán el lehet készíteni előző nap is, így jobban át fogja járni a pác.
A császárhúst felgöngyöljük, megkötözzük, majd egy magas falú, hőálló edénybe beleöntjük a pác összetevőit. A húst átforgatjuk a pácban, lefedjük, és a sütőbe tesszük 170 fokon 3 órára. Óránként átforgatjuk, hogy mindkét oldala úszhasson a pácban. Ha elkészült, kivesszük, és hagyjuk pihenni, ameddig az alaplevünk készül.
Ha a levesünk elkészült, kiszedjük belőle a gombákat, és a többit leszűrjük. Nekünk csak a tiszta levére lesz szükségünk. A levesünk fő ízesítője egy tömény keverék lesz, ezt fogjuk a tányér aljára kanalazni tálaláshoz. Ehhez a koncentrált ízesítőhöz összekeverjük a szójaszószt, a mirint és az édes chiliszószt.
A ramen leves tálalása
A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, a ramen tésztát megfőzzük, az újhagymát felvágjuk, és kezdhetünk tálalni. A tányér aljára ízlés szerint a szójás ízesítőből teszünk, erre jön az alaplé, mehet bele a ramen tészta, majd egy szelet a császárhúsból, egy tojás félbevágva, a shiitake gomba, az újhagyma és a szezámmag. Japánban a levesbetéteket pálcikával, magát a levet pedig szürcsölve fogyasztják. Ha jól esik, fogyasszátok ti is így.
Ha tetszett a ramen leves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!