A karácsonyi rovat támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 50 g szobahőmérsékletű vaj
- 80 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 45 g tejföl
- 25 ml espresso kávé
- 1 csipet só
- 75 g liszt
- 20 g kakaópor
- 5 g sütőpor
A tészta megkenéséhez
- 3 ek szilvalekvár
A fehércsokis mousse-hoz
- 100 g fehércsoki
- 200 ml hideg tejszín
- 1 csapott tk zselatin
A tejcsokis mousse-hoz
- 100 g tejcsoki
- 200 ml hideg tejszín
- 1 csapott tk zselatin
Az étcsokis mousse-hoz
- 100 g étcsoki
- 200 ml hideg tejszín
- 1 csapott tk zselatin
A karácsonyi rovat támogatója a
A karácsonyi rovat támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 50 g szobahőmérsékletű vaj
- 80 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 45 g tejföl
- 25 ml espresso kávé
- 1 csipet só
- 75 g liszt
- 20 g kakaópor
- 5 g sütőpor
A tészta megkenéséhez
- 3 ek szilvalekvár
A fehércsokis mousse-hoz
- 100 g fehércsoki
- 200 ml hideg tejszín
- 1 csapott tk zselatin
A tejcsokis mousse-hoz
- 100 g tejcsoki
- 200 ml hideg tejszín
- 1 csapott tk zselatin
Az étcsokis mousse-hoz
- 100 g étcsoki
- 200 ml hideg tejszín
- 1 csapott tk zselatin
A tésztához a vajat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, majd belekeverjük a tojást, tejfölt és a kávét. A lisztet elkeverjük az átszitált kakaóporral, sütőporral és a sóval, majd a vajas masszához keverjük és egy 24 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a tésztát. 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Mikor kihűlt, kivesszük a formából, megfordítjuk, és lekenjük a szilvalekvárral. Először a fehércsokimousse-t készítjük el.
A fehércsokit vízgőz felett vagy mikróban felolvasztjuk. A zselatint elkeverjük 2-3 evőkanál tejszínnel, várunk vele 1-2 percet, hogy magába szívja a tejszínt, majd mikróban felmelegítjük (nem forraljuk), csak annyira, hogy feloldódjanak a zselatinszemcsék. A maradék hideg tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk az olvasztott csokit, majd vékony sugárban csurgatva a zselatinos tejszínt is.
A krémet a lekvárral megkent tésztára simítjuk és kb. 30 percre hűtőbe rakjuk. Mikor megszilárdult a teteje, jöhet rá az ugyanilyen módon elkészített tejcsokis mousse, 30-40 perc hűtés, majd a végső étcsokis mousse réteg. 3-4 órán át hűtőben pihentetjük, majd vizezett, éles késsel körbevágjuk a forma mentén a tortát, lekapcsoljuk a tortakarikát, megszórjuk kakaóporral és pár kekszgolyóval díszítjük.