„Mindig is cukrászmester akartam lenni” – A Rácz Jenőék esküvői tortáját készítő Mon Petit tulajdonosával beszélgettünk
A Mon Petit kivételesen nem egy mostanában különösen gyakori karrierváltás eredménye. Sámson Zsófi mindig szeretett a konyhában szorgoskodni, így nem volt kérdés, hogy a turizmus-vendéglátás lesz az útja. A cukrászatban elengedhetetlen precizitás és pontosság vonzotta igazán, így a főiskola után Budapesten kezdett egy cukrász OKJ-be, ahol az alapokat elsajátította. Ezután a gyakorlatát Szombathelyen végezte, majd első munkaként a Gerlóczy Kávéház kötényét ölthette magára. „Hatalmas szerencsém volt, hogy itt helyezkedhettem el, ugyanis az egyik tulajdonos francia alapanyagokat forgalmazott, így folyamatosan ezekkel dolgozhattam, és rengeteget tanultam” – meséli Zsófi. Bár a cukrászat minden formája végtelen figyelmet és aprólékosságot kíván, a francia alapanyagokkal sokszor teljesen más dolgozni, és alkotni is. „Nekem egy képviselőfánk vagy egy hagyományos isler elkészítése sosem jelentett akkora kihívást, mint egy tökéletes ganache.” Ez utóbbi egyébként tejszín és valamilyen csokoládé eszméletlenül finom egyvelegéből álló krém, ami Zsófi majdnem minden süteményében megtalálható.
A Gerlóczytól a Mon Petit-ig
A tanulóévek után a Czakó Kert vezető cukrászaként dolgozott, ahol már egy komplett kis csapatért volt felelős. Bár ezt hatalmas kihívásnak élte meg, hiszen az irányítás mellett rajta múlt, hogy mindennap hibátlanul elkészített sütemények sorakozzanak a pultban. Ezután több fine dining étteremben is megfordult, az ott szerzett tapasztalatokat és konyhai technológiákat pedig folyamatosan beépítette a munkájába, mégsem volt maradéktalanul boldog. „Nagyon zavart a vendéglátásra jellemző fluktuáció. Amint összecsiszolódsz valakivel, szinte már megy is egy új helyre, új dolgokat tanulni. Ez persze velem sem volt másként, mégis nagyon hiányzott az állandóság az életemből”. Ezért aztán pár év erőgyűjtés után úgy döntött, saját vállalkozásba kezd. Először éttermeknek szállított be süteményeket, majd elkezdett esküvői felkéréseknek is eleget tenni. Idén már alig volt olyan hétvége a szezonban, amikor ne lett volna esküvője. Bár természetesen az a célja, hogy a pár minden igényének eleget tegyen, azt szereti a legjobban, ha teljesen rábízzák a tortát, és kiélheti a kreativitását – amiből jutott neki bőven. Nagyon szereti az aranyat, a virágokat és a meglepő formákat is, így nem nem csoda, hogy egyre népszerűbbek a tortái. A szezon egyik legemlékezetesebbje Rácz Jenő és Gyuricza Dóri menyegzőjére készült, ami 5 emeletes magassága mellett fehér és arany színben pompázott.
Nincs más hátra csak az előre
A jövőre nézve az első számú terv a bővülés, hiszen jelenleg Zsófi mindent egymaga csinál a Mon Petit körül. „Szeretnék egy nagyobb cukrászüzemet és persze egy-két embert magam mellé. Most, ha az esküvő torták mellett még én készítem az aprósüteményeket is, és mellette csinálom az éttermi sütiket is, az nagyon sok egyedül. De remélem mihamarabb lehetőségem lesz, hogy felvegyek magam mellé egy kis segítséget.” Amellett, hogy a tortákba 100%-osan beleteszi magát, az eddigi legnagyobb kihívásként mégis az első saját süteménykollekcióját tekinti. „Nagyon izgultam, mit fognak szólni hozzá az emberek, de szerencsére nagyon jó fogadtatást kapott”. A különböző kollekciók általában évszakonként váltakoznak, és eltérő ideig tart a megálmodásuk. Van olyan sütemény, amin akár több hónapig is dolgozik, míg a legutóbbi, Squid Game inspirálta kollekció 6 nap alatt megszületett. Torták közül jelenleg 12-13, süteményekből 5-féle szerepel az állandó kínálatban. Hatalmas örömünkre nekünk mindkettőből jutott kóstoló…
Mon Petit Passió
Ellentétben Zsófival, én kevésbé vagyok oda a csokoládéért, így az én kedvencem egyértelműen ez a maracujás sütemény volt. Az alapja linzertészta, ezen van egy vékony csokikrém (mert az semmiből sem hiányozhat :D), azon pedig a passiókrém. A villám gyakorlatilag keresztülesett rajta, olyan hihetetlenül könnyű volt, a krém pedig… Hát arra nincsenek szavaim, pedig illene, ha már ebből élek, tudom. A csokoládé nagyon finoman bújt meg, a maracujának viszont a kirobbanóan intenzív ízét imádtam. Ha most azonnal el kéne döntenem, hogy milyen legyen az esküvői tortám, tuti, hogy ezt választanám.
Kávés desszert
Szintén odavoltam ezért a kávés sztoriért, pedig ebbe Zsófi már tekintélyes mennyiségű csokoládét rakott. Konkrétan négyféleképpen található meg ebben a süteményben. Legalul a piskóta alapjában, amire aztán dominikai étcsokoládékrém kerül, erre jönnek a karamellizált étcsokigyöngyök, a sort pedig egy kolumbiai kávé és fehér csokoládéból készült ganache zárja. Ez így nagyon töménynek hangozhat, de a legnagyobb meglepetésemre egyáltalán nem volt az. Sőt, kifejezetten könnyed, a kávés íz nagyon kellemesen keveredik a különböző csokoládékkal, szóval tényleg isteni!
Mogyoró-áfonya-tonkabab
A dobogó harmadik fokára én ezt a sütit szavaztam meg. Nem csak azért, mert nagyon tetszettek a feltűnő, lilás színei, hanem mert az áfonya minden formáját szeretem. Ebben a sütiben ismét csokoládés piskóta az alap, erre jön egy vastag réteg mogyorós praliné. A következő réteg pedig egy citrusos áfonyazselé, mogyorós ganache pötyökkel. Ránézésre ez is baromira édesnek tűnt, de a citrusos áfonyaréteg rengeteget tompított rajta, és adott neki egy kellemes fanyarságot.
Akár esküvői tortáról, akár sütiről van szó, ha Zsófit választjátok, nem csak abban lehettek biztosak, hogy a szíve-lelke benne lesz, de abban is, hogy felejthetetlenül finom lesz a végeredmény. Az árairól és a jelenlegi sortimentjéről a Mon Petit honlapján tudtok tájékozódni.
Cím: 1067 Budapest, Király utca 72.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!