Mit tud egy mexikói-magyar pékség? Mindent, amire szükséged lehet!
Véletlenül bukkantam erre a kicsi és végtelenül kedves helyre, aminek a kirakata mellett nem lehet mosolygás nélkül elmenni, hiszen színes díszeivel azonnal odavonzza az ember tekintetét. A kirakatban roskadozó friss pékárut csak utána vettem észre.
A Tortuga és Pohánka csak egészen kis részben mexikói pékség, hiszen – bár a mexikóiaknak is megvannak a saját, ismert péksüteményeik, és szeretnek is kenyeret enni – ez az ízvilág nyilván nem tükrözi az itthoni ízlést. Így a Tortuga és Pohánka inkább egy néhány mexikói jellegzetességet is felvonultató, de magyar kézműves pékség.
Karen Avila, a tulajdonos egészen véletlenül vetődött Magyarországra hat évvel ezelőtt, aztán itt is ragadt. Kérdeztem, hogy nem túl hűvös-e neki itt az időjárás, de nem panaszkodott. Ne higgyétek azonban, hogy Karen csak Budapestbe szeretett bele! Vidéken saját kis tanyája is van, ahol zöldségeket is termeszt.
A tulajdonos eredeti szakmáját tekintve tanár, de mindig is szeretett sütni, így most nagyon boldog, hogy saját péksége lehet. Ennek neve is a két kultúra ötvözését tükrözi, hiszen a tortuga spanyolul teknőst jelent, a pohánka pedig a magyar puliszka régies neve. Sem teknős, sem puliszka nincs a pékségben, de ez csak még kedvesebbé teszi. Karen ezzel is utalni akar arra, hogy tiszteletben tartja a sütéshez fűződő tradíciókat. A pékségében például mindent kovásszal készít.
Megfér egymás mellett a kakaós és a jalapenós csiga
A kínálat nagy részét egyébként inkább a magyarok kedvencei teszik ki, úgymint a búzalisztből készülő kovászos kenyerek és a csodálatos kiflik, amikért egyébként önmagában is megéri elzarándokolni hozzájuk. Mindenki nagy kedvence, és most már az enyém is a kifli, és annak különösképpen a sajttal töltött változata.
A vásárlók nagy kedvence a mexikói és a magyar ízek ötvözéseként megszületett jalapenós csiga, ami mindig szerepel a kínálatban. Csakúgy mint a hagyományos kakaós csiga, a kalács vagy spanyol nevén roscón, a magyar perec és egy mexikói péksüti, ami concha névre hallgat. Ez egy hagyományos, mexikói édes kenyér, kinézetében a mi zsemlénkre hasonlít, de a tetejére ropogós édes máz kerül. Nekem nagyon bejött, az ára 300 Ft. Többféle ízesítéssel készítik, Mexikóban legtöbbször vaníliás máz kerül a tetejére. Szintén a spanyol hagyományokat eleveníti fel az orejas, azaz pálmalevél, és mostanában elég népszerű a babka is. A kínálat persze ennél jóval szélesebb, és tényleg igaz, hogy mindennap többféle péksüti készül.
Mindennap más kenyér
A legtöbben a kifli mellett a friss, kovászos kenyérért járnak a pékségbe. A kenyerek napi elosztását a falon találjátok felírva, így mindenki ahhoz igazítva érkezhet. Teljes kiőrlésű, fehér és félbarna azért többnyire mindennap sül, a kissé különlegesebbek, mint az alakor vagy a kamut és a tönköly ritkábban. A fél kilós kenyér ára 600 Ft.
A péksütiket és mindig friss szendvicseket helyben is elfogyaszthatjátok, hiszen a galérián egy nagyon hangulatos leülős hely is van, vidám mexikói falfestéssel és díszekkel. Ihattok egy jó kis mexikói forró csokit vagy kávét is.
Tortuga és Pohánka – 1077 Budapest, Wesselényi utca 64.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!