Hirdetés

A város egyik legjobb húsos batyuját készítik egy új grúz étteremben

Hirdetés

A város egyik legjobb húsos batyuját készítik egy új grúz étteremben

Hirdetés
Rég vártam annyira izgatottan új helyet, mint az Tifliszo nevű, grúz étterem megnyitását. Persze ilyen gyarló az ember, mindig csak az újra hajt. A közel-keleti konyha már lassan természetesnek számít, kínai is van már egy pár, na de grúz! Vágtattam is felfedezni az új ízeket.
Hirdetés

Pedig nem éppen a legjobb helyen, a Ráday utca elején nyílt az étterem. Nem olyan régen már értekeztünk a Ráday utcáról, miszerint nem ártana egy kis újrapozicionálás a környék ügyében. Sajnos a budapestiek egyre kevésbé használják az utcát, a turisták pedig nem nagyon tévednek arra. A Tifliszo egy fontos állomás lehet ezen az úton, mert ez végre egy olyan hely, amiért valóban megéri majd elmenni egy vacsorára a Rádayba.

Az újonnan nyílt grúz étterem, fotó: Mudra László

A Tifliszo tulajdonosai – a név Grúzia fővárosára, Tbiliszire utal – mindketten grúzok, az ország középső részéről valók, és éttermükben a grúz konyhát minél szélesebben szeretnék megmutatni. Grúziában egyébként már 15 éttermük van. Az ételek hagyományos családi receptek alapján készülnek, a konyhát Zaza Bidzinashvili séf vezeti, aki több mint 20 éven keresztül főzött Tbiliszi legjobb konyháin. Gyermekkorát Grúzia Kahetia régiójában töltötte, ahol régi családi receptek szerint tanult főzni.

Friss alapanyagok és fűszerek, fotó: Mudra László

A grúz gasztronómia rendkívül sokszínű, ráadásul erősen képviselteti magát a regionalitás. Annak ellenére, hogy kis országról van szó, nagy eltérések találhatók a különböző régiók ízei, de akár még borkészítési szokásai között is. Minden szomszédos terület hatott rájuk egy kicsit, így az orosz, a török és az örmény konyha is. 

Hachapuri másként

Mint annyian, én is a hachapuri nevű jellegzetességről hallottam a legtöbbet. Ezt kóstoltam is már, bár sajnos csak itthon néhány helyen, és nem nyűgözött le. Ez egy leginkább pizzára hasonlító étel, amit sajttal töltenek, és Grúzia-szerte igen sok formája létezik. A Tifliszóban való látogatás már csak azért is megérte, mert így legalább kiderült számomra, hogy ez az étel jól elkészítve valóban zseniális lehet. Márpedig a Tifliszóban a lepényeknek és a kenyereknek kitüntetett szerepe van, mindegyiket saját kemencéjükben sütik ugyanis. Sőt, nemcsak a tésztát, de az abba töltött házi sajtot is maguk készítik, így maximális a kézműves élmény. A hachapurit egyébként tavaly az ország szellemi kulturális örökség részévé nyilvánították. 

Hachapuri, fotó: Mudra László

A hachapurinak többféle változata is létezik (a hacso túrót jelent, a puri kenyeret), a legismertebb talán az adjaruli, amikor a kis csónak formájú tésztába gyömöszölik a sajtot, és még melegen ráütnek egy tojást, ezt össze kell keverni, majd a sült kenyértésztával kitunkolni. Na, ez úgy, ahogy van, isteni. Az olyan pizzaőrültek, mint én, meg egészen el tudnak veszni ezekben a lepényekben. Másik kedvencem az imeruli volt, amikor két tésztaréteg közé töltik be a sajtot – ez hasonlít a Horvátországban nyilván mindenki által kóstolt burekre. 

Friss sajtok és krémek, fotó: Mudra László

Érdemes azért továbbmenetelni az étlappal, bár itt előre szeretném leszögezni, hogy én csak az előétel-szekcióból szemezgettem. A kiadós sült húsokra és finom halakra nem fordultam rá, elmerültem viszont a krémek világában. Ez azért ismerős lehet azoknak, akik sokszor jártak már török vagy közel-keleti étteremben. Feltűnt, hogy mindenben nagyon sok a dió, rengeteg magot és aszalványt esznek, amit friss zöldségekkel, spenóttal, padlizsánnal és sajtkrémekkel kombinálnak. 

Aszalt gyümölcsök, fotó: Mudra László

Hinkali, a szaftos batyu

Megemlékeznék a Tifliszo egyik különlegességéről, a hinkali nevű, élesztő nélküli tésztabatyuról is, amit mindenképpen próbáljatok ki! Ez is egy olyan étel, ami a legtöbb nép konyhájában valamilyen formában megjelenik. Például a kínaiaknál ott van a fantasztikus jiaozi, az oroszoknál és a lengyeleknél a pelmenyi, vagy éppen az olaszoknál a tortellini. Érdekes, hogy a magyar konyhára nem jellemző ez az étel – a derelye ugyan hasonló, de abba lekvárt teszünk, nem sós tölteléket.

Készül a húsos batyu, fotó: Mudra László

A grúzok a hinkalit legtöbbször hússal töltik, de létezik gombás és sajtos változat is. A tésztát kézzel készítik, és nagyon fontos rajta a díszítés – állítólag minél több fodor van a batyun, annál ügyesebb a háziasszony. Az az ideális, ha legalább 19 ránc kunkorodik a tetején. 

A hinkali egy jól megtermett gombóc, aminek az a jellegzetessége, hogy a hústöltelék nagyon leves, így főzés után a tésztából egy kis lyukon keresztül kiszürcsölik a levet, és utána eszik meg a tésztát meg a húst. Igen remek eledel, és szerintem az ára is nagyon rendben van, 4 db 1440 Ft. Ennél többet egyébként én meg sem bírnék enni. 

Hinkali, fotó: Mudra László

Mint mondtam, a főételekbe ezúttal nem tudtam belekóstolni, pedig többféle bárány- és csirkeétel, valamint kebabok és halak sorakoznak az étlapon. Érdemes többféle ételt rendelni, és aztán osztozni rajta – maguk a grúzok is ezt teszik állítólag –, és feltétlen kérjünk a grúz borokból is. Jó beszélgetésekhez és nagy létszámú, laza vacsorákhoz is kellemes helyszín lehet a Tifliszo. A dizájn hozzá éppen kellemes, nem meghitt, de nem is feszengős. 

Tifliszo, 1092 Budapest, Ráday utca 11.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások