Ha azt mondjuk, káposzta, neked mi ugrik be először? A karácsonyi töltött kápi, jó sok tejföllel a tetején? A savanyú káposzta, ami nem hiányozhat a pöri vagy a paprikás krumpli mellől? Vagy a nagy amerikai kedvenc, a cuccos coleslaw? Mindhárom fő alapanyaga a fejes káposzta, amiből megéri minél többféle formában, minél többször fogyasztani. Mutatjuk is, miért!
Nincs fejes káposzta vitamin nélkül
Míg a ti fejetek remélhetőleg sütnivalóval van tele, addig a káposztáé sok-sok értékes tápanyaggal! K-, B1-, D- és E-vitamin is jócskán akad benne, de az igazi adu ász kimagasló C-vitamin-tartalma. Ha nem rajongsz a citrusokért és a paprikáért, de szeretnél feltankolni C-vitaminból, akkor jöhetnek a káposztás kaják! Azok közül is főként a saláták vagy a savanyított verzió, hiszen a hőkezelés hatására csökken a zöldségben található C-vitamin mennyisége.
Az immunrendszer jó barátja
A vitaminok mellett számos ásványi anyagot (köztük káliumot, kalciumot, vasat, foszfort) is tartalmaz a fejes káposzta, és antioxidánsokat is bőségesen rejt. Sőt, a nyers káposzta enyhe csípősségét adó mustárolaj még antibakteriális hatással is rendelkezik! Ezek együttesen segítenek felvértezni a szervezetet és megerősíteni a természetes védvonalakat, így a téli kórokozóknak esélyük sincs legyűrni a káposztarajongókat! Ugye, hogy máris nagyobb lelkesedéssel lapátoljátok majd legközelebb a káposztás cvekedlit? 😀
Emésztéstől a koleszterinszintig jótékonyan hat
Nem túlzás kijelenteni, hogy a fejes káposzta rendszeres fogyasztása a szervezet egészére jó hatással van. Növényi rostjai segítenek rendben tartani az emésztőrendszert, tisztítják a beleket, segítik a tápanyagok felszívódását, a savanyított káposzta pedig még a bélflóra helyreállításához is hozzájárul. Vagyis ne emészd magad, ha reggel, délben, este káposztát ennél, az egészséges mértéket tartva ebből csak profitálhatsz! Emellett a káposzta jótékony hatással van a vércukorszint és a koleszterin, azaz a vérzsírszint alakulására, sőt még a májműködést is elősegíti.
Egész évben élvezhetjük a káposztás kajákat
Talán az ünnepi szezonnak is köszönhető, hogy a káposztafogyasztást a legtöbben a hűvös hónapokkal kapcsolják össze. Pedig a fejes káposzta azon zöldségek táborát erősíti, amiket egész évben élvezhetünk, szezontól függetlenül megtalálható a friss káposzta a piacon és az üzletekben. Ráadásul még a zsebünkbe sem kell túl mélyen belenyúlni, hogy megkaparinthassuk: 200-300 Ft-os kilónkénti áron már vihetjük is haza a halványzöld vitaminbombát. Bónuszként kalóriatartalma sem rúg magasra, 100 grammjában alig több mint 30 kalória rejtőzik, így akkor sem kell lemondanod róla, ha ügyelsz a vonalaidra.
Ne fújd fel annyira…
Az egyetlen hátrány, ami felróható a fejes káposztának, az, hogy a zöld leveles zöldségekhez hasonlóan puffadást okozhat. Ha te is azok közé tartozol, akiket úgy fúj fel a nyers káposzta, mint egy lufit, akkor érdemes savanyított, előfőzött vagy előpárolt formában fogyasztani. De az is jó trükk, ha köménymaggal turbózod fel a káposztás kajákat – ez a fűszer remekül passzol ízvilágában a fejes káposztához, és segít az emésztési folyamatokban is.
Savanyítva még jobb a fejes káposzta
Ha imádod a savanykás ízeket, akkor pláne tankolj fel fejes káposztával, aztán indulhat is a házi savanyítás! Ez nemhogy elvesz, hanem egyenesen hozzátesz a káposzta jótékony hatásaihoz. Az erjesztés során a káposzta probiotikus hatásúvá válik, ennek köszönhetően könnyebbé teszi az emésztést és helyreállítja a bélflóra egyensúlyát. Különösen jól jön például a savanyú káposzta falatozása, ha az orvos antibiotikumot írt fel a gyógyuláshoz, mert segít táplálni a belekben élő jótékony baktériumtörzseket, míg a gyógyszer felveszi a harcot a betolakodókkal.
Ha tetszett a fejes káposzta hatásairól szóló cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!