5+1 tésztamérő módszer: sosem jöttél volna rá, milyen titkos trükköt rejt a tésztaszedő!
A tészta mérése azért fontos, mert frissen az igazi, úgy tudjuk eltalálni a tökéletes al dente állagot. Néhány mikrózás után az élvezeti értéke jelentősen romlik, úgyhogy érdemes pontosan számolni, és annyit főzni egyszerre, amennyi el is fogy.
Így mérhetsz ki egy adag tésztát
A tészta mérésére különböző módszereket alkalmazhatsz. Onnantól kezdve, hogy kimatekoztad, mennyi az egy főre jutó száraz mennyiség, könnyen tudod többszörözni az adagokat.
Adagolás a tésztaszedővel
Biztos, hogy szinte mindenkinek van otthon ez a fura alakú, fogas-lyukas műanyag konyhai kanala. A rutinosabbak valószínűleg tudják, hogy ez nemcsak, hogy optimális hozzá, hanem konkrétan a tészta szedéséhez tervezték. Azt viszont kevesen sejtik, hogy a közepén található lyuknak speciális funkciója is van. Egy adag száraz spagettitészta tökéletesen passzol bele!
Műanyag flakonnal is működik
Ha nincs otthon ilyen eszköz, akkor irány a konyhai kiegészítők osztálya, és vegyetek egyet, vagy kapjatok elő egy üres 1,5 literes flakont. A flakon szájával ugyanis szintén tökéletesen kimérhetitek az egy adag spagettit.
Ujjakat elő!
A legkevésbé megbízható, mégis legkevesebb eszközt igénylő spagettimérő a mutató- és a hüvelykujj. Érintsd össze őket – mint ahogy a „Belenéztél!” mémnél tanultuk – kört formálva, és nagyjából ez lesz az a mennyiség, ami egy főre elegendő. (Hosszú ujjúak, készüljetek, lehet, hogy sok tésztát kell benyomjatok, ha így méritek! 😀)
Sajnos ez a három módszer csak spagettivel működik – de tulajdonképp ezt eszi úgyis mindenki a leggyakrabban, nem?!
Fél kiló 4 emberre
Az alapszabály, hogy egy 500 grammos csomag tészta 4 főre tökéletesen elegendő. Szemmértékre is jól el lehet osztani a teli csomagot, de aki nagyon előrelátó, az a kibontott csomagot egyenlő arányban eloszthatja 4 külön tasakba. Így gondolkodás nélkül dobhatsz a forró vízbe annyi adagot, ahány főre éppen főzöl.
Étteremben ennél egy picit kevesebbel, 80-100 grammal számolnak személyenként, de ott általában eszünk mellé egy desszertet vagy előételt, úgyhogy be lehet érni a kevesebb pastával is. 🙂 Otthon viszont a bezabálásé a főszerep!
Ökölbe zárva
A kisebb méretű tésztákhoz legtöbbször jól működik az öklös mérés. Egy adagra annyit számolhatunk, amennyi az öklünkben elfér.
Muffinformával mérve
A kifőtt tésztát utólag is lehet adagokra bontani. Egy olasz séfnő módszere a legegyszerűbb. A félkész spagettit normál méretű muffinsütő formákba adagolja, és így rakja hűtőbe vagy fagyasztóba (ha egy hétnél hosszabb távra tervez vele). Amikor pedig tésztára éhezik, csak előkapja, egy gyors forrázás és kész is a kívánt adag. Ez a módszer viszont inkább házi tészták esetében állja meg a helyét, mert azok laktatóbbak és jobban viselik a duplán főzést is.
A tészta mérése sose volt ilyen egyszerűHa a tészta mérésében profik vagytok, akkor nincs más hátra: már csak egy jó tésztás receptet kell szerezni, amivel kamatoztathatjátok a tudást! Aki a könyvekben hisz, annak sok szeretettel ajánljuk A nagy tésztakönyvet, de az oldalunkon is rengeteg receptet találtok a Tészták kategóriában böngészve!
Ha tetszett a tészta mérése cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!