Frankenfood, a gasztro-reality
Ha szeretnétek egy jót nevetni, újdonságokat felfedezni és kikapcsolni egy órára, akkor mindenképp nézzetek bele a Frankenkaja című gasztro vetélkedőbe.
A versennyel egybekötött valóságshow merőben új oldalról közelíti meg az ételek világát. Maga a műsor menete a megszokott, de a versenykiírás már korántsem. Adott két hozzávaló, melyek még köszönőviszonyban sincsenek egymással, aztán vagy megszületik a csoda, vagy nem… Ahogy egy jól megvágott, éneklős tehetségkutatóban, itt is akadnak trollok. Egyik legpusztítóbb alkotás egy nutellás-pulled porkos szendvics volt. Nos, a harmónia eléggé hiányzott. Vannak azonban kiemelkedően jó tányérok is, néhányat meg is mutatok nektek, de előbb egy kicsit a zsűritagokról.
Ahogy az lenni szokott, 3 zsűritag van, köztük ketten állandó tagok: Josh Capon és Tony Luke Jr. Mindketten olaszok és rendkívül kreatívak. Tonynak egy családi szendvicsezője van, ahol az olasz és amerikai ízeket ötvözi. Caponnak azonban számos étterme van a newyork-i Soho-ban. Ezek közül kedvencem a Sessanta, ahol az 50-es évek Olaszországa azonnal megelevenedik, ahogy az ember beteszi a lábát, mintha a Keresztapában lennénk. Mindezt ötvözi az avantgárddal és egy csipet szecesszióval., amit a háború utáni amerikai olasz hangulat, csillogás koronáz meg igazán.
Capon egyébként nem csak étteremtulajdonos, hanem séf is. Mesterszakácsként az ember azért már megkóstolt elég sok mindent, mégis meg lehetett lepni a reality során. Egy interjúból kiderült, hogyan veszi az akadályokat, mit csinál, ha egy étel már neki sem túl bizalomgerjesztő. Először is, mivel ez a munkája, kötelessége megkóstolni mindent, de ahogy valaki egy banán-splitet készít, amihez banán helyett jalapeno paprikába tölti a vanília fagyit, azonnal lázba jön, mert annyira izgalmas, hogy muszáj megízlelnie. Szeretné, hogy a műsor esetleg kitermelje a jövő klasszikusait, akárcsak egy banán-split vagy sajttorta.
És akkor jöhetnek a jövő lehetséges kaja sztárjai
A csípős banán és a csokis csirke semmi extra a most következő ételekhez képest. Három általam igazán különlegesnek tartott tányért szeretnék megmutatni nektek, amelyek az előválogatón is remekeltek.
Az alma, ami villásreggelizni ment:
„Ez az étel rendkívüli kombinációja az édes-ropogós-krémes ízeknek”, vallja az épp vizsgázó, amatőr szakács. Engem megnyert ezzel a kreálmánnyal, ami gyakorlatilag egy töltött alma. Tojásrántotta, bacon, kecskesajt és zabpehely-morzsa is van a sült kosárkában, amit a delikvens még egy sós karamell szósszal is megfejelt. Amit még fontos kiemelni, hogy Amerikában az almának mintha nagyobb kultusza lenne, sokkal inkább figyelnek a fajtákra. Ehhez granny smith fajtát használnak. Hmmm… Ez még elsőre is tökéletes kombinációnak tűnik. Videó.
Rocky surf & turf-je:
Egy ízig-vérig bohém csaj érkezik a zsűriszobába, ahol rögtön mindenki felpezsdül a lány kisugárzásától. Cserfes, szórakoztató és überkreatív. Étele első ránézésre desszertnek tűnik, aztán ha közelebb megyünk hozzá, megláthatjuk a tintahal csápjait, kicsit belelógva a vaníliafagyiba. Mit szóltok? Totál elképzelhetetlen, hogy ezeket összekombinálnátok, ugye? Hát, ő megtette, és milyen jól tette! A pontos alkotóelemek a következők: a már említett jeges édesség; kalamári körettel, tintahal pasztával ízesített vagy színezett csokoládészósz, mindezekhez még egy kalamári cookie-t is felszolgált. Bumm!! Ütős, szép és elképesztően izgalmas a szörfös csaj kompozíciója. Ez nálam már művészet a negyedik hatványon. Videó.
Kalap nélküli sajttorta burger:
Micsodaaaa?? Sajttorta és burger egyben? Megszületett az amerikafanok kedvenc étele, ennél nyugatibb már nem is nagyon lehetne. Az ínycsiklandó torony lábazata a sajttorta, amire jön a kizárólag legelőn nevelt marhából készült húspogácsa, tető helyett pedig egy csodálatos színű, fényes málna chutney. Az tetszik ebben az ételben a legjobban, hogy alkotója megpróbálta ötvözni a klasszikus amerikai ízeket, ételeket saját koncepciójával, az egészséges táplálkozással, így a szénhidrát kevésbé jelenik meg a tányéron. Talán ez a kaja lesz a jövő új klasszikusa, az esély mindenesetre garantált. Videó.
Elképesztő alkotások vannak születendőben világszerte, amelyekről halvány lila gőzünk sincs, vagy amelyeket eszünk ágába nem jutna egyazon ételben kipróbálni, but why? Warum? Perchè? Engem megbabonázott Josh Capon, a chef és műsorvezető szenvedélye. Miért ne kóstolnánk meg egy egetrengetően izgalmas ételt?! Túl zárkózottak vagyunk, félünk az újtól, pedig a legrosszabb, ami történhet, hogy maximum nem esszük meg, ha nincs jó íze. Az is hosszú, hosszú éveimbe telt, hogy nagymamámat rávegyem arra, hogy a sültkrumplit tunkolja bele a vanília fagyiba (ahogy egyébként kb. minden második tisztes állampolgár eszi, az ominózus étteremben…). Ugye sokatoknak ismerős ez a mozdulatsor? Persze, azóta a mama is mindig kér egy fagyit a krumpli mellé.