Hirdetés

A járvány ellen küzdő kórházi dolgozókat is segíti a Kávé Háza

Hirdetés

A járvány ellen küzdő kórházi dolgozókat is segíti a Kávé Háza

Hirdetés
Tóth Sándort a kávéőrültek biztosan ismerik, hiszen az ő nevéhez kötődik az első magyar kávépörkölő, a Lucky Cap beindítása. A Szekszárdon megnyílt Kávé Háza mára legendás kávézó lett, ahol több száz csésze kávét főznek le mindennap. A tulajdonos mesél arról, hogyan léptek túl a járványon, és hogy tényleg az egekbe szökött-e a kávé ára.
Hirdetés

Tóth Sándor munkásságát már többször bemutattuk az oldalon. Sőt, egy podcastot is készítettünk vele, ami itt tudtok meghallgatni. Ha szeretnétek egy kicsit képbe kerülni a Kávé Háza és Tóth Sándor történetéről, akkor egy gyorstalpaló keretében összefoglalom nektek. Amellett, hogy többszörös baristabajnok és VB döntős. Ő alapította 10 évvel ezelőtt az első kávépörkölőt Magyarországon, egészen pontosan Szekszárdon, ami Lucky Cap névre hallgat. Azóta mikropörkölők sora nyílt szerte az országban, ami erősen hozzájárult a specialty kávé divatjához. A pörkölő mellett természetesen egy kávézót is nyitott, ez lett a Kávé Háza. És bár a Szekszárd külvárosában megnyílt kávézó sikerében nem sokan bíztak, az idő őt igazolta. A Kávé Házában mindennap több száz csésze kávét adnak el.  

Fotó: Mudra László

Kávé egyenesen Costa Ricából

Tóth Sándor története azonban más miatt is különleges: ő az egyetlen kávéháztulajdonos Magyaroszágon, akinek saját kávéültetvénye van. Összefogott az évtizedek óta Costa Ricában élő, magyar származású Bányai Lászlóval, akinek összesen 15 hektár ültetvéne van. Bányai László még a nyolcvanas évek végén hagyta el Magyarországot Amerika kedvéért, ahol az építőiparban dolgozott. Egészen addig, amíg nem lett egy Costa Rica-i felesége, így ő is odaköltözött, és kávétermesztéssel kezdett foglalkozni, amihez ott éppen megfelelő az éghajlat. 2017-ben tudott először szüretelni az ültetvényről, és nem sokkal ezután Sándorral is egymásra találtak. Azóta együtt foglalkoznak a kávé termesztésével és forgalmazásával. Az általuk létrehozott brand Bányai névre hallgat, mellyel egyre több helyen találkozhatunk. Sándor minden évben maga irányítja a kávészüretet és folyamatosan kutatják a kávé feldolgozásában rejlő új lehetőségeket.

Fotó: Mudra László

A Covid természetesen a Kávé Házát is megviselte, és lépésváltásra kényszerítette, de Sándor azt mondja, ezt utólag nem bánja, hiszen megvalósítottak régóta tervezett dolgokat. Elindították a webshopjukat, ráálltak a házhozszállításra, és elkezdtek kapszulás kávét is gyártani. Emellett aktívan segítették, és még most is segítik a kórházi dolgozókat, rendszeresen szállítanak ingyen kávét az egészségügyi intézményekbe és kórházakba. Nemcsak a környékre, hanem az ország más részeire is. A kórházban sokszor éjszakákon át dolgozó személyzetnek az étel mellett talán a legnagyobb segítséget jelenti a jó minőségű kávé, ezzel valószínűleg senki nem fog vitatkozni. A Kávé Háza az elmúlt időszakban több mint négymillió forint értékben juttatott kávét a kórházakba. 

Nem fog eltűnni az életünkből a kávé

Tóth Sándor szerint a kávé világpiaci árának emelkedése elengedhetetlen, mégpedig azért, mert eddig alacsonyan volt. Amit persze mi nem érzékelünk, de az árból pont a láncolat végén lévő termelőnek és munkásnak jut éppen a legkevesebb, bár ezt, mi fogyasztók nem érzékeljük. 

Tóth Sándor. Fotó: Mudra László

Sándorék, és mellettük egyre többen figyelnek azonban arra, hogy a kávéültetvényeken dolgozók megfelelő, őket megillető juttatásban részesüljenek, ez pedig elengedhetetlenül az árak emlekedéséhez vezet. Sándor ezt a saját bőrén is megtapasztalja, hiszen mint mondja, egyre nehezebb munkaerőt találni a kávészürethez. 

Tény, hogy a kávétermesztés kiszolgáltatott az adott időjárási körülményeknek. Brazíliában a szokatlan fagyok és szárazság miatt kevesebb kávé termett, ami emelte az árakat.Hasonló hírek érkeztek Columbiából, Etiópiából, Indiából is. A klímaváltozás nyilván nagy kihívások elé állítja majd a piacot. Ennek ellenére a kávékereskedelem még mindig a kőolaj után a világ második legnagyobb forgalmát bonyolítja az árutőzsdén, így kitüntetett figyelem övezi. Folyamatosan folynak a kísérletek a kávétermesztés fenntarthatósága érdekében, hogy a környezeti változásokra még időben legyen megoldása az iparágnak.

Fotó: Mudra László

Több mint tízféle kávét pörkölnek

Tóth Sándor egyébként igyekszik minden munkát maga felügyelni. Évente 10 tonna kávét tudnak szüretelni, ez persze nem fedi le az összes eladásukat, emellé vásárolnak még kávét Kenyából és Etiópiából, és más országokból is természetesen ezeket is maguk pörkölik. A kávépörkölő is helyben található, a kávézó mellett, így gyakran lehet érezni a kellemes illatot a levegőben. Ez a folyamat egyébként nagyon érdekes, bár számomra meglepően automatizált. Az optimális pörkölési paraméterek a számítógépbe rögzítik, és ez irányítja az egész folyamatot. Így persze kiküszöbölhetők a hibák, és könnyebben biztosítható, hogy a kávé aromája lehetőleg mindig pontosan ugyanolyan legyen.

Fotó: Mudra László

A Lucky Cap pörkölő több mint tízféle kávét készít, a világostól a közepes pörkölésig.  Legnépszerűbb természetesen a kissé hagyományosabb ízvilággal rendelkező Csokis kuglóf nevű kávéjuk, ebből adnak el a legtöbbet. Ez is közepes pörkölésű kávé, de természetesen nagyon sok különlegességet találnak itt a világos, specialty kávék rajongói. 

Sándor úgy érzi, sikerült túllendülni a Covidon, sőt a kávéeladás mérhetően nőtt, hiszen több kávét isznak otthon az emberek. Különösen büszke rá, hogy közben minden dolgozót sikerült megtartani. Ő is érzékeli, hogy a Bányai brand sikeres, éppen ezért a közeljövőben 10-12 Bányai kávézó nyitását tervezik franchise rendszerben szerte az országban. 

A Kávé Háza Szekszárdon minden nap megtelik. Fotó: Mudra László

Idén új ültetvényt létesített

Közben folyamatosan telepítik az új ültetvényeket is, idén is létrehoztak Bányai Lászlóval több ültetvényt. Ezeket természetesen mindig óriási munka előzi meg, hiszen meg kell találni az ültetvényhez a megfelelő helyszínt, ahol az időjárás, a csapadék és a hőingadozás éppen megfelelő a kávé számára. Emellett ki kell választani a termesztésre szánt kávékat, amit ők egy amerikai génbankból kértek. Jövőre már erről a nagyon különleges ültetvényről is szüretelni tudnak. 

Nagyon ajánlom, hogy egyszer menjetek el Szekszárdra a Kávé Házába, vagy csak álljatok meg útközben, mert tényleg nagyon különleges a hely hangulata. Reggel szendvicset, croissant-t és süteményeket tudtok venni a kávé mellé. Ha mégsem akartok elmenni Szekszárdig, akkor pedig nagyon jó szívvel ajánlom a Fény utcai piac oldalában, éppen az első Covid-hullám után megnyílt Bányai By Beans nevű kávézót, (róluk itt írtunk) ahol szintén  megkóstolhattok minden Bányai kávét. 

Fotó: Mudra László

Egyre népszerűbb a specialty

Érdekes kettősség egyébként, hogy a magyar piacon az újhullámos kávé forgalma nem éri el a fél százalékot sem, viszont a kommunikációban sokkal inkább jelen van. És Sándor szerint a kávéfogyasztásban újonnan bekapcsolódó, fiatal fogyasztók már egyre tudatosabban fogják keresni a világos pörkölésű kávékat, így ő a jövőben arra számít, hogy még inkább teret fog nyerni a specialty kávé. Sándor minden kávérajongónak azt ajánlja, hogy mozduljon el a specialty kávék izgalmas irányába, és keressen a lakóhelye közelében egy pörkölőüzemet. Még egy egyszerű kotyogós kávéfőző is alkalmas arra, hogy elkezdjük az ismerkedést a kávé világával.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!   

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?