Szuterénből szuper bisztró: a Marciéknál az 5.kerület legotthonosabb találkozóhelye
A Marciéknál Bisztró nem egy hagyományos éttermes stílust képvisel, inkább a gasztrokocsma irányába húz. Ettől függetlenül az étlap nem sörkorcsolyákra épül! Egy kiadós vacsora után viszont nyugodtan maradhatunk iszogatni is, senki sem fog rossz szemmel nézni ránk.
A Marciéknál olyan, mint otthon
Kocsis Marcell gasztronómia iránti szeretete nem újkeletű. Régi motoros a vendéglátásban, a ranglétra minden fokát megjárta, majd a csúcson úgy döntött, a saját útjára lép: így született meg a Marciéknál.
„Minden bizonnyal gyerekkorom balatoni estéin kezdődött el. Nagymamám szoknyája mellett sertepertéltem, mindig jelen voltam. Ki a kiskertbe, le a piacra, borsót fejtettünk, eperlekvárt főztünk, gombát szedtünk, ámultam, ízleltem, csodáltam és állandóan a konyhában voltam! „Marcikám, ezt kóstold meg, ezt szagold meg!” Már akkor imádtam az ízeket és csodálatos volt, ahogy az alapanyagokból étel kerül az asztalra. Figyeltem, tapasztaltam, tanultam, ami akkor még persze korántsem volt tudatos. Így visszagondolva lassan 30 év távlatából is mosolyt csal az arcomra” – írja Facebookon. Bár a nagyis utalás jó reklámfogás LEHETNE, Marci őszintén és komolyan gondolja a fentieket.
A vendégségeket a legtöbben kedvelik – csak ne nálunk legyen! 😀 Marciék viszont kifejezetten szerették, ha vendégül láthattak másokat. A hely is ennek szellemében jött létre, miután a barátok egyre gyakrabban mondogatták: „Marciéknál annyira jó, mindig olyan jól érezzük magunkat!”
Így aztán a gasztronómia iránti szeretet és a társasági élet igénye csak egy dolgot eredményezhetett: egy saját bisztrót!
Azért persze nem ilyen egyszerű az út a gondolattól a megvalósításig. A hely maga a 60-as évek óta presszóként működött, de nem kevés kozmetikán kellett átesnie, hogy a füstös borozó feelinget elveszítse. Marci felesége, Dóri is oroszlánrészt vállal a feladatokból, ugyanúgy, ahogy Marci jó barátja, Vörös Richárd is nagyon fontos, kreatív szereplője a mindennapoknak. Együtt, illetve családi és baráti segítséggel nem ismertek lehetetlent, így a Szemere utcai szuterénből stílusos bisztrócska lett.
Marciéknál lelkiismeretesebb vendéglátó kevés van: folyamatosan fejlődnek, inspirálódnak és nyitott szemmel járnak, hogy a vendég a legjobbat kapja.
Na, de mi minden finomat találtok Marciéknál?
Kreatív és szezonális konyha
Szinte minden étterem “szezonális” étlappal csábít, Marciéknál tényleg nincs málnás desszert télen. De nem is hiányzik, annyi minden más szuper dolog van! Az étlap gerince adott, csak kiszínezni kell – évszaktól függően.
Écsi hústál
Marci pannonhalmi, oda is járt gimnáziumba, így a környékbeli termelőket jól ismeri. Köztük az écsi hentest is, akivel 20 éve jó kapcsolatot ápol, a Marciéknál nyitása óta pedig nemcsak baráti, hanem üzleti szinten is. Bár Tatai Adolf bácsi elsőre nem egészen értette, miért is kéne kiszállítania a mesteri húsáruiból Budapestre, nagyon jól tette, hogy belement a közös bizniszbe! Az écsi hústál MINDEN egyes eleme csak és kizárólag Marciéknál elérhető, és higgyétek el, érdemes megkóstolni. Nem túlsózott, pont kellően puha, mégsem szétesős kolbászkarikák és sonkák kerülnek terítékre. Az ára: 2450 Ft.
Göncz Ricsi
Hogy kerül egy Ricsi Marciékhoz? Nanááá, hogy sous vide BBQ oldalasként! A hús olyan omlós, hogy elég csak ránézni, és a lila coleslaw-nál ideálisabb körettel nem is érkezhetne. Abszolút nem hiányzik mellőle a nehéz, olajban sült krumpli vagy más! Ha mégis kéne egy kevés szénhidrát, a kovászos kenyeret ajánlom, amivel akár a maradék magos mustárt is ki tudjátok tunkolni. (Mi az a maradék magos mustár?!) Az ára: 2790 Ft.
Körtés rizottó
Ha rajtam múlna, előbb tanítanám meg az embereket, hogy kell jó rizottót készíteni, mint rizst főzni. Marciékat viszont nem kell tanítani: szaftosság a helyén, a parmezán mellett a kéksajt megdöbbentően jó ötlet, pláne a grillezett körtével együtt jönnek át jól az ízek. A gesztenyedarabkák kicsit roppanósak, így a textúrák egyensúlya is a helyére kerül, nincs olyan érzésünk, hogy egy bébiételt eszünk. 😀 Kiadós adag, amiről még hosszúúú hetekig álmodozni fogtok. Az ára: 2680 Ft.
Csirke burger
A Marciéknál kapható burgerre kifejezetten igaz, hogy nem a külső számít… Ebben az esetben pedig nem a buci! Nem mintha bármi baj lett volna vele, de a belső értékek szerintem megérdemelnek egy kézműves, házi zsömlét. A csirkemell nem volt kiszárítva, mégsem volt “nyers” érzete, a borsópüré bomba ötlet hozzá, a burgerszósz illetve a füstölt sajt pedig mintha egymásnak lettek volna teremtve. Sült krumpli helyett sajtos tortillával érkezik, így a junk feeling abszolút garantált! Az ára: 2690 Ft.
Brownie
Seeeemmi kedvem nem volt a desszerthez, de nagy nehezen egy csokiszószos brownie-ra még lecsaptam. Vaníliafagyi helyett kandírozott naranccsal érkezett, ami szerintem nagyon jól passzolt hozzá, a narancs-csoki örök klasszikus! Akár randiztok, akár nem, azt javaslom, a desszertet felezzétek, mert brownie-hoz méltó módon igencsak tömény, és kifejezetten nagy szelet. Az ára: 1150 Ft.
Találkozóhely, ahol nem maradsz se éhes, se szomjas
A Marciéknál egy laza, kötetlen találkozóhely, ahol nem probléma, ha az egyik asztalnál világmegváltó sörözés megy, míg mellette családi vacsora. Reggel munka előtt egy kávéra és szendvicsre ugranak be az emberek, az ebédidős dömping után pedig este a Vígszínházból sokan átsétálnak falatozni és inni egy pohár bort.
A kötetlen hangulatról a tágas terek és a nem túlzó, mégis stílusos belső design gondoskodik, a konyha remekeit pedig akár végig is nézhetjük, hogyan kerülnek a tányérunkra! Egyedülálló módon az ételek elkészítése az étterem közepén zajlik, úgyhogy ha nincsenek sokan, akár néhány kulisszatitkot is megtudhattok, mitől olyan jóízű minden Marciéknál!
Cím: 1054 Budapest, Szemere utca 19.
(Borítókép: Marcinélnál Facebook)
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!