A Kiskifli után megnyílt a Nagykifli, a csodás péksütik és reggelik lelőhelye
A Nagykifli neve talán ismerős lehet a környékbeli lakóknak, Diósdon nyílt meg ugyanis négy és fél évvel ezelőtt a Kiskifli nevű pékség. Könnyen kitalálhatjátok, hogy a Nagykifli pedig ennek közeli rokona, egészen pontosan a fiatalabb, ám mégis nagyobb testvére.
Nincs pékség? Nyitunk egyet!
Mindkét pékség a Diósdon élő Kubovics Villő és párja, Tichy Róbert nevéhez fűződik. A házaspár nagyon ügyesen ráérzett pár éve, hogy a budapesti agglomerációban nehezen elérhető jó minőségű pékárura és kovászos kenyérre hatalmas az igény. Mivel ők is hiányoltak helyben egy jó pékséget, végül úgy döntöttek, maguk nyitnak egyet. Hozzá kell tenni azért, hogy Villőék nagy vendéglátós múlttal rendelkeznek, hogy mást ne mondjak, például övék a Dunaparty Megálló nevű hely is Budafokon, ami a finom lángosáról és a hekkről híres. Hogy mennyire szuper a hely, azt az is bizonyítja, hogy mi is jártunk már náluk többször is. Cikk és videó is született a Duna-parton. A lángosuk messze földön híres, évente több tízezer darabot eladnak belőle.
Ha szeretnéd megfejteni a Dunaparty Megálló lángosának titkát, érdemes személyesen is felkeresned a helyet! Na, de csak miután felfedezted magadnak a Nagykifli pékséget, ami cikkünk eredeti kiindulópontja, és engem teljesen elvarázsolt!
Diósd találkozóhelye
Mint mondják, a Kiskifli nevű pékségüket Diósdon azonnal szívükbe zárták a helyiek. Még ki sem nyitottak, máris hosszú sorok álltak az utcán, és ma is van olyan termékük, ami fél óra alatt elfogy, mint például az aranygaluska, amit mindig csak hetente egyszer, csütörtökön készítenek, és saját maguk főzik hozzá a szószt is. Az elmúlt években a Kiskifli kinőtte magát, és nemcsak egy pékség-kávézó, hanem a környék egyik fontos találkozóhelye is lett, ahol a falu lakossága összefut. Villő büszke rá, hogy a Kiskifli egy olyan pont, ahol hosszan beszélgetnek egymással az újonnan beköltözők és az „őslakosok”.
A Kiskifli sikerén felbuzdulva jött az ötlet, hogy a szomszédos Törökbálinton is nyissanak egy pékséget. Ehhez egy csodás épületet és üzlettársat is találtak, aki hozzájuk hasonlóan lelkes volt, így már semmi sem állt az útjukba. Róbert amúgy cukrász végzettséggel is rendelkezik, így számára szakmai kihívást is jelentett egy újabb saját üzemmel működő pékség megnyitása, így nem is volt kérdés, hogy a Nagykiflibe is belevágnak. Egyébként kapcsolatukat is a vendéglátásnak köszönhetik, hiszen annak idején együtt dolgoztak egy étteremben.
Kiskifli, Nagykifli és reggeli
A Kiskifliben már bevált kovászos kenyerek, valamint a sós és édes péksütik mellé azonban a Nagykifliben újdonsággal is készültek. Mint Villő meséli, nagyon szeretnek családilag együtt reggelizni, a környéken azonban sehol nem találtak olyan helyet, ahová szívesen beültek volna. Az új, törökbálinti pékség viszont tágas belső térrel és egy szép kerttel rendelkezik. Így itt tovább tudtak lépni, és a péksütemények mellett már meleg reggelit is adnak.
A pékség belső tere is az ő ízlésüket dicséri, és nekem is nagyon bejött. Persze ennek bevallom, személyes vonatkozása is van, a pékség falát ugyanis régi számolócédulák díszítik. Ha valaki még nem találkozott vele, a számolócédula apró reklámcédulát jelent, ami a 20. század első felében volt nagyon divatos a vendéglőkben.
Ezeknek a céduláknak a hátulján számolták ki a számla végösszegét, ez volt tehát tulajdonképpen a blokk. Villő a régi, színes cetliket a Vaterán vásárolta, mint kiderült, éppen az én apukámtól, aki nagy gyűjtő. Így a Nagykiflit azonnal a szívembe zártam. De természetesen nem a dizájnt mentem tesztelni, hanem a termékeket, így gyorsan magamhoz is ragadtam az étlapot, és rendeltem. Mégpedig egy avokádó toastot, mert bevallom őszintén, a tojásos reggeliknek nem én vagyok a legnagyobb rajongója.
Ikonikus olasz géppel főzik a kávét
Előtte azonban még egy dolog megdobogtatta a szívemet, nevezetesen egy eredeti olasz Faema E61-es olasz kávégép, ami a presszófőzés egyik megreformálójának számít. És aki hozzám hasonlóan az olasz kávé rajongója, az tudja, milyen ikonikus gépről beszélek. Róbert is olyan szeretettel és lelkesedéssel beszélt az 1972-ben gyártott kávégépről, hogy azonnal egyértelművé vált számomra: jó helyen járok.
Meg is kaptam a kis kapucsínómat, majd utána az avokádós pirítóst is, meg kell mondjam, nem panaszkodtam. Hatalmas adag volt, a saját maguk által sütött kovászos kenyéren, sok zöldséggel és a tetején egy buggyantott tojással. Némi sót kívánt, de ezt könnyen lehetett orvosolni. Találtok még a reggeli étlapon egyébként klasszikus tojásos ételeket és Falu kencéket is. De nem kell lemondani a jól bevált szendvicsekről sem, az egyik legnépszerűbb például a borjúpárizsis.
Nem sok hely maradt már a gyomromban, de a pisztáciás-málnás tekercset muszáj volt kipróbálnom, annyira hívogató volt. Mint kiderült, valamire ráéreztem, mert ez a tekercs a pékség egyik specialitása és egyben leghíresebb terméke.
Még visszatérek!
Közben azért megkóstoltam néhány sajtos pogácsát is, ami a gyengém, és otthonra vittem még kakaós csigát, pisztáciás croissant-t és kovászos bagettet is – ez utóbbi nagy kedvence lett az egész családnak. Sajnos rengeteg dolgot nem tudtam megkóstolni, a teljesség igénye nélkül például a kenyeret, a kovászos kiflit, a gyümölcsös és a körözöttes danish-t, nem beszélve a saját cukrászműhelyben készült tortákról és süteményekről. De érdemes elcsábulni a pohárkrémekre vagy a saját készítésű limonádéra is! Így lesz miért visszamennem!
Őszintén ajánlom a Nagykiflit, és nem csak törökbálintiaknak! Messzebbről is érdemes ideutazni egy reggelire.
Nagykifli pékség
Cím: 2045 Törökbálint, Szabadság tér 25.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!