A Veszely Csárda története korántsem mindennapi, a sztori egészen 1837-ig nyúlik vissza, de nem mindig vendéglátóhelyként funkcionált. Árvaházként és iskolaként is működött, majd visszanyerte éttermi funkcióját, de 2006-ban bezárt és csak 11 évvel később nyitották meg újra. Az épület teljesen megújult, fellelhetőek a hagyományos csárdaelemek, ugyanakkor abszolút XXI. századi környezetet teremtettek.
Idilli vízparti terasz
Én egy hétköznap délelőtt épp nyitáskor érkeztem, és a csendes, vízparti teraszon foglaltam helyet. Mellettem az Élővíz-csatornán időnként kenusok haladtak el, nagyon kellemes atmoszférájú a hely, vízi járműveket egyébként a parkolóban is tudtok bérelni. Mint megtudtam, bővíteni fogják ezt a részt, egy hidacska épül majd a vízre és a túloldalon is lesz majd néhány asztal. Ez teljesen érthető, hisz az épület túlsó felén lévő terasz a Gyula felé tartó négysávos főút mellett fekszik, így kevésbé kellemes környezetet nyújt.
Belsőséges fogások a Veszely Csárdában
Már előre kinéztem az étlapon egy ígéretes előételt, amit már fél éve nem tartanak, a kacsamájat ugyanis csak aranyáron tudnák beszerezni. A probléma sajnos ismert, de érdemes lenne akkor ezt a fogást levenni a menüről. Sebaj, választottam egy igazi csabai fogást, a kiszelylevest, amit annak idején disznóvágások alkalmával készítettek. A húslevest paprikás-fokhagymás rántással sűrítik, tejszínnel dúsítják, majd ecettel és citromlével ízesítik. Főtt zöldségek, orjahús, sertésvese és -velő szolgál betétként, tálaláskor pedig tejfölt és lilahagymát is kaptam mellé. Tartalmas volt, tele hússal és belsőségekkel, az egyetlen kifogásom a hússal kapcsolatban az volt, hogy kissé elnagyoltan került a levesbe. Hogy úgy mondjam, voltak benne kevésbé gusztusos részek is, de maga a leves egyébként ízlett. (1250 Ft/3 dl)
Főételként lassan sült kacsazúzát kértem sütőtökös rizottóval, ami nem bizonyult túl jó döntésnek. A sütőtökkrémmel turbózott rizottó nagyon sűrű volt, és találtam benne több összeállt rizscsomót is. A kacsazúzát konfitálás előtt egy éjszakán keresztül fűszeres pácban ízesítik, imádom a zúzát, állagra tökéletes is volt, de baromira sós. Pedig én szeretem a sósabb ízeket, de ez tényleg túlment, még az édeskés köret sem tudta ellensúlyozni. (3890 Ft)
A jolly joker mákos guba
Ezek után alig vártam a desszertet, ami viszont mindenért kárpótolt. Gyönyörű tálalás, külön-külön minden elemét szerettem, amik ráadásul tökéletesen passzoltak is egymáshoz. Először keresnem kellett a tányéron a gubát, amit ügyesen csokifagyinak álcáztak, ugyanis egy vékony, csokis bevonat került a gubagombócokra. A savanykás meggysorbet nagyon feldobta, a vaníliakrém selymes és nem túl édes, kiegészítve a málna- és áfonyaszemekkel, gondolkodás nélkül elpusztítottam az egészet. (1790 Ft)
A húsos főételek választékára nem lehet panasz, a szárnyas és sertés mellett választhatunk borjúból, birkából, illetve vad- és halételek közül is. Az árak is abszolút korrektek, az adagok nagyok, a kiszolgálás gyors. Helyi kistermelőktől is szereznek be alapanyagokat és a legmodernebb konyhatechnológiával készítik fogásaikat. Családi rendezvények és céges események kedvelt helyszíne, de nekem valahogy mégsem lopta be magát igazán a szívembe. Azért ha erre jártok, a mákos gubát ne hagyjátok ki!
Veszely Csárda
Cím: 5600 Békéscsaba, Fényesi út 1.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!