5 vadonatúj hely, amit ki kell próbálnod a hosszú hétvégén
Sulyom Tájétterem, Sarud
Ha a hosszú hétvégén a Tisza-tó felé utaztok, van számotokra egy jó hírünk! Szerencsére egyre több jó hely nyílik szerte az országban, és nagy gasztronómiai fejlődésen megy keresztül a Tisza-tavi régió is. Hogy milyen szuper éttermeket, halsütőt és rétest találtok a közelben, azt ebben a cikkben foglaltuk össze nektek nemrég. Most azonban még egy étterem csatlakozott a csapathoz, a Sulyom. (A sulyom egyébként egy vízinövény, ezt csak azoknak mondom, akik hozzám hasonlóan nem tudták, mi az).
Sarud legújabb étterme igyekszik helyi alapanyagok felhasználásával készíteni a fogásokat, az étlapon megjelennek a helyi jellegzetességek is, mint például a sarudi kakasleves. De jól járnak náluk a biztonsági játékosok is: óriás bécsi szelet, bolognai spagetti és cigánypecsenye is szerepel az étlapon.
Niks, Buda
A nápolyi pizzából (szerintem) sohasem elég, bár most egy egészen új frontról érkezett a támadás. A csodálatos croissant-járól elhíresült Freyja döntött úgy, hogy ezentúl nemcsak a francia péksütivel boldogítja a rajongókat, hanem fatüzelésű kemencében készült, kovászos pizzával is. Mindehhez jó borokat is válogattak, mindezt Buda egy külső részén, a Vadaskerti utcában, ahol tavaly a Freyja Budát is megnyitották. A nagy kerthelyiségükben garantáltan szívesen eltöltesz majd egy napot. A pizza legfontosabb ismertetőjegye, hogy saját liszttel dolgoznak, azaz még a búzát is maguk termelik.
Kedvenc Kávé és Delikát, Tihany
Egy igazi családi vállalkozás Tihany központjában, a volt Marcipánház helyén. Az biztos, hogy Tihanyban elfért már egy specialty kávézó, márpedig ezt Török Péter és felesége igen komolyan veszik. A kávé mellett a fő húzóerő a válogatott, minőségi delikát termékek, emellett azonban csendesen egy szűk étlapot is bevezettek, így lehet náluk például reggelizni is. Indultak az Év Balatoni Strandétele versenyen, sőt döntőbe is jutottak egy csodás grillezett kukoricával, amire háromféle balatoni, tekeresvölgyi sajtot, valamint házi majonézt is tesznek. Ezt mindenképpen érdemes náluk megkóstolni.
Kövesd a Mucit!, Aszófő
A Muci a Balaton északi partjának egyik legújabb találkozóhelye, és azért merem bátran ajánlani, mert a gasztronómiai kínálatban biztosan mindenki megtalálja a kedvének, ízlésének és pénztárcájának valót. A Muci tulajdonképpen a Zing nyári helye, de a hamburger itt szinte mellékes, ezer más jó dolog készül a konyhán, a reggeli tojásos ételeikre különösen büszkék, ezek délután ötig kaphatók. De itt a protein bowltól kezdve a sült krumplin át a grillezett kecskesajtig tényleg minden kapható és kóstolható. Ráadásul néhány kajára a bringásoknak kedvezmény is jár!
Türkiz Budapest
Egy új török étterem tartja lázban Budapestet, mégpedig a Türkiz, ami arra vállalkozott, hogy bemutassa a magyaroknak, milyen a valódi, anatóliai konyha, ahol tényleg használnak fűszereket, és odafigyelnek az alapanyagokra. A Türkiz nagy húsos hely, szóval aki rajong a bárányért, rohanjon, de éppen az benne a csodálatos, hogy a vegák is megtalálják a számításaikat. A mezzék (hideg, kis adag előétel, többnyire saláta) zseniálisak! Nekem legjobban a Bademli Kabak ízlett, ami egy hideg, kapros cukkinisaláta, némi mandulával. Erősen emlékeztet a mi hideg tökfőzelékünkre. És igazi meglepetés a fűszeres rizzsel töltött szárított padlizsán, ezt ki ne hagyjátok!
A Türkizben a dizájn is lehengerlő, bár nekem kissé túlzás, bővebben itt írtunk róluk.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!