Hozzávalók
A tésztához
- 130 ml tej
- 20 g élesztő
- 60 g porcukor
- 250 g liszt
- 250 g kenyérliszt
- só
- 3 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 100 g olvasztott vaj
- olaj a sütéshez
A juharszirupos-baconös feltéthez
- 10 g tej
- 10 g juharszirup
- 100 g porcukor
- 75 g barna cukor
- 1 mk nagy szemű só
- 4 szelet bacon
A fahéjas-csokis-mandulás feltéthez
- 25 g vaj
- 50 g tejszín
- 50 g porcukor
- 100 g étcsokoládé
- 5 g őrölt fahéj
- 50 g szeletelt mandula
- só
Juharszirupos-baconös és csokis-mandulás fánk - Amerika legkirályabb édességei
Hozzávalók
A tésztához
- 130 ml tej
- 20 g élesztő
- 60 g porcukor
- 250 g liszt
- 250 g kenyérliszt
- só
- 3 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 100 g olvasztott vaj
- olaj a sütéshez
A juharszirupos-baconös feltéthez
- 10 g tej
- 10 g juharszirup
- 100 g porcukor
- 75 g barna cukor
- 1 mk nagy szemű só
- 4 szelet bacon
A fahéjas-csokis-mandulás feltéthez
- 25 g vaj
- 50 g tejszín
- 50 g porcukor
- 100 g étcsokoládé
- 5 g őrölt fahéj
- 50 g szeletelt mandula
- só
A tésztával kezdjük: először a langyos tejhez adjuk a porcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd pár perc alatt felfuttatjuk. Közben egy robotgép keverőtáljába öntjük a liszteket, hozzáadjuk a sót, az egész tojásokat és a sárgáját, majd a felfuttatott élesztőt, és elkezdjük dagasztani. Ha összeállt, beleöntjük a vajat, és addig dagasztjuk, míg a vajat is beledolgozza a gép és szép fényes egynemű tészta lesz belőle. Ha kell, kézzel még átgyúrjuk és letakarva 45 percig kelesztjük. Ezután kb. 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk, és 8-12 cm átmérőjű korongokat szaggatunk ki belőle. A közepébe kis lyukat szúrunk, majd letakarva további 25 percig kelesztjük őket.
Eközben elkészítjük a feltéteket. A bacont apróra kockázzuk, és zsírjára sütjük. A tejet és a juharszirupot összemelegítjük egy lábosban, és felolvasztjuk benne a cukrokat. Ha túl sűrű lenne, egy kis tejet még adhatunk hozzá, de ne legyen túl folyós! A végén sózzuk. Ha állás közben megszilárdul, melegítsünk rá, illetve szintén kis tejet adhatunk még hozzá. A vajat és a tejszínt egy lábosban felolvasztjuk, majd beledobáljuk a csokoládét, és egy habverővel simára keverjük. Fahéjjal és egy csipet sóval ízesítjük.
A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk. A fánkokat 170 fokos olajban oldalanként 2-3 perc alatt készre sütjük, majd egy rácsra szedjük. Az összes fánk egyik felét gazdagon ecseteljük a cukorszirupos bevonattal, majd megszórjuk a kockázott baconnel.
A fánkok másik felét a csokiöntettel kenjük be, és a pirított mandulával szórjuk meg.
Ha tetszett a csokis és a baconös fánk receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!