Hammer Zoltán séf régi vágya volt, hogy saját helyet nyithasson. A tésztaételek világa mindig foglalkoztatta, úgy érezte, erre egy igazán jó éttermi koncepciót lehetne felhúzni. Olyan helyet akart, ami a frissen gyúrt tésztákról szól, és ahol mindenki megtalálja a kedvenc tésztaételét. Elképzelése, úgy tűnik, be is jött, hiszen 2019 decemberében nyitott meg a Lashka Tésztaműhely, ami azóta is nagy sikerrel működik (a laska egyébként a lapos, gyúrt tészta neve).
Olasz kaja. Vagy mégsem?
Bár a tésztáról legtöbbünknek az olasz kaják jutnak eszébe, valójában jellegzetes tésztaétele minden népnek van, így természetesen nekünk, magyaroknak is. Ennek értelmében az étlap is három részre tagolódik: van a Hazai pálya, az Olasz meló és a Világ többi része. Ez utóbbiba például a távol-keleti és amerikai tésztaételek kerülnek. Természetesen több tésztát kóstoltam már nyitáskor és most is, amit azonban eddig még nem próbáltam a Lashkában, az a reggeli, így ez alkalommal inkább erre mentem rá. Adok is nektek rögtön részletesebb elemzést, de előtte mesélek még egy kicsit a Lashkáról.
Minden szinten minden frissen
A Laska legnagyobb vonzereje a csodás kaják mellett a frissesség. Itt ugyanis minden helyben készül. A tészta egy üvegfal mögött készül egész nap, így a nyújtás rejtelmeibe is betekintést nyerhettek. Minden a szemünk előtt készül, ami nemcsak a frissesség miatt jó, de azért is, mert simán meghozza a kedvet egy kis otthoni gyúráshoz.
A Lashkában minden felbukkanhat az étlapon, aminek köze van a tésztához. Ázsiai tésztaételek ugyanúgy feltűnnek, mint például a pelmenyi. Hammer Zoltán és csapata sokat kísérletezik és az étlap gyakran változik, de azért vannak olyan állandó kedvencek, amelyeket sosem vesznek le az étlapról. Az elmúlt években kialakultak olyan signature fogások, mint például a kacsaleves, amit kacsahúsos tortellinivel tálalnak, aztán a hortobágyi ravioli, a céklás-kecskesajtos ravioli, vagy éppen a mákos-szilvás derelye.
Különleges reggeli Budán
Most sem tudtam ellenállni a tésztáknak, de leginkább a reggelikbe vetettem bele magam, már csak azért is, mert nagyon izgatta a fantáziámat, milyen lehet az a gofri-tócsni. Persze némi sejtésem volt, hiszen pár éve már kóstoltam az év balatoni strandételének választott gofcsit Balatonfenyvesen, A Konyhám nevű helyen, és elég meggyőző volt. Nos, itt sem csalódtam.
A gofri-tócsni egy hagyományos krumplis, vagy egy könnyebb cukkinis tócsnitésztából készül gofrisütőben, és erre kerülnek rá a mindenféle feltétek. Lehet rá kérni kolozsvári szalonnát, van paradicsomos-mozzarellás és avokádós változat is. Én azonban most a füstölt lazacosat próbáltam. Szép nagy adag, de mivel éhes voltam, lecsúszott mellé még egy pisztáciás croissant is, amit helyben töltenek meg az általuk készített pisztáciakrémmel. Szintén csodás.
Én mondjuk szeretek sósat reggelizni, ezért is repültem rá a sós gofri-tócsnira, de nem kell megijedni annak sem, aki az édeset szereti. A Lashkában házi granolát, gyümölcslevest vagy karamellszószos gofrit is ehettek, és nem fognak rosszul járni a hagyományos tojásételek kedvelői sem. Nekik készül az Eggs Benedict vagy a lazacos Eggs Royale. Az édes reggelik többnyire 1650 forintért, a kiadós tojásételek 2650 forintért, a különleges gofri-tócsnik pedig 2150 forinttól kérhetők. És minden rendelhető menüben kávéval, teával és narancslével együtt.
Jöhetnek a tészták!
Mint ebből is láthatjátok, a reggeli a Lashkában nem valami mellékes dolog, hanem ugyanolyan főszereplő, mint a többi étkezés. Ha viszont a reggeli levonult, átveszi a főszerepet a tészta, ami nemcsak ebédre, hanem vacsorára is remek megoldásokat kínál.
Ha már ott jártam, természetesen belekóstoltam az említett tésztaételekbe is. Bátran mondhatom, hogy a Lashkában mindenki megtalálja a számítását, sokan kifejezetten a magyaros ételek miatt kanyarodnak erre (például túrós csuszáért vagy hortobágyi ravioliért), én pedig inkább az olasz vonal híve vagyok. Bár például egy céklás-kecskesajtos raviolit nem is tudnék bekategorizálni semmilyen fiókba, és mégis az volt az egyik kedvencem. A másik kedvencem pedig – nem szégyellem bevallani – a pesztós tészta volt. Nekem eleve ez az egyik comfort foodom, szerintem egy jól elkészített pesztós tészta mindig tökéletes ebéd vagy vacsora. Itt pedig a műfaj a lehető legmagasabbra lett emelve: helyben gyúrt papfojtó (azaz strozzapreti) tészta friss, házi pesztóval és félig aszalt paradicsommal. A tésztaételek többsége 4000-4500 forint.
Bár az étlap nagy részét a tészták teszik ki, nem marad hoppon az sem, aki nem akar szénhidrátot fogyasztani. Többféle superfood salátát is készít a séf, emellett levesek is vannak. Fontos hangsúlyozni, hogy a tésztákat nemcsak az étlap keretei között kóstolhatjátok meg, hanem haza is lehet vinni. Mindig legalább 15-féle száraztésztát találtok a pultban (töltött és töltetlen változatokat is), amit otthon csak forró vízbe kell dobni és kész is a vacsi! A rohanó hétköznapokat biztosan feldobja majd egy házi ravioli vagy éppen egy frissen gyúrt nudli.
Lashka Tésztaműhely
Cím: 1037 Budapest, Folyondár utca 22-24.
Ha tetszett a Lashka Tésztaműhely cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!