Hozzávalók
A tésztához
- 160 g finomliszt
- 20 g holland kakaópor
- 1 csipet só
- 95 g vaj
- 50 g porcukor
- 1 db tojássárgája
- 45 g tejföl
A töltelékhez
- 250 g gesztenyemassza
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 tk vaníliás cukor
- 400 g mascarpone
A tetejére
- 2 db tojásfehére
- 200 g porcukor
Isteni gesztenyés pite
Hozzávalók
A tésztához
- 160 g finomliszt
- 20 g holland kakaópor
- 1 csipet só
- 95 g vaj
- 50 g porcukor
- 1 db tojássárgája
- 45 g tejföl
A töltelékhez
- 250 g gesztenyemassza
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 tk vaníliás cukor
- 400 g mascarpone
A tetejére
- 2 db tojásfehére
- 200 g porcukor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kb. 25-26 cm átmérőjű kör alakúra nyújtjuk és a nyújtófa segítségével belerakjuk a piteformába (ha porcelán formát használunk, vajazzuk ki előtte és lisztezzük be kicsit). Kibéleljük egy alufóliával vagy sütőpapírral és száraz babbal (vagy más nehezékkel) 180 fokon először vakon sütjük 5 percig, majd további 4 percig nehezék nélkül. Az elősütött pitét kivesszük a sütőből.
A töltelékhez egy nagyobb tálban minden hozzávalót összekeverünk. A krémet az elősütött tésztára öntjük, majd visszarakjuk a sütőbe és további 25-30 percig sütjük a sütit. A tojásfehérjéből és porcukorból keményebb, habcsókszerű habot verünk, és nyomózsákból (vagy kanállal) kis csíkokat nyomunk a pite tetejére. A habot vagy szakácsfáklyával karamellizáljuk kicsit, vagy 200-220 fokos sütőbe visszarakjuk a sütit kb. 5-8 percre, amíg kis színt kap a hab.