Hirdetés

Joli mama paprikás szűzérméje, krumplifánkkal

Hozzávalók

Hozzávalók
4
főre

A raguhoz:

500 g sertésszűz
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
fél TV paprika
1 paradicsom
olaj
fél tk őrölt kömény
1 ek pirospaprika
só, bors
2 ek tejföl
100 ml tejszín
ek liszt

A burgonyafánkhoz

300 g lisztesebb (C típusú) burgonya
200 g liszt
1 tojás
40 g vaj vagy zsír
15 g élesztő
1 tk só
Hirdetés

Joli mama paprikás szűzérméje, krumplifánkkal

Ez az egyik legfantasztikusabb retro kaja és nem meglepő módon, még életemben nem ettem jobbat annál,amit nagymamám készít. :D Érdemes elsajátítani az omlós, szaftos paprikás szűzérme receptjét, ami nem az igazi , ha nem krumplifánkot esztek mellé.
Hirdetés

Hozzávalók

Hozzávalók
4
főre

A raguhoz:

500 g sertésszűz
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
fél TV paprika
1 paradicsom
olaj
fél tk őrölt kömény
1 ek pirospaprika
só, bors
2 ek tejföl
100 ml tejszín
ek liszt

A burgonyafánkhoz

300 g lisztesebb (C típusú) burgonya
200 g liszt
1 tojás
40 g vaj vagy zsír
15 g élesztő
1 tk só

A felszeletelt húst kissé kiklopfoljuk, sózzuk ,borsozzuk, és mindkét oldalát lisztbe mártva a forró olajban elősütjük. A húst félretesszük, majd az olajban a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a TV paprikát és paradicsomot pirítani kezdjük. Sózzuk, és kevés vízzel felöntjük, ha visszapárolódott mehetnek rá a fűszerek.

A víz folyamatos pótlásával addig főzzük, amíg a paradicsom és a paprika “el nem tűnik”.  Utána mehet vissza az elősütött hús és annyi víz, hogy éppen ne lepje el. Ha, a hús puha, hozzáadjuk a tejfölt, és a liszttel kikevert tejszínt, utoljára még rottyantunk rajta egyet.

A burgonyafánkhoz a megpucolt krumplit kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Jól szétterítve nyújtódeszkára törjük egy krumplinyomóval, megvárjuk, míg langyosra hűl. Közben az élesztőt 2 evőkanál langyos vízben elmorzsoljuk és hagyjuk kicsit felfutni. Az áttört, kihűlt krumplira egyenletesen rászórjuk a lisztet és ráütjük a tojást. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a vajat (vagy zsírt), és az egészet összedolgozzuk kézzel vagy egy habkártyával. A tésztát letakarva 50 percre langyos helyre tesszük és hagyjuk megkelni.A megkelt krumplis tésztából 180 fokos bő olajban fantasztikusan ropogós, könnyű, aranybarna fánkokat sütünk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?