Hozzávalók
- 3 - 4 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 ½ kg krumpli
- só, bors
- 2 db babérlevél
- 1 tk szárított majoranna
- 1 tk kristálycukor
- 200 g tejföl
- 30 g keményítő
- 1 ek víz
- 1 ek 10%-os ételecet
- 1 ek hideg vaj
- 1 - 2 ek tejszín (ízlés szerint)
A fasírthoz:
- 2 ek étolaj
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk pirospaprika
- 1 szelet szikkadt kenyér beáztatva
- 500 g darált sertéshús
- só, bors
- 1 db tojás
- 1 ek zsemlemorzsa
- 1 tk őrölt majoranna
A panírozáshoz:
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
- bő olaj a sütéshez
Hozzávalók
- 3 - 4 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 ½ kg krumpli
- só, bors
- 2 db babérlevél
- 1 tk szárított majoranna
- 1 tk kristálycukor
- 200 g tejföl
- 30 g keményítő
- 1 ek víz
- 1 ek 10%-os ételecet
- 1 ek hideg vaj
- 1 - 2 ek tejszín (ízlés szerint)
A fasírthoz:
- 2 ek étolaj
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk pirospaprika
- 1 szelet szikkadt kenyér beáztatva
- 500 g darált sertéshús
- só, bors
- 1 db tojás
- 1 ek zsemlemorzsa
- 1 tk őrölt majoranna
A panírozáshoz:
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
- bő olaj a sütéshez
Egy lábasban, kevés olajon elkezdjük párolni az apróra vágott hagymát. Közben kockára vágjuk a krumplit. Miután üvegesre párolódott a hagyma, megszórjuk a fűszerpaprikával és rádobjuk a felkockázott krumplit. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, majorannát és a cukrot. Jó alaposan elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy a ¾-éig ellepje és hagyjuk, hogy puhára főjön. A habaráshoz összekeverjük a tejfölt, a keményítőt és a vizet. Ha a krumpli megfőtt, hozzáadjuk az ecetet, majd a habarást és kb. fél perc alatt megvárjuk amíg besűrűsödik. Hozzádobjuk a vajat és a tejszínt, és jól elkeverjük.
A fasírthoz csinálunk egy alapot: egy serpenyőben kevés olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, majd mehet rá a zúzott fokhagyma és a fűszerpaprika is. Kinyomkodjuk a beáztatott kenyeret és egy keverőtálba rakjuk. Hozzáadjuk a fasírt többi hozzávalóját és a hagymás alapot is, és gombócokat formázunk belőle. Bő olajat hevítünk, közben a hagyományos liszt-tojás-zsemlemorzsa eljárás szerint bepanírozzuk a golyókat, és kisütjük az olajban. A főzeléket a fasírttal tálaljuk. Kééész!