Hozzávalók
A tésztához
- 180 g liszt
- 1 csipet só
- 95 g vaj
- 50 g porcukor
- 45 ml tejföl
- 1 db tojás sárgája
A krémhez
- 250 g krémesebb túró
- 150 g mascarpone
- 65 g porcukor
- 2 db egész tojás
- ½ db vaníliarúd kiakapart magja vagy 1 zacskó vaníliás cukor
- 4 - 5 db füge negyedelve
Na ettől besírsz: fügés-túrós linzerpite
Hozzávalók
A tésztához
- 180 g liszt
- 1 csipet só
- 95 g vaj
- 50 g porcukor
- 45 ml tejföl
- 1 db tojás sárgája
A krémhez
- 250 g krémesebb túró
- 150 g mascarpone
- 65 g porcukor
- 2 db egész tojás
- ½ db vaníliarúd kiakapart magja vagy 1 zacskó vaníliás cukor
- 4 - 5 db füge negyedelve
A tésztához a lisztet és a sót összemorzsoljuk a vajjal majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és gyorsan sima tésztát gyúrunk belőle. A formába nyomkodjuk a tésztát, egyenletesen elsimítjuk a forma alján és az oldalán. Majd a hűtőbe dobjuk 30 percre, de még jobb ha a fagyasztóba kerül körülbelül 20 percre. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd a hűtött tésztát 2-3 helyen megszurkáljuk, alufóliával kibéleljük, beleszórunk egy nagy adag lencsét vagy sütőbabot, és “vakon” sütjük 10 percig, majd a nehezék nélkül még újabb 6 percig.
A krémhez a hozzávalókat krémesre keverjük robotgéppel és az elősütött tésztára öntjük, a krémbe pedig lazán belepottyantjuk a negyedelt fügéket. A sütit még 25-30 percig sütjük, és szeletelés előtt hűtőhidegre hűtjük. Jó, ha nagyon nem bírjuk, akkor langyosan is nekieshetünk.