Hozzávalók
- 1 közepes fej vöröshagyma vagy salotta
- 7 dkg vaj
- 1 ujjnyi reszelt gyömbér
- 40 dkg cékla
- 12 dkg sárgarépa
- Só, bors
- 1 tk fehérbor-, vagy almaecet
- 10 dkg tejföl
- néhány db zsályalevél
- 2 ek vaj a sütéshez
Zé céklakrém-levese
Hozzávalók
- 1 közepes fej vöröshagyma vagy salotta
- 7 dkg vaj
- 1 ujjnyi reszelt gyömbér
- 40 dkg cékla
- 12 dkg sárgarépa
- Só, bors
- 1 tk fehérbor-, vagy almaecet
- 10 dkg tejföl
- néhány db zsályalevél
- 2 ek vaj a sütéshez
A hagymát apróra vágjuk és egy kanál vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért (kb. egy teáskanálnyit), kicsit átpirítjuk és hozzádobjuk a megpucolt, kockára vágott céklát és karikára vágott sárgarépát. Átforgatjuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket és fedő alatt puhára pároljuk őket. Az egészet bedobjuk egy turmixgépbe, teljesen homogén krémmé pürésítjük, majd forró víz hozzáadásával beállítjuk a selymes leves-állagot. Kb. 30 g hideg vajat morzsolunk bele és újból összepürésítjük, végül sóval, borssal és kevés almaecettel lőjjük be a kellemes savanykás-sós ízt.
A zsályaleveleket vajon, közepes hőmérsékleten ropogósra sütjük és leitatjuk egy papírtörlővel. A levest tányérokba szedjük, belekanalazunk egy is tejfölt és pár ropogós zsályalevelet dobunk a tetejére. Kész!