Hozzávalók
Csőben sült karfiol
- 1 fej karfiol
- 600 ml tej
- 80 g vaj
- 120 g liszt
- só, fehérbors
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 80 g sajt
- 2 db tojás
- 2 ek tejföl
Lilahagymás burgonyasaláta
- 1 kg salátának való burgonya
- 4 fej lilahagyma
- 1 ek só
- 3 ek cukor
- 1 ek ecet
- 5 - 6 db babérlevél
- bors
- 1 ek olaj
- 1 l víz
Mandulás burgonyafánk
- 700 g burgonya
- 30 g vaj
- 250 ml tej
- 40 g liszt
- 2 db tojás
- só, bors
- szerecsendió
- 5+2 ek szeletelt mandula
- olaj a sütéshez
3 tökéletes karácsonyi köret
Hozzávalók
Csőben sült karfiol
- 1 fej karfiol
- 600 ml tej
- 80 g vaj
- 120 g liszt
- só, fehérbors
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 80 g sajt
- 2 db tojás
- 2 ek tejföl
Lilahagymás burgonyasaláta
- 1 kg salátának való burgonya
- 4 fej lilahagyma
- 1 ek só
- 3 ek cukor
- 1 ek ecet
- 5 - 6 db babérlevél
- bors
- 1 ek olaj
- 1 l víz
Mandulás burgonyafánk
- 700 g burgonya
- 30 g vaj
- 250 ml tej
- 40 g liszt
- 2 db tojás
- só, bors
- szerecsendió
- 5+2 ek szeletelt mandula
- olaj a sütéshez
Csőben sült karfiol
A megtisztított karfiolt rózsáira szedjük és lobogó sós vízbe tesszük, amint újta felforrt, azonnal kiszedjük. Sütőpapírral bélelt tepsire adagoljuk 8 kis kupacba.
A felolvasztott vajban elkeverjük a lisztet, majd hozzáöntjük a forró tejet, amit sóval, borssal, szerecsendióval ízesítsünk és csomómentesre keverjük. Ha besűrűsödött, hozzáadjuk a reszelt sajtot és a tejfölben kikevert tojásokat.
Még így forró állapotában a karfiolra kanalazzuk, a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával és 1-1 csipet reszelt sajttal. 180 fokos előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
Lilahagymás burgonyasaláta
Feloldjuk a vízben a cukrot, az ecetet és a sót, majd beletesszük a babérlevelet, a borsot és az olajat, végül a vékonyan felszeletelt lila hagymát. A burgonyát megmossuk és sós vízben héjában puhára főzzük. Miután megfőtt, felkarikázzuk és összekeverjük a lilahagymával.
Mandulás burgonyafánk
A tisztított, kockázott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd krumplinyomóval áttörjük. Hozzáadjuk a forró tejet, sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval ízesítjük. A felolvasztott vajban elkeverjük a lisztet, felöntjük a fűszeres tejjel és felforraljuk.
Ez után egyenként elkeverjük benne a tojásokat, majd a tört burgonyát, és az 5 evőkanál szeletelt mandulát.
Egy laposabb edényben, kb. 3 cm vastagon szétterítjük, megszórjuk a tetejét a maradék mandulával és hagyjuk kihűlni. Két olajozott evőkanál segítségével megformázzuk és forró olajban pirosra sütjük.