Hozzávalók
- 300 g BL55 liszt
- 100 ml tej
- 20 g élesztő
- 60 g kristálycukor
- 60 g vaj + a kikenéshez
- 1 db tojás
- 2 db tojássárgája
- 1 db rúd vanília
- 50 ml narancslikőr
- 75 g kandírozott narancs
- 30 g kandírozott citrom
- 30 g mazsola
- ½ mk őrölt szegfűszeg
- ½ mk őrölt fahéj
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db tojásfehérje
- 3 púpozott ek porcukor
Panettone - A perfekt olasz kalács
Hozzávalók
- 300 g BL55 liszt
- 100 ml tej
- 20 g élesztő
- 60 g kristálycukor
- 60 g vaj + a kikenéshez
- 1 db tojás
- 2 db tojássárgája
- 1 db rúd vanília
- 50 ml narancslikőr
- 75 g kandírozott narancs
- 30 g kandírozott citrom
- 30 g mazsola
- ½ mk őrölt szegfűszeg
- ½ mk őrölt fahéj
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db tojásfehérje
- 3 púpozott ek porcukor
A PANETTONE TÉSZTÁJÁHOZ:
A panettone elkészítéséhez pár órával a kelesztés előtt vegyük ki az élesztőt a hűtőből. Arra figyeljünk, hogy minden alapanyag szoba-hőmérsékletű legyen, a tej pedig langyos. Egy kanál lisztből, a langyos tej feléből, az élesztőből és egy teáskanálnyi cukorból kovászt készítünk. Letakarva, szoba-hőmérsékleten futtassuk habosra.
Öntsük keverőtálba a lisztet, a cukrot, a lágy vajat, 1 egész tojást, a sárgájákat, a vaníliarúd kikapart magjait, a tej másik részét, a kovászt, mérjük hozzá a narancslikőrt, a fűszereket, és lassú fordulaton kezdjük el összekeverni. Állítsuk közepes fordulatra a dagasztót, és addig dagasszuk, amíg a tésztánk felülete nem lesz fényes és rugalmas, és a dagasztókar az edény falától vékony szálat húz és alkalmanként elválik tőle. Ez hőmérséklettől függően 40-45 perc.
Húzzuk le a dagasztókarról a tésztát, szilikonlapáttal vagy habkártyával igazítsuk a tésztát középre, és szoba-hőmérsékleten kelesszük egy órát a keverőtálban. Adjuk hozzá a kandírozott gyümölcsöket, mazsolát, a narancs és a citrom reszelt héját, és lassú fokozaton keverjük össze. Megint húzzuk középre a tésztát, válasszunk egy kb. 15 cm átmérőjű papír sütőformát, amit olvasztott vajjal alaposan kikenünk. Helyezzük középre a tésztát, habkártyával igazítsuk meg a tetejét. Helyezzük tepsire, takarjuk le konyharuhával, szoba-hőmérsékleten kelesszük addig, amíg a tésztánk háromszorosa nem lesz (kb. 1,5 óra).
SÜTÉSE:
Egy darab szilikonos sütőpapírt áztassunk vízbe, majd alaposan csavarjuk ki. Amikor a tészta megkelt, előmelegített légkeveréses 180 fokos sütőbe rakjuk 15 percre, de az első 5 perc elteltével erősen barnulni kezd, ezért a benedvesített sütőpapírral fedjük le a tetejét. Csökkentsük a hőmérsékletet 160 fokra, és állítsuk 40 perce a sütési időt. 1 tojásfehérjéhez keverjünk 3 púpozott evőkanál porcukrot, kicsit habosítsuk fel.
A 40 perc lejártakor vegyük le a tetejéről a szilikonpapírt, vegyük ki a panettonét, ecsettel vagy kefével egyenletesen kenjük be a sütőformából kiálló részeket a cukormázzal, és ízlés szerint szórjuk meg dekorcukorral. Rakjuk vissza a sütőbe 5 perce.
Ha tetszett a panettone receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Ezek is érdekelhetnek: