Hozzávalók
- 250 g jó minőségű csusza tészta
- 15 dkg füstölt szalonna (pl. mangalica)
- 25 dkg túró (esetleg a fele juhtúró, zsíros)
- ½ l tejföl (zsíros)
- só ízlés szerint
- fehérbors ízlés szerint
- Vaj a hőálló tál kivajazásához
- Tálaláshoz egy kis snidling
Túrós csusza, ahogy azt kell!
Hozzávalók
- 250 g jó minőségű csusza tészta
- 15 dkg füstölt szalonna (pl. mangalica)
- 25 dkg túró (esetleg a fele juhtúró, zsíros)
- ½ l tejföl (zsíros)
- só ízlés szerint
- fehérbors ízlés szerint
- Vaj a hőálló tál kivajazásához
- Tálaláshoz egy kis snidling
A szalonnáról levágjuk a héját, beletesszük a tészta főzővizébe. Utána felkockázzuk a szalonnát, és lassú tűzön kiolvasztjuk (félig ropogósra). Közben – al dente – megfőzzük a tésztát. (A sót csak a víz felforralása után tesszük bele, mert úgy gyorsabban forr fel a víz!). A túrót kb. 4 dl tejföllel összekeverjük, pihenni hagyjuk.
A tésztát hideg vízzel leöblítve szűrjük le, és izibe hozzákeverjük a szalonnát és a kisült zsír felét. Ezután beletesszük a tejföllel kikevert túrót. majd beletesszük a kivajazott tepsibe. Kicsit megszórjuk fehérborssal, és összekeverjük, majd a maradék tejfölt rákenjük a tetejére. 200 fokra előmelegített ütőben pár perc alatt készre sütjük.