Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

3 frankó recept buggyantott tojással

Hozzávalók

Az alap buggyantott tojás

1 db frissen tojt tojás
1 tk ecet/citrom
1 mk só
víz

Buggyantott tojás rösztivel

Hozzávalók a rösztihez

4 db közepes burgonya
2 db tojás
2 ek liszt
1 gerezd fokhagyma
kevés szerecsendió
1 csokor friss petrezselyem
bors

Hozzávalók a mártogatóshoz

200 g tejföl
1 ek oílvaolaj
1 csokor friss petrezselyem
½ db citrom leve
1 mk só
1 mk őrölt fehérbors

Buggyantott tojás tavaszi salátával (2 főre)

4 szem retek
2 marék zöldborsó
1 db kisebb kígyóuborka
2 marék friss bébispenót
2 marék rügysaláta
1 db citrom
2 ek olívaolaj
1 ek balzsamecet
1 tk cukor
1 gerezd fokhagyma
1 mk só
1 mk bors
1 marék napraforgómag

Buggyantott tojás avokádókrémes szendvicsen (2 főre)

1 db nagy avokádó
bors
2 szelet sonka
10 szem koktélparadicsom
2 ek balzsamecet
olívaolaj
2 szelet barnakenyér
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

3 frankó recept buggyantott tojással

A tökéletes buggyantott tojáshoz vezető út néha félresikerült példányokkal és egy kis bosszankondással van övezve, de ez senkinek ne vegye el a kedvét. Kevés gyakorlással ugyanis professzionális buggyantott tojás gyártó kisiparosokká válhattok és ez a tudás egész évben nagy kincs. Mutatunk is 3 olyan receptet, amik önmagukban is fincsik, de a buggyantott tojás teszi fel mindegyiknél az i-re a pontot.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

Az alap buggyantott tojás

1 db frissen tojt tojás
1 tk ecet/citrom
1 mk só
víz

Buggyantott tojás rösztivel

Hozzávalók a rösztihez

4 db közepes burgonya
2 db tojás
2 ek liszt
1 gerezd fokhagyma
kevés szerecsendió
1 csokor friss petrezselyem
bors

Hozzávalók a mártogatóshoz

200 g tejföl
1 ek oílvaolaj
1 csokor friss petrezselyem
½ db citrom leve
1 mk só
1 mk őrölt fehérbors

Buggyantott tojás tavaszi salátával (2 főre)

4 szem retek
2 marék zöldborsó
1 db kisebb kígyóuborka
2 marék friss bébispenót
2 marék rügysaláta
1 db citrom
2 ek olívaolaj
1 ek balzsamecet
1 tk cukor
1 gerezd fokhagyma
1 mk só
1 mk bors
1 marék napraforgómag

Buggyantott tojás avokádókrémes szendvicsen (2 főre)

1 db nagy avokádó
bors
2 szelet sonka
10 szem koktélparadicsom
2 ek balzsamecet
olívaolaj
2 szelet barnakenyér
Bevásárlólistához adom

Az alap buggyantott tojás

Csak pár alapszabályt kell betartani ahhoz, hogy a buggyantott tojásotok ne egy sugákárosult xenomorph tojásához hasonlítson. Fontos, hogy a tojás friss legyen, különben kevesebb eséllyel fog szépen egyben maradni a vízbecsobbanást követően. A víznek nem szabad lobognia, mert így könnyen széttéphetné a tojást, ami szintén nem túl előnyös esztétikailag. Az is fontos, hogy ne sajnáljátok az ecetet a főzővízből, mert ez szintén hozzájárul ahhoz, hogy a tojás egyben tudjon maradni!

A finoman gyöngyöző, sós vízbe nyomatjuk az ecetet, majd a tojást egy kis tálkába törjük. Egy villa segítségével örvényt képzünk a vízben, majd ennek a közepébe csúsztatjuk a tojást egyenesen a tálból. 3 percen keresztül főzzük így, majd egy szűrőkanállal kiszedjük és hideg vízbe tesszük. Ez két szempontból is fontos, egyrészt nem fog túlkészülni, másrészt így megszabadítjuk az esetleges ecetes íztől. A perfekt buggyantott tojásnak a fehérje egyben van és szépen folyik a sárgája, ha egy késsel egy vékony kis vágást ejtünk rajta.

Buggyantott tojás rösztivel

Fotó: Puskás Nóri

A burgonyákat meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk és félretesszük. A tojásokat enyhén felverjük, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felaprított petrezselymet, szerecsendiót. A burgonyát jó alaposan kinyomkodjuk, a tojásos masszával és a liszttel összekeverjük. Egy órára a hűtőbe tesszük. Serpenyőben egy kevés olajat hevítünk és egy evőkanál segítségével kis kupacokat halmozunk, és elegyengetünk. A rösztik mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A mártogatóshoz nincs más dolgunk, mint a tejfölt és az olívaolajat jó alaposan kikeverjük, fűszerezzük és belekeverjük a friss apróra vágott petrezselymet.

Buggyantott tojás tavaszi salátával

A retkeket  és az uborkát vékony szeletekre vágjuk és egy salátás tálban összekeverjük a spenót- és salátalevelekkel, hozzádobjuk a zöldborsót is. A dresszinghez az olívaolajat elkeverjük a balzsamecettel és a cukorral, belefacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk. Az egészet alaposan összekeverjük. Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a napraforgómagot és tálaláskor a salátára szórjuk.

Buggyantott tojás avokádókrémes szendvicsen

Az avokádó húsát egy kis edénybe rakjuk, sózzuk, borsozzuk és egy villával alaposan áttörjük. Közben kevés olívaolajon megpirítjuk a sonkaszeleteket. A koktélparadicsomokat félbevágjuk és pici olívaolajon pár perc alatt, nagy lángon megpirítjuk őket, majd hozzáadjuk a balzsamecetet és a  finomra aprított petrezselymet. Az avokádókrémet a kenyérszeletekre kenjük, rárakunk 1-1 sonkaszeletet és ráhelyezzük a buggyantott tojásokat. A paradicsommal együtt tálaljuk!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások