A jól működő emésztés az egészség és a remek közérzet alapja. Napjainkban ugyanakkor sajnos sokan szenvednek különböző gyomorpanaszoktól.
Az orvostudomány mára számtalan, emésztőrendszerrel kapcsolatos betegséget diagnosztizált, de a hasfájás, hasmenés, székrekedés, puffadás, gázok vagy görcsök egy egészséges ember számára is gondot okozhatnak a hétköznapok során.
Ha egyes tünetek régóta fennállnak, esetleg rendszeresen visszatérnek, ajánlott orvoshoz fordulni. Amennyiben viszont egyszeri egészségügyi problémáról van szó, a rostokban és probiotikumokban szegény étrend is lehet a baj forrása.
Összeszedtünk néhány ételt, amelyek rendszeres fogyasztása kifejezetten jó hatással van az emésztésre.
Guríts le egy kis probiotikumot!
A probiotikumok természetes módon előfordulnak a bélrendszerben. Amennyiben viszont plusz adagot juttatunk belőlük a szervezetünkbe valamilyen élelmiszer révén, az emésztőrendszerünknek még könnyebben megy majd az emésztési folyamat.
A joghurtot tartják az egyik legjobb probiotikumforrásnak. Ha kipróbálnánk, vásárláskor fontos megvizsgálni a terméket, ugyanis nem minden joghurt tartalmazza ezeket a természetes baktériumokat.
Zöld zöldségek – az emésztésnek is csodaszerek
A zöld zöldségeket igazi csodaszerként tartják számon. Mint ismert, a spenót, a kelbimbó, a brokkoli és más zöld leveles zöldségek jótékony hatással vannak a szervezetre, köztük az emésztésre is. Ezek az ételek rengeteg rostot tartalmaznak, így többek között segíthetnek enyhíteni a székrekedést.
Gyömbér – segít!
A gyömbér a keleti orvoslás hagyományos összetevője. Segít az emésztés javításában és a hányinger megelőzésében, kutatások szerint ugyanis gyorsíthatja az emésztési folyamatokat, illetve enyhíti a hányinger és a gyomorpanaszok kockázatát.
Még egy kis rost, még jobb emésztés
Ugyan ki ne hallotta volna már azt a nagyszülői javaslatot, hogy egy almánál nincs jobb gyógyszer a hasfájásra. A tanácsot egyébként néha jobb megfogadni, hiszen számtalan kutatás bizonyította, hogy az alma tényleg nagyon jó hatással van az emésztésre és az emésztőszervekre.
A bölcsességről még annyit, hogy bár a gyümölcs rostban gazdag és rendkívül egészséges, nem feltétlen javasolt azok számára, akiknek gyomorsav miatt fáj a hasa. Ilyen esetben előbb jobb orvossal konzultálni az étrendünkről.
Lazac? Persze!
A lazac kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek csökkenthetik a bélben kialakult gyulladást, ezáltal szintén javítva az emésztési folyamatokat.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!