1. Kentucky csirke ropogós bundában sütve
Kentuckyban nincs más, csak kukoricaföldek és rohangáló csirkék, erre a problémára pedig egyetlen megoldás van, ez pedig az olajban sült csirke, ropogós kukoricapehely-bundában kisütve. Ha létezne a „Legjobb Csirkebunda” díj, akkor tuti ez a kaja kapná. Az alapja egy tempura szerű cucc, először ebben forgatják meg a csirkealkatrészeket, majd jöhet a fűszeres kukoricapelyhes történet. Mesterien kitalált junk, az egészen biztos, ja és persze csípősen az igazi!!
2. Coney Island hot dog
A gőzölt buciban érkező, jó minőségű virsli látványára még a legkeményebb szívű ínyencek is elérzékenyülhetnek egy pillanatra. Főleg ha a mustár és a ketchup mellé még egy kis marhahúsos ragu is érkezik a történetbe, merthogy itt bizony erről van szó. Igazi junk food, a szó legszorosabb értelmében, de nem lehet nem szeretni.
3. Mogyoróvajas keksz
1923-ban valaki kitalálta, hogy a mogyoróvajas kekszét sütés előtt villával megnyomkodva dekorálja. Azóta mintha a cookie-alkotmányba lenne rögzítve, a világ összes mogyoróvajas keksze így készül. Mi sem mertünk soha eltérni ettől a módszertől, és ti se tegyétek, viszont mindenképp próbáljátok ki egyszer ezt a kekszet!
4. Coleslaw saláta
Sejteni lehetett, hogy ha az amerikaiknál salátákra kerül a szó, akkor abban pár csepp olívaolaj és balzsamecet helyett inkább egy nagy adag majonéz fog landolni. Szóval nem diétás a dolog, ellenben egy csirkeszárny, vagy grillezett hús mellé igen jól illik, de azzal sem lőhettek nagyon mellé, ha egy frankó szendvicsbe, urambocsá’ hamburgerbe pakoljátok bele.
5. Buffalo csirkeszárnyak
Csípős-ragacsos csirkeszárnyak, egy jellegzetes kéksajtos mártogatós, valamint friss sárgarépa és zellerszár. Erről szól a Buffalo csirke, semmi egyébről. Az amerikaiak egyébként nem pont arról híresek, hogy vitaminban dúskáló friss zöldségeket egyenek, de valamiért ennél a kajánál tényleg elmaradhatatlan kellék a friss, ropogós, nyers sárgarépa és zellerszár is.
6. Philadelphia cheese steak sandwich
Különlegesen finom szendvicsről van szó, hiszen a szaftos hús mellé még pirított zöldségek és olvadó mozzarella sajt is kerül. Utóbbi nem is teljesen véletlen, hiszen a legenda szerint ezt a szendót olasz bevándorlók fejlesztették tökélyre.
7. Hamburger
Hogy mi kerül a hamburger buciba, az manapság már korántsem annyira egyértelmű, mint pár évtizeddel ezelőtt. Lehet, hogy akkoriban még hülyének nézték volna azt, aki marhahús helyett valamilyen más állatból származó darálmányt pakol bele, azt pedig, aki vega változatokban gondolkodott, talán tarkón is csapták volna egy hólapáttal, de mára a helyzet alaposan megváltozott. Mint azt tudjátok, a pulykától kezdve a krokodilon át a struccig bármit ér belerakni, de készülhet belőle vega, vegán, gluténmentes, laktózmentes és mindenféle verzió is. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a hamburgert mindenki szereti, de senki nem akar kimaradni a buliból és ez pont így is van jól!
8. New York cheesecake
Sajttortát sok helyen készítenek a világban, de a New York-i verzió lett a leghíresebb. Itthon egy egész blogger generációnak kellett felnőnie ahhoz, hogy szélesebb néprétegekkel hitesse el, hogy ez nem egy trappista sajtból készült torta – na igen, a magyarul kicsit megtévesztően hangzó sajttorta név egy lágy krémsajtból készült édes tölteléket és egy kekszmorzsából, valamint sok olvasztott vajból álló külső réteg ötvözetét jelenti. Mi imádjuk!
9. Cichago style pizza
A pizza a legtöbbünk fejében úgy él, mint egy leheletvékony kelt tészta, finom paradicsomszósszal, egy kevés bazsalikommal fűszerezve, sok-sok olvadó mozzarellával megpakolva, oszt’ szevasz. Amerikában viszont minden vastagabb, nagyobb és több benne a kalória, mint az öreg kontinensen, szóval így született meg ez a behemót dög, ami legalább annyira finom, mint amennyire aránytalanul cuccos. Külön öröm, hogy a sajt jellemzően a szósz alá kerül, így születhetnek meg azok az áhított fotók, amiken a sajt mennyeien nyúlik-málik szeletelés közben.