Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 1 dl langyos tej
- 10 g élesztő
- 30 g kristálycukor
- 4 db tojás
- 10 dkg olvasztott, szoba-hőmérsékletű (max. langyos) vaj
- ½ mk só
- 1 db narancs lereszelt héja
- 2 ek kandírozott narancshéj (elhagyható, de csak jobb lesz tőle)
A rumos sziruphoz
- 35 dkg cukor
- 3 ½ dl víz
- 2 db citrom lehámozott héja
- 2 dl frissen facsart citromlé
- 3 dl rum
Az összeállításhoz
- 500 ml hideg habtejszín
- 3 ek kristálycukor
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- 3 ek baracklekvár
- 5 cl rum
- 5 dkg szeletelt mandula, száraz serpenyőben lepirítva
A süti, amitől be fogsz rúgni: rum baba kuglóf
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 1 dl langyos tej
- 10 g élesztő
- 30 g kristálycukor
- 4 db tojás
- 10 dkg olvasztott, szoba-hőmérsékletű (max. langyos) vaj
- ½ mk só
- 1 db narancs lereszelt héja
- 2 ek kandírozott narancshéj (elhagyható, de csak jobb lesz tőle)
A rumos sziruphoz
- 35 dkg cukor
- 3 ½ dl víz
- 2 db citrom lehámozott héja
- 2 dl frissen facsart citromlé
- 3 dl rum
Az összeállításhoz
- 500 ml hideg habtejszín
- 3 ek kristálycukor
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- 3 ek baracklekvár
- 5 cl rum
- 5 dkg szeletelt mandula, száraz serpenyőben lepirítva
Az élesztőt a langyos tejben 10 g cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk. Hozzáöntjük a többi liszthez, amihez dagasztógéppel hozzákeverjük az olvasztott vajat, a tojásokat egyesével, a cukor többi részét, a lereszelt narancshéjat, kandírozott narancsot és a sót. Az így kapott lágy tésztát letakarva egy órán át kelesztjük. Átkeverjük a lágy tésztát (teljesen össze fog zuhanni, de nem kell megijedni ettől), és kivajazott kuglófformába dobjuk, egyenletesen eligazgatjuk és további 50 percig kelesztjük. 190 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük, míg szépen megemelkedik és a teteje aranybarnára sül.
Közben elkészítjük az alkoholos cukorszirupot: a vizet a cukorral összeforraljuk, beledobjuk a citromok lehámozott héját, hozzáöntjük a citromlevet és egyet rottyantunk rajta. Lehúzzuk a tűzről, beleöntjük a rumot és hagyjuk kihűlni. A kuglófot kivesszük a formából, és óvatosan átforgatva megmártóztatjuk az alkoholos szirupban. Érezni fogjátok, ahogy a tészta elkezdi magába szívni a szirupot, elnehezül és kicsit meglágyul – óvatosan mozgassátok ezután! Most szüksége van egy óra pihenésre a hűtőben. Ha lehűlt, a cukorral tejszínhabot verünk, a kuglófot keresztben félbevágjuk, az alsó felét megpakoljuk a tejszínhabbal, megszórjuk kandírozott narancshéjjal, majd óvatosan ráhelyezzük a tetejét. Megkenjük rummal és kevés vízzel kikevert baracklekvárral, végül megszórjuk pirított mandulával. Isteni cucc!