Hozzávalók
A tésztához
- 250 g finomliszt
- 150 g vaj
- 2 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 90 g porcukor
- 1 db citrom reszelt héja
A töltelékhez
- 300 g meggylekvár
- 150 g étcsoki
A tetejére
- 1 db tojás a kenéshez
- 30 g pisztácia
Hozzávalók
A tésztához
- 250 g finomliszt
- 150 g vaj
- 2 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 90 g porcukor
- 1 db citrom reszelt héja
A töltelékhez
- 300 g meggylekvár
- 150 g étcsoki
A tetejére
- 1 db tojás a kenéshez
- 30 g pisztácia
A tésztához a lisztet és a vajat elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk a tésztát. Kettéosztjuk, mindkettőt fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe rakjuk.
Az egyik tésztát lisztezett felületen, a forma átmérőjénél 1,5-2 centivel szélesebb, kör alakúra nyújtjuk, belehelyezzük a formába, és a széleknél is belenyomkodjuk, majd a felesleget levágjuk.
A meggylekvárt elkenjük a tésztán, erre rádobjuk a rusztikusra vágott étcsokit, majd ha magasabb a formánk, akkor egy késsel vagy élesebb műanyag spatulával alacsonyabbra vágjuk a tésztaszélek magasságát, hogy csak 3-4 mm-rel legyen magasabb, mint a töltelék.
A másik tésztadarabot is kivesszük a hűtőből, ugyanúgy kinyújtjuk, mint az előzőt, és derelyevágóval felcsíkozzuk, majd átlósan a pite tetejére rakosgatjuk. Lazán felvert tojással lekenjük a pite tetejét, megszórjuk apróra vágott pisztáciával, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 25-30 percre, mialatt aranybarnára sül.
- Elkészítési idő: 50 perc
- Sütési idő: 25-30 perc
- Összesen: 75-80 perc
Ha tetszett ez a recept, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!