Hozzávalók
A cigánypecsenyéhez
- 600 g (4 szelet-) sertéstarja
- 120 g füstölt szalonna
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk durvára őrölt bors
- 1 tk pirospaprika
- 2 tk dijoni mustár
- 3 ek étolaj
- 1 csapott ek só
A hagymás tört krumplihoz
- 1 kg krumpli
- 4 fej vöröshagyma
- 6 - 8 gerezd fokhagyma
- 100 ml víz
- 80 - 100 ml olaj
- só, bors
- 1 ek pirospaprika
- 1 tk majoranna
Cigánypecsenye hagymás burgonyával
Hozzávalók
A cigánypecsenyéhez
- 600 g (4 szelet-) sertéstarja
- 120 g füstölt szalonna
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk durvára őrölt bors
- 1 tk pirospaprika
- 2 tk dijoni mustár
- 3 ek étolaj
- 1 csapott ek só
A hagymás tört krumplihoz
- 1 kg krumpli
- 4 fej vöröshagyma
- 6 - 8 gerezd fokhagyma
- 100 ml víz
- 80 - 100 ml olaj
- só, bors
- 1 ek pirospaprika
- 1 tk majoranna
A zúzott fokhagymát, a borsot, sót, pirospaprikát, mustárt és az olajat összekeverjük. A hússzeleteket egy húslapítóval, vagy egy nehezebb lábassal kilapítjuk, majd a szeletek mindkét oldalát bekenjük a páccal, és legalább egy órára hűtőbe tesszük (de akár egy éjszakára is bent hagyhatjuk). Sütés előtt egy órával kivesszük a húst.
A szalonnából vastag csíkokat vágunk, és centinként beirdaljuk. Forró serpenyőben kisütjük a szalonna zsírját, alacsony lángon, kb. percenként megfordítva. A kisült zsírban megsütjük a hússzeleteket, gyakran forgatva, míg szép pirosra sülnek.
A krumplikat meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük. A hagymát felkockázzuk, az olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felöntjük a vízzel, és hozzáadjuk a pirospaprikát és a majorannát.
Ha elfőtt a folyadék, a még forró krumplit rádobjuk a hagymás alapra, majd szétnyomkodjuk a krumplikat, sózzuk, borsozzuk, és pár percig még együtt pirítjuk. A sült tarjára fektetjük a ropogós szalonnát és a hagymás krumplival tálaljuk.