Hirdetés

Oda vagyunk a székelykáposztáért!

Hirdetés

Oda vagyunk a székelykáposztáért!

Hirdetés

Kevés dolog jobb egy szaftos, húsos székelykáposztánál, főleg ha jó sok tejföl és friss kenyér is van hozzá. Ezt most egy gerslivel turbózott verzió, amit erősen ajánlott kipróbálni! 

szekelykaposzta_1.jpg

 Székelykáposzta

  • 2db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • Két evőkanál pirospaprika
  • 5 dkg szalonna
  • Másfél deci víz a pörköltalapba
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 40 dkg sertés tarja
  • 15 dkg árpagyöngy (gersli), egy órával a főzés előtt beáztatva
  • egy teáskanál kömény
  • 1 babérlevél
  • egy teáskanál majoránna
  • Só, bors
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál tejföl

Egy lábasba dobjuk az apróra kockázott szalonnát, és kisütjük a zsírját. Ezután hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd ismét hevíteni kezdjük és pörköltalapot készítünk: kis lángon forralva fokozatosan hozzáadjuk a vizet a hagymához, a lényeg, hogy jó szaftos legyen.  Ezután a felkockázott húsok is mennek a lábasba, egy kis pirítás után pedig jöhet a átmosott káposzta.  Hozzáadjuk a beáztatott majd lecsepegtetett árpagyöngyöt, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az egészet. Jöhetnek a fűszerek: kömény, babérlevél, majoránna, só és bors.  Egy órán át főzzük, és közben elkészítjük a habarásunkat: a lisztet összekeverjük a tejföllel, majd hozzákeverjük a székelykáposztához. Rottyantunk rajta egyet és már tálalhatjuk is!

szekelykapszta.jpg

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások