Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Hozzávalók

4
főre
+
90 g barna rizs
100 g dió
olaj
só, bors
1 fej vöröshagyma
2 tk füstölt pirospaprika
1 tk római kömény
- ½ tk chilipehely
180 g feketebab konzerv (vörösbabbal is működik)
20 g gluténmentes zsemlemorzsa (vagy hagyományos)
40 - 60 g gluténmentes BBQ szósz
1 ek juharszirup

Az avokádó “majonézhez”

2 db érett avokádó
2 tk almaecet
1 csipet chilipehely
só, bors
2 ek extra szűz olívaolaj

Az összeállításhoz

4 db gluténmentes hamburgerzsömle (vagy hagyományos)
4 - 6 db fürtös Vidám Paradicsom
1 fej lilahagyma
4 db salátalevél
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Zöldségburger avokádó “majonézzel”

Egy újabb bizonyíték, hogy van élet a nyúlkaján túl, ha húsmentes étkezésről van szó. Sőt! A legmegrögzöttebb húsevők számára is szerethető, isteni vegán recept következik. Könnyen variálható, fehérjében és rostban gazdag burger, egy újabb állandó résztvevője a kerti sütögetéseknek.
Kipróbáltam, jóóó lett!
10
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+
90 g barna rizs
100 g dió
olaj
só, bors
1 fej vöröshagyma
2 tk füstölt pirospaprika
1 tk római kömény
- ½ tk chilipehely
180 g feketebab konzerv (vörösbabbal is működik)
20 g gluténmentes zsemlemorzsa (vagy hagyományos)
40 - 60 g gluténmentes BBQ szósz
1 ek juharszirup

Az avokádó “majonézhez”

2 db érett avokádó
2 tk almaecet
1 csipet chilipehely
só, bors
2 ek extra szűz olívaolaj

Az összeállításhoz

4 db gluténmentes hamburgerzsömle (vagy hagyományos)
4 - 6 db fürtös Vidám Paradicsom
1 fej lilahagyma
4 db salátalevél
Bevásárlólistához adom

A barna rizst többször átmossuk, majd 2,5-szeres mennyiségű vízben egy csipet sóval, alacsony lángon, lefedve kb. 30 percig főzzük. Néha megnézzük, hogy van-e elég víz alatta, ha felszívta, de még kemény a rizs, pótoljuk a vizet. Ha kész, félretesszük hűlni.

A diót egy nagyobb, száraz, forró serpenyőben magas hőfokon, 4-6 percig pirítjuk, majd egy mozsárba vagy aprítógépbe tesszük. Ugyanebben a serpenyőben kevés olajon megfonnyasztjuk és kicsit karamellizáljuk az apróra vágott vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk. A pirított dióhoz adjuk a fűszereket és apró szemcséjű morzsává zúzzuk.

Az átmosott, lecsepegtetett babot egy nagy keverőtálba tesszük, és krumplinyomóval vagy villával pürésítjük, csak néhány kisebb darabot egészben hagyva. Jöhet hozzá a főtt barna rizs, a fűszeres dió, a hagyma, a zsemlemorzsa, a BBQ szósz és a juharszirup. Fakanállal néhány percig keverjük a tálban lévő finomságokat, amíg egy könnyen formázható, közepesen nedves masszát kapunk. Ha túl nedves, adunk hozzá egy kis morzsát, ha száraz, akkor BBQ szószt. Kézzel 4 db, egyenként kb. 130 grammos pogácsát formázunk, majd közepesen magas hőfokon, kevés olajon, oldalanként kb. 3-4 percig sütjük őket. A bucikat is megpirítjuk a pogácsák mellett. Amíg sülnek a pogik, a kiegészítőket felkarikázzuk, illetve a mozsárba vagy az aprítóba tesszük a “majonéz” összetevőit és egy krémes állagú szószt készítünk belőle.

Zöldségburger

Összeszerelésnél a pirított bucikat megkenjük az avokádókrémmel, lilahagyma, zöldségpogácsa, paradicsomkarikák, arra a saláta és a bucik teteje jön.

+1 tipp: sütés közben és utána is kenjétek be egy vékony réteg Worcester szósszal a zöldségpogácsákat, az extra BBQ ízért!

Ha tetszett a zöldségburger receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások