A szendvicsek és burgerek támogatója a
Hozzávalók
- 90 g barna rizs
- 100 g dió
- olaj
- só, bors
- 1 fej vöröshagyma
- 2 tk füstölt pirospaprika
- 1 tk római kömény
- - ½ tk chilipehely
- 180 g feketebab konzerv (vörösbabbal is működik)
- 20 g gluténmentes zsemlemorzsa (vagy hagyományos)
- 40 - 60 g gluténmentes BBQ szósz
- 1 ek juharszirup
Az avokádó “majonézhez”
- 2 db érett avokádó
- 2 tk almaecet
- 1 csipet chilipehely
- só, bors
- 2 ek extra szűz olívaolaj
Az összeállításhoz
- 4 db gluténmentes hamburgerzsömle (vagy hagyományos)
- 4 - 6 db fürtös Vidám Paradicsom
- 1 fej lilahagyma
- 4 db salátalevél
A szendvicsek és burgerek támogatója a
A szendvicsek és burgerek támogatója a
Hozzávalók
- 90 g barna rizs
- 100 g dió
- olaj
- só, bors
- 1 fej vöröshagyma
- 2 tk füstölt pirospaprika
- 1 tk római kömény
- - ½ tk chilipehely
- 180 g feketebab konzerv (vörösbabbal is működik)
- 20 g gluténmentes zsemlemorzsa (vagy hagyományos)
- 40 - 60 g gluténmentes BBQ szósz
- 1 ek juharszirup
Az avokádó “majonézhez”
- 2 db érett avokádó
- 2 tk almaecet
- 1 csipet chilipehely
- só, bors
- 2 ek extra szűz olívaolaj
Az összeállításhoz
- 4 db gluténmentes hamburgerzsömle (vagy hagyományos)
- 4 - 6 db fürtös Vidám Paradicsom
- 1 fej lilahagyma
- 4 db salátalevél
A barna rizst többször átmossuk, majd 2,5-szeres mennyiségű vízben egy csipet sóval, alacsony lángon, lefedve kb. 30 percig főzzük. Néha megnézzük, hogy van-e elég víz alatta, ha felszívta, de még kemény a rizs, pótoljuk a vizet. Ha kész, félretesszük hűlni.
A diót egy nagyobb, száraz, forró serpenyőben magas hőfokon, 4-6 percig pirítjuk, majd egy mozsárba vagy aprítógépbe tesszük. Ugyanebben a serpenyőben kevés olajon megfonnyasztjuk és kicsit karamellizáljuk az apróra vágott vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk. A pirított dióhoz adjuk a fűszereket és apró szemcséjű morzsává zúzzuk.
Az átmosott, lecsepegtetett babot egy nagy keverőtálba tesszük, és krumplinyomóval vagy villával pürésítjük, csak néhány kisebb darabot egészben hagyva. Jöhet hozzá a főtt barna rizs, a fűszeres dió, a hagyma, a zsemlemorzsa, a BBQ szósz és a juharszirup. Fakanállal néhány percig keverjük a tálban lévő finomságokat, amíg egy könnyen formázható, közepesen nedves masszát kapunk. Ha túl nedves, adunk hozzá egy kis morzsát, ha száraz, akkor BBQ szószt. Kézzel 4 db, egyenként kb. 130 grammos pogácsát formázunk, majd közepesen magas hőfokon, kevés olajon, oldalanként kb. 3-4 percig sütjük őket. A bucikat is megpirítjuk a pogácsák mellett. Amíg sülnek a pogik, a kiegészítőket felkarikázzuk, illetve a mozsárba vagy az aprítóba tesszük a “majonéz” összetevőit és egy krémes állagú szószt készítünk belőle.
Összeszerelésnél a pirított bucikat megkenjük az avokádókrémmel, lilahagyma, zöldségpogácsa, paradicsomkarikák, arra a saláta és a bucik teteje jön.
+1 tipp: sütés közben és utána is kenjétek be egy vékony réteg Worcester szósszal a zöldségpogácsákat, az extra BBQ ízért!
Ha tetszett a zöldségburger receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!