Hozzávalók
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej kisebb hagyma
- 1 bögre rizottó rizs
- 100 ml fehér vagy rosé bor
- 4 bögre forró víz vagy alaplé
- 4 ek frissen reszelt parmezán
- 4 ek frissen reszelt pecorino
- 1 ek vaj
- 100 ml tejszín
- 100 ml víz
A sült céklához:
- 2 db nagy cékla
- 2 tk méz
- 1 ek balzsamecet
- 1 ek olívaolaj
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk fokhagyma granulátum
- só, bors
A pecorino chipshez:
- 4 ek frissen reszelt pecorino
Sültcékla-rizottó
Hozzávalók
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej kisebb hagyma
- 1 bögre rizottó rizs
- 100 ml fehér vagy rosé bor
- 4 bögre forró víz vagy alaplé
- 4 ek frissen reszelt parmezán
- 4 ek frissen reszelt pecorino
- 1 ek vaj
- 100 ml tejszín
- 100 ml víz
A sült céklához:
- 2 db nagy cékla
- 2 tk méz
- 1 ek balzsamecet
- 1 ek olívaolaj
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk fokhagyma granulátum
- só, bors
A pecorino chipshez:
- 4 ek frissen reszelt pecorino
Az egyszerűség kedvéért válasszunk ki egy tetszőleges, normál méretű bögrét és azzal mérjük a hozzávalókat. Először megsütjük a céklákat: meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és pár percre vízbe áztatjuk, hogy egy keveset veszítsen a színéből. Ezután a többi hozzávalóval összekeverjük és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Miután megsült, a felét félre rakjuk, a másik felét pedig összeturmixoljuk a vízzel és a tejszínnel, sózzuk és borsozzuk. A pecorino chipshez a sajtot lereszeljük, evőkanálnyi mennyiségeket rakunk egy sütőpapíros tepsire és a 200 fokos sütőben 5-7 percig sütjük. Nem kell, hogy teljesen barnára süljön, csak annyira, amíg összeolvad. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, így ropogós lesz.
Egy magasabb falú serpenyőben kevés olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a rizst és pár másodpercig pároljuk. Közben felforraljuk a vizet vagy alaplevet. Hozzáöntjük a bort a rizshez, elkeverjük és miután beszívta,. egy bögre folyadékot adunk hozzá. Lassú tűzön kevergetjük, majd jöhet a 2. bögre. A 3. bögre előtt hozzákeverjük a pürésített sült céklát, aztán jöhet megint a folyadék. Ezt is addig kevergetjük amíg a rizs majdnem teljesen beszívja Az utolsó bögre után, elkeverjük, ha már csak kicsit kemény a közepe a rizsszemeknek, akkor hozzáadjuk a reszelt sajtokat, a vajat, a maradék sült céklát és elzárjuk alatta a lángot. A rizottót a pecorino chips-szel tálaljuk.