Hirdetés
Karácsonyi menü

Sütőtökös-gesztenyés rizottó

Hozzávalók

4
főre
+
250 g sütőtök megpucolva, apró kockákra vágva
150 g fagyasztott gesztenye
2 ek fenyőmag
só, bors
szerecsendió
2 ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma (kicsi)
2 gerezd fokhagyma
250 g rizottó rizs (én mindig Arborio fajtát használok)
50 ml fehérbor
1 l zöldségalaplé
40 g füstölt sajt
20 g parmezán
20 g vaj
1 db citrom
1 csokor friss bazsalikom
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Sütőtökös-gesztenyés rizottó

A rizottók közül talán a legismertebb a sütőtökös verzió. Bevallom őszintén, hogy többféle sütőtökös rizottót ettem eddig, de sajnos egyikben sem éreztem semmi extrát. Úgyhogy kikísérleteztem a saját verziómat, amibe rengeteg bazsalikomot és füstölt sajtot tettem, őszintén mondhatom: elég jó lett. :D
Kipróbáltam, jóóó lett!
6
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+
250 g sütőtök megpucolva, apró kockákra vágva
150 g fagyasztott gesztenye
2 ek fenyőmag
só, bors
szerecsendió
2 ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma (kicsi)
2 gerezd fokhagyma
250 g rizottó rizs (én mindig Arborio fajtát használok)
50 ml fehérbor
1 l zöldségalaplé
40 g füstölt sajt
20 g parmezán
20 g vaj
1 db citrom
1 csokor friss bazsalikom
Bevásárlólistához adom

A gesztenyét lobogó vízbe dobjuk 10 percre, majd leszűrjük. 4-5 szemet félrerakunk a díszítéshez. A fenyőmagot egy nagy száraz serpenyőben lepirítjuk, félretesszük. Ugyanabban a serpenyőben elkezdjük pirítani a sütőtököt az olívaolajon. Pár perc után sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint szerecsendiót reszelünk rá. Belerakjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és ha üvegesre párolódott, beleöntjük a rizst. Elkeverjük, majd 2 percig pirítjuk.

Ezután a szokásos módon folytatjuk: beleöntjük a fehérbort és ha felszívta a rizs, merőkanalanként adagoljuk hozzá az alaplevet. Fontos, hogy az alaplé is forró legyen (én egy külön lábasban rotyogtatom a rizs mellet és mindig átszedek belőle). A rizst végig alacsony lángon, kevergetve főzzük, hogy jól kioldódjon a keményítő belőle. Ezáltal lesz krémes a végeredmény. Ha az alaplé felénél járunk, a gesztenyét is belerakjuk. Ez el fog tűnni a végére, de zseniális lesz!

Aztán addig főzzük, amíg az alaplé el nem fogy. Ha ez megtörtént, elzárjuk. Ekkor tesszük bele a vajat, az apróra vágott friss bazsalikomot (a szárát is nyugodtan vágjátok bele, mert ez is nagyon ízes), belereszeljük a sajtokat és belefacsarjuk a citrom felének a levét. Ezután még 2 percre visszatesszük, hogy teljesen elérjük a krémes állagot. Tányérokba szedjük, megszórjuk a fenyőmaggal, az elfelezett gesztenyével és friss bazsalikommal díszítjük.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások