A szezonális receptek támogatója a
Hozzávalók
- 250 g sütőtök megpucolva, apró kockákra vágva
- 150 g fagyasztott gesztenye
- 2 ek fenyőmag
- só, bors
- szerecsendió
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma (kicsi)
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 g rizottó rizs (én mindig Arborio fajtát használok)
- 50 ml fehérbor
- 1 l zöldségalaplé
- 40 g füstölt sajt
- 20 g parmezán
- 20 g vaj
- 1 db citrom
- 1 csokor friss bazsalikom
A szezonális receptek támogatója a
A szezonális receptek támogatója a
Hozzávalók
- 250 g sütőtök megpucolva, apró kockákra vágva
- 150 g fagyasztott gesztenye
- 2 ek fenyőmag
- só, bors
- szerecsendió
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma (kicsi)
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 g rizottó rizs (én mindig arborio fajtát használok)
- 50 ml fehérbor
- 1 l zöldségalaplé
- 40 g füstölt sajt
- 20 g parmezán
- 20 g vaj
- 1 db citrom
- 1 csokor friss bazsalikom
A gesztenyét lobogó vízbe dobjuk 10 percre, majd leszűrjük. 4-5 szemet félrerakunk a díszítéshez. A fenyőmagot egy nagy száraz serpenyőben lepirítjuk, félretesszük. Ugyanabban a serpenyőben elkezdjük pirítani a sütőtököt az olívaolajon. Pár perc után sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint szerecsendiót reszelünk rá. Belerakjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és ha üvegesre párolódott, beleöntjük a rizst. Elkeverjük, majd 2 percig pirítjuk.
Ezután a szokásos módon folytatjuk: beleöntjük a fehérbort és ha felszívta a rizs, merőkanalanként adagoljuk hozzá az alaplevet. Fontos, hogy az alaplé is forró legyen (én egy külön lábasban rotyogtatom a rizs mellet és mindig átszedek belőle). A rizst végig alacsony lángon, kevergetve főzzük, hogy jól kioldódjon a keményítő belőle. Ezáltal lesz krémes a végeredmény. Ha az alaplé felénél járunk, a gesztenyét is belerakjuk. Ez el fog tűnni a végére, de zseniális lesz!
Aztán addig főzzük, amíg az alaplé el nem fogy. Ha ez megtörtént, elzárjuk. Ekkor tesszük bele a vajat, az apróra vágott friss bazsalikomot (a szárát is nyugodtan vágjátok bele, mert ez is nagyon ízes), belereszeljük a sajtokat és belefacsarjuk a citrom felének a levét. Ezután még 2 percre visszatesszük, hogy teljesen elérjük a krémes állagot. Tányérokba szedjük, megszórjuk a fenyőmaggal, az elfelezett gesztenyével és friss bazsalikommal díszítjük.