Joey húsgolyós szendvicse és receptek a hosszú élethez
Ha még nem szereztetek be minden ajándékot, akkor nem késő felkeresni az SK shopot, ahol az idén megjelent két szakácskönyvünket is megvásárolhatjátok. Vár rátok Zé új könyve, a Brutális kaják, de ha nem brutálisban nyomjátok, akkor A nagy vega könyv lehet jó választás. A szakácskönyv tényleg mindig jó ajándék, ami ráadásul értékálló is, és évek múlva is örömet szerez. Most öt új könyvet gyűjtöttünk össze nektek, ezekből mind jó ajándék lehet.
Jóbarátok – A hivatalos szakácskönyv
A rajongók által egyik leginkább várt könyv végre megjelent magyarul is, és minden ikonikus receptet tartalmaz, ami a nézőknek ismerős lehet. Sőt, még annál is többet! Az első félelmem, hogy a könyv esetleg tele van erőltetett receptekkel, teljesen alaptalannak bizonyult, sőt valójában éppen az ellenkezője történt. Én, aki tényleg hardcore rajongó vagyok, és minden részt vagy tízszer láttam, néha csak kamilláztam, hogy ez a recept ugyan melyik részben volt.
Most jöttem rá, hogy ahhoz képest, hogy Monica séf, Joey pedig állandóan eszik, tulajdonképpen kevés konkrét étel szerepel a sorozatban. A legtöbb recept inkább közvetett módon kapcsolódik valamelyik epizódhoz. Két olyan étel van, amiről méltán mondhatjuk, hogy világhírre tett szert. Az egyik Monica hálaadásnapi szaftos pulykás szendvicse, a másik pedig Rachel trüffelje. Természetesen én is azonnal ezekhez a receptekhez lapoztam, és mindenkit megnyugtatok, hogy meg is találtam őket. De nem lenne profi a kivitelezés, ha egy ehetetlen ételt tettek volna bele (nem beszélve arról, hogy ez pazarlás is), ezért megcsinálták az ehető változatot, ahol a vastag piskóta, a bacon és a tejszínhab jól megfér egy tálban. Ebből is látszik, hogy ez nem egy alibi szakácskönyv, hanem vérprofi receptek gyűjteménye, amelyek egészen biztosan működnek is.
De megtaláljátok a könyvben a Joey special pizza receptjét csakúgy, mint a húsgolyós szendvicset. Ez a könyv egy szuper ajándék minden Jóbari-fanatikusnak! Már csak azért is érdemes megvenni, hogy szilveszterre mindenki el tudja készíteni Rachel méltán elhíresült pohárdesszertjét.
21. Század Kiadó, 6490 Ft
A hosszú élet ízei – 100 recept, hogy 100 évig élj
Dan Buettner két kötetével mutatkozik be az On the Spot Books könyvsorozat: ‘A hosszú élet ízei – 100 recept, hogy 100 évig élj’ és ‘A hosszú élet titkai – Kék Zónák, ahol az emberek a legtovább élnek’ nemrég jelent meg. Földünk úgynevezett Kék Zónáiban élnek a világon a leghosszabb ideig az emberek. Ezek közé tartozik Szardínia, a Costa Rica-i Nicoya-félsziget, egy apró görög sziget, Ikaria, a kaliforniai Loma Linda és a japán Okinava-szigetek. Az On the Spot új könyve ezekbe a világokba röpíti el olvasóját, hogy olyan ételeket ismerjünk meg, mint a szardíniai zöldfűszeres-lencsés minestrone, az ikariai hosszú élet raguja vagy a nicoyai babos-rizses gallo pinto. Tele izgalmas, mégis könnyen elkészíthető ételekkel.
Cseke Eszter és S. Takács András maguk is ezekben a Kék Zónákban forgattak az elmúlt években a hosszú élet titkai után kutatva. „Hiába jártunk a világ több mint 100 országában, a Kék Zónákban filmezve egy teljesen új világ tárult fel előttünk. Egy egészségesebb, egyszerűbb és hosszabb élet lehetősége. A hosszú élet titkai után kutatva mi is végigkóstolhattuk 100 éves szereplőink legegészségesebb ételeit, és evés közben láttuk az arcukon, hogy még most is élvezik az ízeket és az életet. Narancsot, citromot és olívát szüreteltünk velük, kecskét és tehenet fejtünk együtt, és volt olyan 100 éves, aki levitt a borospincéjébe. Szardíniától Japánig mindannyian esküsznek rá, hogy a hosszú élet a konyhában kezdődik” ‒ mondta Cseke Eszter és S. Takács András, az On the Spot alkotói.
A hosszú élet ízei egy nagyon egyedi, nemcsak érdekes recepteket, hanem különleges embereket és történeteket is bemutató könyv. Én rengeteg új információt megtudtam, nemcsak a Kék Zónán belüli életről, hanem az egészséges táplálkozásról is, ami az utóbbi időben engem is egyre jobban foglalkoztat. Akit érdekelnek távoli kultúrák egzotikus receptjei és az egészséges táplálkozás, annak nagyon ajánlom! És külön kiemelném a szépséges képi világot.
On The Spot Books, 6990 Ft
Árnyékporocska + Szakácskönyv
Számomra az év egyik legkedvesebb szakácskönyve ez, és nem feltétlenül a receptek, hanem a történelmi és az irodalmi értéke miatt. BeczkóynéKner Piroska a Gyomai Kner Nyomda alapítójának, Kner Izidornak volt a legfiatalabb húga. 1877-ben született Gyomán, élete nagyobb részében háziasszonyként élt Rákosligeten. 1915-ben, a kor divatjának megfelelően, ő is írt egy szakácskönyvet, ám hiába remélte, hogy a családi kiadónál megjelenik, valahogy mindig hátrébb sorolódott az ő könyve. Végül kézirata a rákosligeti ház padlására került sok más holmival együtt, míg évtizedekkel később a ház új tulajdonosa ráakadt.
Szakácskönyve több mint száz év elteltével jelenhetett meg, ami már önmagában is egy nagyon fontos történelmi érték. Rengeteget hozzátesz azonban az eredetihez Parti Nagy Lajos alkotása, amelyben Kner Piroska életét idézi meg levélszerűen. Nemcsak az ételek, hanem Piroska egész élete visszaköszön a könyvön keresztül, ami első ránézésre könnyednek tűnő, ugyanakkor sokszor mégis megdöbbentő és rengeteg történelmi utalást tartalmazó olvasmány. Bár az írások rövidek, a legtöbb történet hihetetlenül erős, és természetesen kirajzolódik előttünk a két világháború közötti világ és maga a háború.
Amúgy az eredeti szakácskönyv is sok utalást tartalmaz Kner Piroska életére, bár talán főzésre kevésbé alkalmas, a pontos mennyiségek megjelölése ugyanis mindenhol hiányzik. Irodalmi értéke azonban kiemelkedő.
Magvető Könyvkiadó, I-II. kötet, 5499 Ft
Az elég jó konyha – Utak és receptek a fenntartható gasztronómiához
Egy könyv, ami nem azt ígéri, hogy a legjobb, csak azt, hogy elég jó, ami rögtön szimpatikussá teszi. Hiszen a fenntarthatóság nem egy verseny, nem nekünk kell a legjobbnak lenni benne, sőt a legrosszabb, amit tehetünk, ha szélsőségesen gondolkodunk. Nem kell január elsejétől rögtön belevágni a zero waste életmódba, elég, ha csak egy kicsit odafigyelünk. Ha elmondhatjuk magunkról, hogy a mi konyhánk “elég jó”, már sokat léptünk előre.
Tudjuk-e vajon, hogy mit eszünk, és hogy étkezésünk milyen hatással van a bolygóra, a testünkre és más élőlényekre, kérdezik a szerzők. Hangsúlyozzák, hogy könyvük nem világmegváltás és nem is önsanyargatás, hanem utazás egy kissé jobb és szorongásmentesebb világ felé. A könyv nemcsak recepteket tartalmaz, hanem bemutat olyan köztünk élő embereket, akiknek tényleg fontos a fenntartható étkezés, és mindeközben megoldásokat is kínál. Mivel az egész egy ismerős közegbe van helyezve, mi is elhisszük a szerzőknek, hogy tudunk így élni és étkezni.
Bertényi Gábor az Agri Kulti Kutatóműhely alapítója és vezetője, tizenegy éve foglalkozik fenntartható élelmiszerrendszerek modellezésével és létrehozásával. Nevéhez fűződik a Nagymarosi Piac, a Szimpla Piac, a Házikó Catering és a Funky Forest brand, valamint számos hazai és európai kutatás-fejlesztési projekt, melyek egytől egyig a fenntartható mezőgazdasághoz és a gasztronómiához kapcsolódnak. Nemes Nóra a Pécsi Tudományegyetemen végzett magyar-néprajz-kulturális antropológia szakon. Gasztronómiával az egyetem után kezdett foglalkozni, és régóta dolgozik gasztro újságíróként.
Open Books, 6499 Ft
Labi, az erdő pékje
Ki mástól lehetne hitelesebb egy gyerekeket sütni tanító könyv, mint az ország pékmesterétől, Szabadfi Szabolcstól?! Labi, az erdő pékje, a zsemleszínű labrador, aki jóllakatja az erdőt, még Nudlit, a feneketlen bendőjű kisrókát is, és mindenkit megtanít sütni. „Szabi rám bízta 17 titkos receptjét, és azzal a küldetéssel indított útnak, hogy keltsem életre az erdő elhagyatott pékműhelyét. Az erdő lakói – Nudli, a kisróka; Masni, a mókus; Virgonc, a mosómedve – már velem tartanak. Gyere velünk te is, süssünk együtt, lepje el a lisztfelhő az egész erdőt!” ‒ mondja Labi. A 17 recepthez 17 mese kapcsolódik, melyeknek Trogmayer Éva a társszerzője.
HVG Könyvek Kiadó, 4200 Ft