Hirdetés

5 tipp az üveges bolognai felturbózásához

Túrós-epres piskótatorta

A tökéletes piskóta után már csak pár lépés ez a túrós-epres gyönyörűség!

Zöld fűszeres sajttal töltött krumpli

Köretnek és önmagában is király!
Hirdetés

5 tipp az üveges bolognai felturbózásához

Tudjátok rólunk, hogy mi vagyunk a legnagyobb szószólói az otthon főzésnek, és egyúttal legnagyobb kerülői a készételeknek... Ugyanakkor pontosan tudjuk, hogy a mostani helyzetben a hosszabb ideig tartó spájzolás esetén sokatok konyhájában landolhatott kész bolognai ragu vészhelyzet vagy ötlethiány esetére. Most arra próbálunk meg néhány tippet adni, hogy hogyan tudjátok ezt a nem túl nemes alapanyagot egy picit mégis feldobni, ízletesebbé varázsolni.
Hirdetés

Fűszerezd be!

Ha akad otthon szárított zöld fűszer, akkor egy 400 g-os üveges raguhoz nyugodtan mehet fél  teáskanál oregánó és bazsalikom, de lehet próbálkozni kakukkfűvel is. Szintén a természetes ízek felé teszünk egy lépést, ha 1-2 gerezd friss fokhagymát törünk a raguba, bár ilyenkor érdemes utána néhány percig forralni, mert különben mindent eluraló fokhagymaízzel fogunk találkozni.

Folyékony halmazállapotú dolgok

Na ja, ezek is mehetnek bele. Elsőnek a bolognaihoz amúgy is szorosan hozzátartozó vörösbor, amiből fél decit nyugodtan belelöttyinthetünk, majd néhány perc alatt forraljuk el az alkoholtartalmát. Jól felszerelt konyhák gyakori tartozéka a Worcester szósz és a szójaszósz, ezekből szintén adagolhatunk egy keveset. A Worcester magában hordoz egy kis umami ízt, és ez a klasszikus bolognainak is egy fontos tulajdonsága. Nyilván az üveges változat nem túl umamigazdag, de így pótolható. Ugyanez abszolút elmondható a szójaszószról is, ha kb. fél evőkanálnyi mennyiséget hozzáadunk, akkor nem igazán fogja tudni megmondani senki, hogy mi került bele, nem lesz ázsiai íze, csak finomabb, húsosabb végeredményt kapunk. De pakolhatunk bele a kedvenc csípős szószunkból is. Csak ketcupot ne rakjatok bele, légyszi, mert akkor már a Föld letér a pályájáról, és a Napba zuhan. 

Még egy kis bolti cucc

Az egyhangú ízeket egy másik remek bolti készítménnyel is felpörgethetjük, ez pedig nem más, mint a pesztó. A 400g-os kiszereléshez egy evőkanál pesztó simán mehet, és sikerült is egy új ragut varázsolni a kis unalmas üveges termékeinkből. 

Tejtermékek

Ha úgy alakult, hogy van otthon parmezán, 1-2 teáskanálnyit nyugodtan reszelj bele! Ha nem a pesztós vonallal próbálkoznál, de mégis szeretnéd radikálisan más irányba vinni az ízeket, akkor pedig 100 ml tejszín vagy tejföl is jó lehet. Ez különösen jól működhet abban az esetben, amikor a ragut tésztával rétegezve, sok sajttal együtt vágjuk be a sütőbe. 

Húst a húshoz

Bár egy húsos raguról van szó, ez nem azt jelenti, hogy ne rakhatnánk bele még több húst, az ízeknek egészen biztosan jót fog tenni, és a hangulatunknak is. Pirítsunk le egy marék felkarikázott kolbászt, vagy 3-4 csík felszeletelt bacont a fazékban egy kevéske olajon, majd erre vessük rá a ragunkat! 

Zöldségalap

A legvégére hagytuk azt, amivel egy rendes bolognai ragut kezdeni szokás. Ez a sofrito, azaz apróra vágott vöröshagymából, feldarabolt szárzellerből és feldarabolt vagy lereszelt sárgarépából álló zöldségkeverék. A hagymát pároljuk üvegesre kevés olajon, és erre dobjuk rá a többi zöldséget, amit szintén pirítgassunk pár percig, majd jöhet rá a ragu. Ebben az esetben érdemes legalább fél órán át főzni, különben ropogós répadarabokat fogunk találni benne, ami nem túl szerencsés. Ha viszont kicsit hagyjuk megfőni őket, akkor ismét egy lépéssel közelebb kerültünk az igazi bolognai ízhez. 

Ha véget ért a karantén helyzet, vagy ha van otthon darált húsod, akkor pedig próbáld ki ezt a klasszikus bolognaireceptet, ebben tuti nem fogsz csalódni. Addig pedig itt egy másik tuti recept az üveges verzióra!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások