Hirdetés

Van-e íze az emlékeknek, és ha igen, milyen? Látogasd meg az Emlékek Cukrászdáját!

Ham and eggs

Klasszik reggeli

Oregánós marhahúspogácsa bazsalikomos quinoával és vörös pesztós babbal

Hidegen is fogyaszthatod másnapra elcsomagolva!
Hirdetés

Van-e íze az emlékeknek, és ha igen, milyen? Látogasd meg az Emlékek Cukrászdáját!

Hirdetés
Hogyan lesz valaki food dizájner? Érdekes kérdés, hiszen ez nem egy olyan szakma, amit csak úgy kiválaszt magának az ember. Góg Angéla a MOME-n végzett formatervezőként, a doktori munkája azonban a food dizájn felé vitte. Hatéves kutatásának lezárása Az emlék íze című, fantasztikusan érdekes kiállítás, ahol meg is kóstolhatjátok az emlékeket!
Hirdetés

Az emlék íze címmel tekinthetitek meg Góg Angéla kiállítását a Design Week keretében, de siessetek, mert csak ezen a héten, vasárnapig látható! Akit érdekel a gasztronómia, a dizájn és az ízlelés folyamata, annak mindenképpen ajánlom ezt a nagyon érdekes és számos kérdést és szempontot felvető kiállítást. 

Angéla az elmúlt hat évet felölelő kutatását mutatja meg a kiállításon, ami egyben a doktori munkája is. A kutatás elején eleve több évig tartott az emlékek összegyűjtése. Angéla azt próbálta bizonyítani, hogy ugyanúgy meg lehet tervezi egy ételt, mint egy tárgyat, hiszen az ízekhez és ételekhez ugyanúgy kötődünk, mint egy tárgyhoz. Egy olyan ízt akart kreálni, ami visszahozza a gyermekkorunk emlékeit. 

Fotó: Mohai Balázs

Több száz történet a boldogság ízéről

Ennek keretében 421 történetet gyűjtött össze arról, hogy kinek mi a boldogság íze, és mi az az íz, amit a leginkább szeretne utólag megidézni. A kutatás második része food dizájnerként arról szól számára, hogy megtervezhető-e tudatosan egy olyan étel, ami magában hordozza és egyesíti a gyermekkori emlékek ízeit. Angéla most már biztosan állítja, hogy ez létrehozható. Legfőbb tapasztalata az volt, hogy a boldogság íze szinte mindenkinek édes volt, valamilyen süteményt jelentett. Második helyre pedig a vasárnapi ebéd futott be. 

A kiállítás megnyitója. Fotó: Mohai Balázs

Angéla a begyűjtött történeteket végül 5 emléktípusba tudta osztani: nagymama, vakáció, bárcsak, kívánság és vasárnap. Ezek után Angéla a cukrászok segítségével megpróbálta megalkotni a hozzájuk kapcsolódó ízeket, így mind az öt témakörhöz tartozik végül egy sütemény. Ezeket szombaton, amikor megelevenedik az Emlékek Cukrászdája, meg is tudjátok kóstolni. 

Nagymama, vakáció, bárcsak, kívánság és vasárnap. Mind az öt témakörhöz kapcsológik egy sütemény. Fotó: Góg Angéla

A boldogság a sütihez és a vasárnaphoz kötődik

Angéla direkt olyan ízeket kombinált össze, amelyek azt adott karakterű emléket a legjobban jellemzik. A megalkotott sütemények persze formájukban is próbálják visszaadni az emlékeket. A nagymamához kötődő süti például kocka alakú, mert a nagymamák mindig négyszögletes tepsiben sütöttek. Mindegyik sütemény tartalmaz azonban meglepetéseket, ezért nem elemzem egyenként, miért érdemes odamenni, és megkóstolni néhányat. Én a vakáció témakörhöz alkotott desszertet kóstoltam, egy egy libikókát formázó fagyi, amiben a friss eper és a citromkrém íze keveredik. 

A vakáció desszertje. Fotó: Kalas Györgyi

Az Emlékek Cukrászdája után Góg Angéla aztán sorba vette a vasárnapi ebédhez kapcsolódó emlékeket is, és ehhez is megalkotta a kapcsolódó menüsort, amit vasárnaponként hat ember próbálhat ki az Onyxban. Erre sajnos már nincs esélyetek, mert a most vasárnapi időpont betelt, de lehet, hogy a továbbiakban is rendeznek majd ilyen ebédeket.

Egy videót azért megnézhettek róla, és azt hiszem, ebben a projektben még jobban érvényesült a food dizájner munkája: a kedvencem az, hogy Angéla úgy alkotta meg a húsleveses tálat, hogy nem tudjuk addig kivenni a sárgarépát, amíg el nem vettük a fehéret. Számomra is örök gyötrelem volt a húsleves kapcsán, ha belekerült a tányéromba a fehérrépa – már az elején tudtam, hogy nem fogom megenni, és ebből konfliktus lesz. De itt se lövöm le az összes poént, hiszen Angéla úgyis részletesen elmagyaráz mindent, ha betoppantok a kiállításra, ami szerintem nagyon érdekes, és bennem sok különleges szempontot felvetett az emlékezéssel, az ízleléssel és a saját emlékeimmel kapcsolatban. 

Fotók a vasárnapi ebédről, amit szintén ki lehet próbálni. Fotó: Kalas Györgyi

És mi lesz a jövőben? 

A kutatás harmadik szakasza a Jövő íze nevet kapta – Angéla itt főleg arra volt kíváncsi, hogy meg tudjuk-e őrizni valamilyen formában a jövő számára a múlt ízeit, erre is láthatunk (és kóstolhatunk is) néhány kísérletet. Én például nagyon kíváncsi vagyok, milyen eredménye lenne egy ilyen kutatásnak 10-20 éve múlva, hiszen a mai gyerekekben valószínűleg már nem lesz olyan erős a vasárnapi húsleves emléke. Az én gyerekeim például vasárnap mindig kínait kérnek. 

Természetesen van lehetőség kóstolásra is, szombaton az összes süteményt végigehetitek, bár mindegyik elég nagy adag, áruk 1500 Ft. A süteményeket a Gerbeaud cukrászai készítik, hiszen magának a kiállításnak is a Gerbeaud-ház adott helyet az Onyx étterem terében. Az Onyx már többször hangsúlyozta, hogy a továbbiakban mint alkotóközösség szeretnék folytatni a munkát, velük dolgozik most Angéla is. Éppen az új étlapot és ételeket rakják össze, és gőzerővel készülnek a novemberi nyitásra. 

Szóval ha valami jó szombati programra vágytok, ajánlom ezt a kiállítást. 

AZ EMLÉK ÍZE – A jövő étele – a múlt emlékei – a jelen tapasztalata, ONYX Restaurant, Vörösmarty tér 7.

A kiállítás október 9–18. között tekinthető meg, ahol Angéla mindennap 12 órától 19 óráig személyesen vár titeket.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?