A sajkodi strand felé indulva az út mellett bukkanhatunk rá a hangulatos Apáti Étterem épületére, amely két részből áll, és melynél a sorompóval zárt parkolónál felirat hirdeti, hogy ha nem az étteremben fogyasztunk, 10.000 forint/órás parkolási díjjal kell számolnunk. Szerencsére mi ebédelni érkeztünk, és kellemes élményekkel gazdagodva távoztunk.
Az étlapot böngészve az első kérdés, ami felmerült bennünk, hogy vajon miért szeretne egy étterem egyszerre pizzákat, hetente változó ajánlatot és minőségi, de magasabb árkategóriájú fogásokat is nyújtani, miközben még kávézónak is aposztrofálja magát. A választ az üzletvezetőtől, Kölcsényi Zitától kaptuk meg.
Ahogy mondja, az étteremnek korábban csak a kisebb, különálló egysége volt meg, ahol jelenleg a kemence is működik. Az étterem mai, nagyobb épületét csak a későbbiekben alakították ki, amikor 2014-ben Zita könyvelői állását maga mögött hagyva a Balaton mellé költözött, és a vendéglátásban találta meg önmagát.
Heti ajánlatok és minőségi fogások az Apáti Étteremben
Zitától azt is megtudtuk, hogy a főételek között mindig akad egy sertés-, hal-, marha- vagy vadhúsos fogás, amely folyamatosan változik. A heti ajánlatba pedig egy leves vagy előétel, pizza és desszert is kerül. Mi előételnek padlizsántatárt választottunk hagymákkal, kenyérrel és olívával, főételnek pedig sertésszüzet „tojásos” lecsóval és újhagymával.
Az előbbi az egyik kedvencem lett, mert a padlizsán íze kellemes volt, nem hivalkodó. Ha Tikkel Bálint, az étterem fiatal séfje nem említette volna, hogy mennyire szereti a hagymákat, ebből az ételből simán kiderült volna, hiszen jó adag újhagymával volt megszórva. Sőt, még savanyított lilahagymát is találhattunk benne! A krémes állagot szuperül ellensúlyozta a szárított kalamata olívabogyó, és a házi kenyér csak fokozta az ízhatást.
A sertésszűznél rögtön értelmet nyert, hogy miért szerepelt a tojás idézőjelben az Apáti Étterem étlapján: a tojásos lecsó újragondolt verzióját kaptuk egy kifejezetten kreatív megoldásban. A tojás szuvidált formában érkezett, amire dehidratált reszelt tojás is került. A sertésszűz puha, ízre is finom, a lecsó ízletes, bár egy picit több leve volt, így kicsit hiányoltunk valami szilárdabb köretet mellé. A lecsó, mondjuk, pont az a kaja, amit ahány ház, annyiféleképpen készítünk és szeretünk. Ezt bizonyította Bálint magyarázata is, miszerint az ételeket házi, családi receptek alapján álmodta meg, és a lecsó azért készül ennyi lével, mert édesanyjától így tanulta. Ha túl soknak érezzük, simán kérhetünk mellé a padlizsánkrémhez is adott házi kenyérből, és lehet tunkolni bátran.
Kemencében sült pizza friss kovászból
Mint kiderült, a covid-járvány alatt Zitáéknak is elég ideje maradt kísérletezni. Így fejlesztették ki házi kovászukat, melyet nemcsak a pizzákhoz, hanem frissen készült kenyereikhez is felhasználnak. A pizzák közül a Sajkodi pompos (tejfölös alap, mozzarella, pancetta, hagymakarikák, napon szárított paradicsom) fantázianevű verzió is felkeltette a figyelmünket, de végül Zita ajánlására az Amalfira esett a választásunk: paradicsomos alap, mozzarella, pármai sonka, napon szárított paradicsom és fekete olívabogyó. A tészta vékony, a szélén vastagabb és finoman ropog, a feltétek is rendben voltak.
Az étteremben igyekeznek helyi alapanyagokkal dolgozni, olyannyira, hogy a kertben termő fügefáról szedett fügét nemrég a pizzán is felhasználták feltétként kéksajt és pármai sonka párosításával. A gyömbérszörp is házilag, rozmaringlevéllel és citrommal készül, isteni frissítő, nem csak nyári napokon.
Apáti Étterem: kávézó és desszertező is
Az éttermet körbeveszi a terasz, ahova akár egy desszertre és kávéra is betérhetünk. A desszertkínálat is folyamatosan változik, de ahogy Zita mondja, a vendégek kérésére a madártej és a csokis lávasüti fix elemek az étlapon. Mi a vegán és cukormentes desszertet próbáltuk ki: a panna cottát gyümölccsel és mogyoróval, amely tonkababbal és édesítőszerrel készül.
A séftől, Bálinttól megtudtuk, hogy az alap mandulatejből készül, zselatin nélkül, a panna cottánál megszokott kocsonyás állagot pektinnel és agar-agarral érték el. A tetejére szezonális gyümölcs került, jelen esetben áfonya, viszonylag nagy mennyiségben. Picit azt éreztük, mintha elcsúsztak volna az arányok, de mentes sütiként így is jól megállja a helyét, ha valamilyen alternatív finomságra vágyunk.
Jó választás – akár gyerekkel, akár kutyával érkezel
Anyaként gyakran keresem az olyan éttermeket, ahol játszósarok várja a gyerekeket. Ebben az Apáti Étterem abszolút pozitívan vizsgázott, hiszen egy szuper játszótér várja a legkisebbeket a kertben. Ami pedig külön pozitívum, hogy túl tudtak lépni a megszokott kis adag rántott hús-rántott hal-bolognai gyerekmenü szentháromságán. A csemeté(i)nknek akár tyúkhúsleves, linguine tészta, és kétféle, kisebb méretű gyerekpizza közül is választhatunk.
Az Apáti Étterem és Kávézó egész évben nyitva tart, szezonon kívül péntektől vasárnapig. Az étlapon mindig szerepel vegán étel, és a desszertek között is találhatunk vegán és cukormentes verziót. Ha az északi parton tekersz, bringával is benézhetsz, családdal is jó választás, akkor is, ha csak egy jó kávéra és desszertre vágysz – a csodás balatoni panoráma pedig csak a hab a tortán!
Apáti Étterem és Kávézó
Cím: 8237 Tihany, Romkápolna u. 2.
Ha tetszett az Apáti Étterem teszteléséről szóló cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!