Hogy került toszkán freskó és a medici herceg a Podmaniczky utcába? A válasz: Pasta Bazár
A Pasta Bazár már több fronton is szembejött velem az utóbbi időben, miközben olasz éttermek után böngésztem. A végső előtti löketet egy ajánló komment adta nemrég. Nem véletlen írtam végső előttit! A Podmaniczky utcán sétálva megállapítottam, hogy “jé, ez itt van”, majd abban a pillanatban megjelent egy áruszállító, eredeti olasz olívaolajokkal megpakolva. Na EZ volt a végső pillanat, amikor eldöntöttem, hogy érdemes belekóstolni a tésztázó kínálatába. Az étterem egyébként közel sem zöldfülű résztvevője Budapest gasztronómiájának: 1996 óta szolgálja ki az éhes szájakat!
Így került a medici herceg a Pasta Bazár vendégei közé
Szerencsémre a tulajdonos-mindenes, Párdy Zsolt is az étteremben volt, amikor betértem egy ebédre. Tőle tudom, hogy a falakat díszítő freskók Lencsés Zsolt munkái. Az Olaszországban elismert festőt itthon kevesen ismerik, de egy szerencsés kapcsolat folytán elvállalta a Pasta Bazár hangulatáért felelős belső falak festését. Ettől, a csempéktől és az abroszoktól, na meg az olasz zenétől tényleg toszkánná válik az atmoszféra. 10 percenként egy troli hangja azért visszaránt a valóságba, hogy a Nyugatitól 3 percre vagyunk, de nem töri meg a varázst.
Szintén Lencsés Zsolt érdeme a medici herceg látogatása: jó barátságban voltak, és amikor évekkel ezelőtt a herceg Magyarországon tartózkodott, a festő ide hozta vacsorázni őt. 🙂
Az éttermet ennek ellenére ne egy extravagáns, fancy helynek képzeljétek el: inkább egy házias olasz konyhának, laza hangulattal, és persze ízletes tésztákkal!
Egy igazi olasz menü: paradicsomleves és caprese
Nem tudom, kinek mi jelent igazi olasz menüt, nekem a főétel előtt egy paradicsomleves egész biztosan a lista élén van, holtversenyben a capresével. Szerencsére mind a kettő elérhető volt a Pasta Bazár étlapján.
A leves egy egyszerű, de nagyszerű darab, nem kérdés, hogy semmi fixáló vagy poralap nem került bele. A fűszereket se tolták túl, inkább egy nyers, paradicsomos változatra kell számítani – természetesen sajttal. 950 Ft-ért kiadós előétel. A caprese 1680 Ft-ba került, és ehhez képest elég karcsú adag volt. Pozitívum, hogy minőségi mozzarellával, friss, zamatos paradicsommal és nagy, ízes bazsalikomlevelekkel tálalták, így összességében nem okozott csalódást. Ezzel úgysem jóllakni kell – csak étvágyat csinál a tésztákhoz!
A Pasta Bazár tésztái
Pennét és spagettit gyakran főzök otthon, tortellini és tagliatelle pedig sokszor van a bázison, úgyhogy a számomra kevésbé hétköznapi tészták felé fordítottam a figyelmem. Rigatoni és gnocchi, #gyererám! 😀 Nagy bánatomra az első választásom, az articsókás-olívás “rigatoni al carciofi” már nem volt készleten, de a formabontó “al forno”-val viszonylag gyorsan megvigasztalódtam.
Rigatoni al forno
A tejszínes-sonkás-zöldborsós tészta extra különlegessége a borsón kívül, hogy az egészet összesütik. Ezért “al forno”, mint anno egy veresegyházi pizzériában megtanultam, ez a kemencét jelenti. Az ultraszaftos végeredmény elképesztően forró, érdemes “megbontani” a tetejére sült réteget, hogy belátható időn belül fogyasztható hőmérsékletűre hűljön. 😀 Ha ez megtörtént, jöhet a kóstolás! A hús igényes, vékonyra szeletelt hentesáru, nem egy uzsonnasonka. A zöldborsók pedig MINDENHOL megbújnak, a tésztáBAN is, szóval nagyon izgalmas az összhatás. Finoman sózott, szelíden fűszerezett, nem uralkodik egy íz sem, a harmóniára mennek rá! Az ára 2380 Ft.
Gnocchi alla gorgonzola
A gnocchi gyúrása nem a szívemnek legkedvesebb feladatok egyike, úgyhogy a bolti helyett általában kiböjtölöm, amíg egy igazán olasz étteremben kérhetem. A Pasta Bazár kézzel készített burgonyás tésztája gnocchihoz képest nem olyan nehéz, az állaga kellemesen puha. Persze, ettől még nem válik könnyeddé ez a fogás (sem), de nem is a diéta a cél, ha az ember lánya tésztázóba téved. A tejszíntől és a gorgonzolától krémes alap és a vitaminokért felelős spenót remekül passzol egymáshoz, természetesen egy kevés, éppen leheletnyi fokhagymával kiegészülve.
Amiért érdemes visszatérni
Az egész étterem hangulata tényleg kicsit bazáros, olaszosan laza – aki bírja a mediterrán stílust és zenét, eleve a szívébe zárja. Az ételek minősége nem fine dining olasz, hanem olyan, amilyet akárki meg tud főzni egy jó recepttel ÉS színvonalas alapanyagokból. Az Olasz kaják könyvben a receptek adottak, na de rendes olívaolajat, sajtokat és húsokat beszerezni már nem is olyan egyszerű, ugye? Ezért érdemes a Pasta Bazár kockás terítőjéhez ülni – na meg a tiramisuért. Anyukám isteni tirát csinál, de ha hozzá nem tudok hazaugrani, és a nemlétező olasz rokonaim se hívnak meg egy tirabulira, akkor tuti, hogy a Podmaniczky utcában csillapítom a desszert-éhségem!
Cím: 1065 Budapest, Podmaniczky utca 17.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!