Hozzávalók
A tésztához
- 900 g liszt
- 190 g vaj
- 2 ek méz
- 200 g porcukor
- 290 ml tej
- 20 g sütőpor
A krémhez
- 420 g cukor
- 1 db vaníliarúd
- 1 l meleg tej
- 180 g liszt
- 450 g szobahőmérsékletű vaj
A nagy klasszikus: Karamellás hatlapos
Hozzávalók
A tésztához
- 900 g liszt
- 190 g vaj
- 2 ek méz
- 200 g porcukor
- 290 ml tej
- 20 g sütőpor
A krémhez
- 420 g cukor
- 1 db vaníliarúd
- 1 l meleg tej
- 180 g liszt
- 450 g szobahőmérsékletű vaj
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk úgy, hogy először a lisztet morzsoljuk el a vajjal, aztán jöhet hozzá a többi hozzávaló (ha túl lágynak tűnne, kevés lisztet gyúrjunk még a tésztához). A tésztát 6 részre osztjuk és kinyújtjuk őket kb. 20×30-as lapokká. Sütőpapíros tepsire rakjuk őket és ha ráférnek a tepsire, akkor kettesével, ha nem, akkor egyesével, megsütjük őket. Nagyjából 12-15 perc kell nekik 180 fokos sütőben. A megsült lapok szélét egyenesre vágjuk. Közben a krémhez a cukrot karamellizáljuk, majd folyamatos keverés mellett felöntjük 800 ml tejjel és beledobjuk a vaníliarúd kikapargatott magjait. A maradék 200 ml tejben csomómentesre keverjük a lisztet és szintén folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a karamellás tejhez és puding állagúra sűrítjük a krémalapot. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt, hozzákeverjük a vajat és megtöltjük vele a lapokat. A sütit hűtőbe rakjuk egy éjszakára, másnap pedig szobahőmérsékleten is hagyjuk pihenni, hogy megpuhuljon a tészta is a krémrétegek között. A tetejére szórhatunk porcukrot vagy a leeső, maradék tésztaszéleket rámorzsolhatjuk.