Hozzávalók
A tésztához
- 260 ml tej
- 25 g élesztő
- 3 ek. kristálycukor
- 500 g finomliszt
- 1 csipet só
- 3 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 60 g vaj, megolvasztva
A málnás-pezsgős sodóhoz
- 12 tojássárgája
- 130 g porcukor
- 400 ml 30%-os habtejszín
- 300 ml 2,8%-os tej
- 300 ml pezsgő
- 200 g fagyasztott málna
Az összerakáshoz
- 300 g dió
- 200 g málnalekvár
- 50 g víz
- 200 g fagyasztott málna
- 1 - 2 ek. vaj
Málnás aranygaluska
Hozzávalók
A tésztához
- 260 ml tej
- 25 g élesztő
- 3 ek. kristálycukor
- 500 g finomliszt
- 1 csipet só
- 3 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 60 g vaj, megolvasztva
A málnás-pezsgős sodóhoz
- 12 tojássárgája
- 130 g porcukor
- 400 ml 30%-os habtejszín
- 300 ml 2,8%-os tej
- 300 ml pezsgő
- 200 g fagyasztott málna
Az összerakáshoz
- 300 g dió
- 200 g málnalekvár
- 50 g víz
- 200 g fagyasztott málna
- 1 - 2 ek. vaj
A málnás aranygaluska tésztájához 100 ml langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá 1 tk. kristálycukrot, és hagyjuk felfutni. A lisztet, a sót, a maradék cukrot, a tojássárgájákat és a reszelt citromhéjat egy robotgép üstjébe tesszük, majd ráöntjük a maradék és a felfuttatott élesztős tejet. Elkezdjük dagasztani, amint elkeveredtek, lassan hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat, és még pár percig dagasztjuk. Letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. A sodóhoz a tojássárgájákat egy habüstben habosra keverjük a porcukorral, majd a többi alapanyagot is beletesszük, és vízgőz fölött, folyamatos keverés közben addig főzzük, amíg a maghőmérő szerint eléri a 84 fokot. Ekkor átszűrjük egy sűrű szűrőn, és tálalásig lehűtjük a hűtőben.
A megkelt tésztánkat 1-2 cm vastagra nyújtjuk, és tálalógyűrűvel, pogácsaszaggatóval vagy kanállal tetszőleges méretű galuskákat szaggatunk belőle. A diót egy aprítógépben finomra zúzzuk, a málnalekvárt kikeverjük a vízzel. Olyan magas tepsit válasszunk, amekkora elég ahhoz, hogy két réteget pakoljunk bele. A tepsit vékonyan kivajazzuk, majd megszórjuk dióval. A galuskákat először a lekvárba mártjuk, utána a dióba, majd kevés helyet hagyva közöttük, a tepsibe pakoljuk. A fagyasztott málna felét elosztjuk a diós tészta között.
A málnás aranygaluska befejezése
A vajat megolvasztjuk, és meglocsoljuk vele a tésztát. A maradék tésztákat ugyanúgy a lekvárba, utána a dióba mártjuk, majd mehetnek az előző adag tetejére. A málna másik felét ismét eloszlatjuk a galuskák között, végül az egészet megszórjuk a maradék dióval. A tésztát 30-50 percig kelesztjük, majd 170 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk hűlni, utána a sodóval tálaljuk.
- előkészítési idő: kb. 140 perc
- főzési idő: kb 20 perc
- sütési idő: kb. 45 perc
- összesen: kb. 205 perc
- egy 35×20 cm-es tepsihez
Ha tetszett a málnás aranygaluska receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!