Hozzávalók
- 2 db velős csont
- 5 - 6 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db kápia paprika
- 4 ek sertészsír
- 1 kg marhahús
- só, bors
- 2 ek füstölt paprika
- 1 ½ ek fűszerkömény
- 1 db paradicsom
- 2 db babérlevél
- 1 ek magos dijoni mustár
- 4 ág rozmaring
- 8 - 10 cm-es füstölt kolbász
- 200 ml vörösbor
- 2 l marhaalaplé
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 2 db burgonya
- 200 g lencse
- 1 csokor petrezselyem ((kisebb))
Velős csontos-mustáros lencsegulyás
Hozzávalók
- 2 db velős csont
- 5 - 6 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db kápia paprika
- 4 ek sertészsír
- 1 kg marhahús
- só, bors
- 2 ek füstölt paprika
- 1 ½ ek fűszerkömény
- 1 db paradicsom
- 2 db babérlevél
- 1 ek magos dijoni mustár
- 4 ág rozmaring
- 8 - 10 cm-es füstölt kolbász
- 200 ml vörösbor
- 2 l marhaalaplé
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 2 db burgonya
- 200 g lencse
- 1 csokor petrezselyem ((kisebb))
A velős csontot 230 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Az apróra vágott hagymát, fokhagymát és kápia paprikát lepirítjuk a zsíron, majd hozzáadjuk a felkockázott marhahúst, és zsírjára pirítjuk. Amikor a hús is kapott egy kis színt, félrehúzzuk a lábost, sózzuk, borsozzuk, rátesszük a füstölt paprikát és a fűszerköményt. Hozzádobjuk a kockázott paradicsomot, a velős csontot, a babérlevelet, a mustárt, az aprított rozmaringot és a kolbászt, ráöntjük a vörösbort, majd addig rotyogtatjuk, amíg a felére nem redukálódott.
Ekkor felöntjük az alaplével, és addig főzzük a pörköltet, amíg a hús szinte teljesen meg nem puhult. Ha szükséges, folyamatosan pótoljuk vízzel vagy alaplével.
A felvágott zöldségeket és a lencsét is a levesbe dobjuk, majd puhára főzzük. Tetszőleges mennyiségű vízzel vagy alaplével pótoljuk a levesünket, ha szükséges, attól függően, mennyire sűrűn szeretjük. Aprított petrezselyemmel megszórjuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Ha tetszett a lencsegulyás receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!