Hozzávalók
- 25 dkg tagliatelle
- 1 dl olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 - 2 db szárított pepperoncini vagy más csípős paprika
- ½ db fejes saláta
- 5 dkg parmezán
- 1 db citrom
- 1 db narancs
- 1 nagy marék (7-8 dkg) pirított tökmag
- Só, bors
Hozzávalók
- 25 dkg tagliatelle
- 1 dl olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 - 2 db szárított pepperoncini vagy más csípős paprika
- ½ db fejes saláta
- 5 dkg parmezán
- 1 db citrom
- 1 db narancs
- 1 nagy marék (7-8 dkg) pirított tökmag
- Só, bors
Egy közepesen forró serpenyőben felhevítjük az olívaolaj felét, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát és a durvára vágott szárított paprikát. Közepes lángon addig sütjük, míg a fokhagyma finoman pirulni kezd, ekkor lehúzzuk a tűzről.
A fejessalátát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és széttépkedve egy aprítógépbe dobjuk. Hozzáöntjük a maradék olívaolajat, a lereszelt parmezán felét, sózzuk-borsozzuk és az egészet alaposan összeturmixoljuk. Félretesszük.
Összedobjuk a gremolatát: a citrom és a narancs alaposan megmosott héjából egy zöldséghámozóval 3-3 csíkot lehámozunk és egészen vékony kis csíkokra, majd apró kockákra szeleteljük. A tökmagot finomra aprítjuk és összekeverjük a reszelt parmezánnal és a finomra aprított citrushéjjal.
A tagliatellét sós, forró vízben al dentére főzzük, lazán lecsepegtetjük és beledobjuk az ismét felforrósított fokhagymás-chilis olajba. Hozzákanalazzuk a leturmixolt fejessalátát, az egészet alaposan átforgatjuk és tálaljuk is. A pastát jó alaposan megszórjuk a citrusos gremolatával, meglocsoljuk olívaolajjal és kész is vagyunk!