Hozzávalók
A tésztához
- 40 g porcukor
- 300 ml langyos tej
- 30 g friss élesztő
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 50 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 5 ml sötét rum
- 5 db tojássárgája
- kb. 1 l olaj a sütéshez
A töltéshez
- 600 g baracklekvár
A tálaláshoz
- porcukor ízlés szerint
Lekváros fánk
Hozzávalók
A tésztához
- 40 g porcukor
- 300 ml langyos tej
- 30 g friss élesztő
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 50 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 5 ml sötét rum
- 5 db tojássárgája
- kb. 1 l olaj a sütéshez
A töltéshez
- 600 g baracklekvár
A tálaláshoz
- porcukor ízlés szerint
Fontos, hogy a lekváros fánk alapanyagai szoba-hőmérsékletűek legyenek, és a liszt legyen átszitálva.
Egy csipet cukrot beleszórunk a langyos tejbe, majd belemorzsoljuk az élesztőt és a kimért lisztből egy evőkanálnyit. Hagyjuk 10-15 perc alatt felfutni. A lisztet egy tálba tesszük a maradék porcukorral, a sóval, a szoba-hőmérsékletű vajjal, majd ráöntjük az élesztős mixet, a rumot, a tojássárgáját, és egy robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk. Lefóliázzuk, és 30-45 percig meleg helyen kelesztjük.
Liszttel meghintett nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk, és egy kb. 12 cm átmérőjű pohárral, kiszúróval vagy tálalógyűrűvel kiszaggatjuk. Lisztezett felületen letakarjuk a fánkokat, és hagyjuk 20 percig pihenni.
Forró, 170-180 fokos olajban, lefedve 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalával is így teszünk, de már fedő nélkül. Ezután hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
A baracklekvárt egy fánktöltő csöves habzsákba tesszük, majd a fánk oldalába beszúrva megtöltjük kb. 2 evőkanálnyi lekvárral. Végül a lekváros fánkokat porcukorral meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 120 perc
Ha tetszett a lekváros fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!