Hozzávalók
A tésztához
- 150 g búzakeményítő
- 75 g burgonyakeményítő + a nyújtáshoz
- 210 ml forró víz
A vegán töltelékhez
- 20 g szárított shiitake gomba
- 150 g fejes káposzta
- 50 g sárgarépa
- 2 cm gyömbér
- 1 szál újhagyma
- 1 ek világos szójaszósz
- ½ ek főzőbor
- só, bors
- 1 tk kínai ötfűszer-keverék
- 1 tk fokhagymapor
- 1 tk szezámolaj
A vega töltelékhez
- 60 g vermicelli üvegtészta
- 2 db tojás
- 1 ek étolaj
- só
A húsos töltelékhez
- 150 g darált sertéshús
- 2 ek osztrigaszósz
- 1 ek világos szójaszósz
- 1 ek főzőbor
- 1 tk kristálycukor
A tálaláshoz
- 4 ek szójaszósz
- 4 ek chiliolaj
Dim sum 3-féle töltelékkel
Hozzávalók
A tésztához
- 150 g búzakeményítő
- 75 g burgonyakeményítő + a nyújtáshoz
- 210 ml forró víz
A vegán töltelékhez
- 20 g szárított shiitake gomba
- 150 g fejes káposzta
- 50 g sárgarépa
- 2 cm gyömbér
- 1 szál újhagyma
- 1 ek világos szójaszósz
- ½ ek főzőbor
- só, bors
- 1 tk kínai ötfűszer-keverék
- 1 tk fokhagymapor
- 1 tk szezámolaj
A vega töltelékhez
- 60 g vermicelli üvegtészta
- 2 db tojás
- 1 ek étolaj
- só
A húsos töltelékhez
- 150 g darált sertéshús
- 2 ek osztrigaszósz
- 1 ek világos szójaszósz
- 1 ek főzőbor
- 1 tk kristálycukor
A tálaláshoz
- 4 ek szójaszósz
- 4 ek chiliolaj
A dim sum tészta elkészítéséhez a kétféle keményítőt egy tálban összekeverjük, aztán hozzáöntjük a forró vizet. Egy spatula segítségével elkeverjük, majd amikor összeállt a tészta, egy gyúródeszkán simára dagasztjuk és betesszük egy lezárható tasakba 10 percre pihentetni.
Vegán dim sum töltelék
A vegán töltelékhez – ami az összes töltelék alapja lesz – a szárított shiitake gombát forró vízbe áztatjuk 15 percre. A fejes káposztát, a répát, a gyömbért és az újhagymát nagyon apróra vágjuk és egy keverőtálban összekeverjük. A megpuhított shiitake gombát is nagyon apróra vágjuk és a keverékhez adjuk, majd fűszerezzük a szójaszósszal, a főzőborral, sóval, borssal, az ötfűszer-keverékkel, a fokhagymaporral és a szezámolajjal.
A pihentetett tésztát kisebb darabokban hengerré gyúrjuk, majd 10 g-os adagokra osztjuk. Az így kapott adagokat golyókká gyúrjuk és vékony, kb. 12 cm-es átmérőjű lapokat nyújtunk belőlük. Ha igényli, egy kis keményítőt hinthetünk alá, hogy ne ragadjon le.
Tipp: A tészta nagyon gyorsan ki tud száradni, így arra ügyeljünk, hogy az elkészült tésztagolyókat egyből tegyük vissza a zárható zacskóba, és mindig csak akkora mennyiséget nyújtsunk ki, amit éppen betöltünk.
A vegán töltelékből kb. 1 evőkanálnyit a tésztalap közepére helyezünk, és az egyik felét fodrosan elkezdjük felhajtogatni. Amikor a felével megvagyunk, a másik felét hozzázárjuk a fodros részhez, így egy félholdas formát kapva. 8 vegán dim sum gombócot készítünk, amiket egy textilpelenkával bélelt bambuszgőzölőbe rakosgatunk.
Vegetáriánus töltelék
A vegetáriánus töltelékhez az üvegtésztát forró vízben kifőzzük a csomagoláson leírtak szerint, majd leszűrjük és lehűtjük. A tojásokat felverjük, egy kevés olajon kemény rántottát készítünk belőlük, amit felaprítunk. A kifőtt üvegtésztát is jól felaprítjuk, és a rántottával együtt belekeverjük a maradék vegán töltelékbe majd egy kis sóval ízesítjük. Ebből a töltelékből további 8 gombócot készítünk, és mehetnek ezek is a gőzölőbe.
Húsos dim sum töltelék
A húsos töltelékhez a meglévő töltelékhez keverjük a darált húst, ízesítjük az osztrigaszósszal, a szójaszósszal, a főzőborral és a cukorral, és jól elkeverjük. További 8 gombócot készítünk, majd ezeket is a gőzölőbe pakoljuk. Gőz fölé tesszük a bambuszedényt és 8 perc után kivesszük a vegán és a vega gombócokat, a húsosokat pedig további 8 percig gőzöljük.
A kész tésztabatyukat a szójaszósszal és a chiliolajjal tálaljuk.
- Elkészítési idő: 1 óra
- Pihentetés: 10 perc
Ha tetszett a dim sum receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!