3 fiatal séf, aki vidéki étteremben kezdett új életet
A gasztronómiában régóta erősödő trend a fenntarthatóság, a szezonális és a helyi alapanyagok használata. Ennek talán a dán Noma étterem tette le az alapjait, mely bátran vállalta, hogy csak és kizárólag a Skandináviában elérhető alapanyagokból főz, így ételeikhez például olívaolajat sem használnak. A másik nagyon inspiráló történet pedig egy szlovén séf, Ana Ros nevéhez kötődik, aki tulajdonképpen a semmi közepén, a szlovén hegyekben hozott létre egy olyan éttermet, ahová hónapokra előre kell foglalni, és még az amerikai turisták is gyakori vendégek. Ana Ros Hisa Franko nevű étterme idén elsőként érdemelte ki a három Michelin-csillagot az egykori szocialista országok közül, így egészen egyedülálló a régióban.
Szerencsére az elmúlt években nálunk is erősödni látszik a vidéki gasztronómia. Az utóbbi időben több olyan séf is volt, aki vidéken kezdett új életet egy étteremben. Őket mutatjuk be mostani cikkünkben.
Akács István – Pajta
A szemtelenül fiatal Akács István idén március óta vezeti a Pajta étterem konyháját az Őrségben, Őriszentpéteren. Farkas Richárdot váltotta, aki szintén nagyon fiatalon került ide, és ő alapozta meg a Pajta hírnevét. István mindössze 28 évesen vette át a konyha vezetését, de ő nem tartja magát túl fiatalnak, hiszen nagyon komoly helyeken szerzett tapasztalatot. Pályáját az Olimpia étteremben kezdte, majd következett a tatai Platán, aztán a Michelin-csillagos Onyx. Ő is sztázsolt az említett dán Nomában, a természetközeli látásmód nagyon közel áll hozzá. Mint mondja:
„Szerencsésnek érzem magam, hogy a magyar vidék egyik legprogresszívabb éttermében mutatkozhatok be konyhafőnökként a fine dining szegmensben. Az Őrség gasztronómiai hagyományainak és a Pajta saját történetének, meghatározó értékeinek tisztelete mellett a bátorságot, a kísérletezőkedvet is fontos fűszernek tartom. Újragondolt őrségi ételek helyett csak a Pajtában átélhető élményt szeretnék kínálni a vendégeknek.”
Cím: 9941 Őriszentpéter, Templomszer 7.
Krasznai Norbert – Szőlősi Kocsma
A Szőlősi Kocsma évtizedek óta Balatonszőlős szerves része kocsmaként, de hat éve étteremként is működik. A Tálos Attila, a Bortársaság tulajdonosa által üzemeltetett étteremben a házias ízek és egyszerű fogások játszották a főszerepet, egészen idén tavaszig, amikor is megérkezett Krasznai Norbi, aki a Balaton-felvidékre cserélte le a fővárost. Mint mondja, ez neki egyáltalán nem volt gond, hiszen maga is siófoki születésű, dolgozott is már balatoni étteremben, és bár az utóbbi években a fővárosban főzött, ide húzta a szíve.
A Szőlősi Kocsmában Norbi is megtartotta a házias ízeket és ételeket, de minden étel gyönyörű tálalást és nem várt összetevőket kapott. A kis látványkonyhában nyomon követhetjük az ételek elkészítését és Norbi szinte művészi tálalását, színekben tobzódó ételeit. Csodás, de azért comfort foodra hajazó bisztrófogások jellemzik a helyet, ezt egészíti ki egy-egy napi ajánlat és mindennap egy főzés is. Egész évben nyitva vannak, érdemes tenni egy kitérőt feléjük.
Cím: 8233 Balatonszőlős, Fő u. 10.
Pohner Ádám – Iszkor
Az éttermet vezető Pohner Ádám séf fiatal kora ellenére nagy sikereket tudhat maga mögött: képviselte Magyarországot a Bocuse d’Or európai és világdöntőjében is, és mindkettőn előkelő helyen végzett. Az európai döntőben 8., a világversenyen pedig 12. lett. Főzött az Olimpia, a Kistücsök és a Platán étteremben, mindenhonnan hozott magával valamit.
Ádám bár fiatal, hatalmas konyhai tapasztalata van, és régóta motoszkál benne a gondolat, hogy saját éttermet szeretne és csakis vidéken, igaz, sokáig inkább városokban gondolkodott. Aztán egy covid alatti kirándulás alatt érett meg benne a végleges döntés, hogy egy Mályinka nevű kis faluba költözzön a Bükk aljába. Bár Mályinka a legtöbb ember számára ismeretlen, Ádámnak nem volt az, hiszen gyerekkorába itt töltötte a nyarakat a nagymamájánál. Egy nagy kirándulás után döntötték el a párjával, Kun A. Lucával hogy megveszik a falu kocsmáját, és átalakítják étteremmé. Így nyitott meg egy évvel ezelőtt az Iszkor, melynek mesébe illő történetét a hamarosan megjelenő téli magazinban olvashatjátok (a magazint ezen a linken tudjátok megrendelni). Ádám és Luca azt mondják, egyáltalán nem hiányzik nekik a főváros, és elhivatottak abban, hogy felvirágoztassák a környék gasztronómiáját.
Addig is, ha arra jártok, feltétlenül kóstoljátok meg a somlói galuskát, aminél jobbat még nem ettünk.
Cím: 3645 Mályinka, Lillafüredi u. 245/5
Kiemelt kép: Pohner Ádám és párja az Iszkor étterem előtt (Fotó: Mudra László)
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramonés Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!