A négysajtos pizza a múlté: ismerjétek meg a quattro funghit és a Sophie Budapestet
A változtatáshoz mindig bátorságra van szükség – halmozottan igaz ez az olyan vendéglátóhelyekre, amik több ember megélhetéséért felelnek. A Sophie Budapest az egyik legjobb példa arra, hogy felkészülten és elszántan mindig érdemes belevágni az ismeretlenbe! Az egykor brasserie-ből lett fine dining étterem egy éve olaszos jellegű konyhával hódít, amit egyre több vendég szívét nyeri el.
Teljes felújítás, aztán járvány
Az elmúlt években minden vendéglátóhelyet megtépázott a koronavírus-járvány, és a Sophie Budapest éttermet sem szerencsés időszakban érte el az első hullám.
A vendégtér teljes felújításon ment keresztül – egy igényes, elegánsabb, mégis kellemes hangulatú teret alakítottak ki a korábban más típusú helyként működő egységből. Két hét nyitvatartás után azonban be is kellett zárniuk: a kényelmes székek, a hangulatos világítás, a kellemes terasz és a teljesen felszerelt VIP-terem is kényszerpihenőre vonult.
Olaszos, de nem olasz
„A napsütötte Itália gasztronómiáját egy modern, mégis barátságos és kényelmes beltérrel ötvöztük, hogy a nálunk töltött percek igazi élményt jelentsenek. A Sophie Budapest étlapját jobbnál jobb olasz fogások alkotják: kézzel nyújtott pizzáinkkal, házi tésztából készült ételeinkkel és mennyei desszertjeinkkel mosolyt csalunk minden vendégünk arcára” – hirdetik oldalukon. Leteszteltük, mit is jelent ez a gyakorlatban!
Miután olaszos, mediterrán jellegű étteremről beszélünk, természetesen a tészta- és a pizzalap a leghosszabb – de számtalan vegetáriánus és húsétel közül is választhatunk, ha kevésbé „olaszra” éhezünk. Szerettem volna lefedni a teljes palettát, így minden típusú ételből választottam egyet. Na jó… desszertből kettő is lecsúszott. De esküszöm, véletlen volt!
Strozzapreti asparagi e Gamber
Nem, ez nem egy híres olasz opera, az a Gianni Schicchi. Ez egy olasz tésztaétel, méghozzá egy spárgás-garnélás strozzapreti. A tészta nem száraztészta, hanem egy al dentére főzött igazi házi, kézzel gyúrt fajta. Ez az alak nem egy szokványos tésztatípus, így extrán izgalmas volt az amúgy natúr, enyhén fokhagymás garnélával és spárgával. Az ételnek az aszalt paradicsom is adott egy extra, intenzívebb ízt az olíva mellett, de kellő figyelmet hagyott a többi feltétnek is.
Quattro Funghi
Megértem, hogy a könyöködön jön ki a quattro formaggi… De ez funghi! Paradicsomos alap helyett mascarpone a „táptalaj” a négyféle gombának, amik hibátlan ízoperát rögtönöznek az olvadt mozzarella színpadán. A rukkolaközönség ujjong! Sütés után kerül rá szarvasgombás ricotta, ami megadja az ízeknek a végső döfést – akár Tosca Scarpiának! Egészen egyedi, sehol sem kóstoltam ehhez foghatót! Néhány hete a CUPP tökmagos-szarvasgombás pizzája volt hasonlóan átütő, jellegzetes, máshol nem kapható élmény. A 32 cm-esnél ez kicsit kisebb pizza, de annyira sok ízt sorakoztat fel, hogy azokkal bőven jól lehet lakni. Bár a Sophie Budapest hangulatában egy elegánsabb étterem, nem szól meg senki, ha a pizzát kézzel esszük a teraszon.
Pisztáciás sertésszűz édes fokhagymamártással
A konyhafőnök és az üzletvezető javaslatára a főételek közül a szicíliai jellegű, pisztáciás sertésszüzet kóstoltam. Nálam abszolút pluszpont, hogy a hús teljesen átsülve, nem rózsaszínen érkezett. A pisztácia mennyisége Olaszországban nyilván ennek a háromszorosa, de akkor nem pisztáciás sertésszűz, hanem sertésszüzes pisztácia lett volna az étel neve. Így éppen csak egy kis pisztáciaaromával egészül ki a szaftos sült hús, akár egy fűszerkéreg, úgy simulnak rá a pirított magvak. Köretnek választható bármi, most a krémes krumplipürét teszteltem, erre került az édes fokhagymamártásból.
Az Andrássy út tőszomszédságában található hely széles borválasztékkal is rendelkezik, elsősorban (értelemszerűen) magyar és olasz borok alkotják az itallap gerincét. Az udvarias, közvetlen felszolgálók szívesen ajánlanak az ételhez illő italpárosítást, ne legyünk szégyenlősek tanácsot kérni!
Desszertek
Valójában csak a mentes panna cottát szerettem volna megkóstolni, de némi logisztikai hiba folytán egy csokiszuflé is kisétált a konyhából. A szufléról sok újat nem tudok elmondani: egy olyan étteremben, ahol hozzáértő, sütni-főzni tudó, elhivatott csapat dolgozik, ott olyan a szuflé, amilyennek lennie kell. Belül szinte folyós, krémes, és nem a cukor, hanem a csoki miatt édes.
A mentes panna cotta már egy fokkal izgalmasabb ügy, ugyanis kókusztejjel készül, glutén és mindennemű laktóz nélkül. A mangós öntet persze nem hiányozhat a teljes trópusi kánaánhoz, és bár a legtöbb opera nem happy enddel végződik, a Panna Cotta á la Sophie Budapest egy abszolút sikersztori nálam.
Opera előtt, helyett vagy után
A Sophie Budapest ideális randihelyszín egy romantikus olasz opera után. SK-tipp: keddtől esténként élőzene, zongoraszó színesíti a menüsort, szóval még az Operába se muszáj jegyet váltani! Azonban ha napközben vet az Opera felé a sors, ebédmenüre is érdemes beugrani.
Cím: 1065 Budapest, Hajós utca 25.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!