1. Az amerikai pancake
Az amcsi reggelik elengedhetetlen darabja, amit juharsziruppal leöntve szokás fogyasztani. A méretén kívül még abban is eltér a magyaros palacsintától, hogy tésztája sűrűbb, valamint vaj és sütőpor is van benne, így vastagabb, levegősebb és ruganyosabb az állaga.
2. Az orosz blini
Látványra egy pancake-re hajazó palacsintát láthatunk, de azért van egy kis csavar a történetben. Bár a tészta sűrűsége hasonló és ezt is kis mini méretben szokás kisütni, itt a tésztában sütőpor helyett bizony élesztő van. Akár egy órán át is keleszthetjük, ilyenkor majdnem a duplájára nő, de még pont annyira híg a tészta, hogy palacsintaszerűen bele tudjuk önteni egy forró serpenyőbe, hogy aztán kisüssük. Általában sós előételként fogyasztják, valamilyen finom feltéttel. Nem áll távol tőle pl. a krémsajt, egy jó szárított sonka, lazac, kaviár vagy akár a füstölt pisztráng sem.
3. Az angol Yorkshire pudding
A név alapján elsőre furának hathat a gondolat, hogy ez a kaja is a palacsinta univerzumot képviseli, pedig de. Borzasztóan egyszerű dologról van szó, a cucc alapja ugyanis egy elég híg palacsinta tészta, amit egy réteg forró zsiradékra öntenek (praktikus esetben egy muffin sütő formába) és bevágnak a sütőbe. A hő hatására szépen megnövekszik belül pedig egy kis luk alakul ki benne, ami tökéletes arra, hogy a különféle húsok mártásaiból még oda is locsolgassunk. Apropó húsok, ez jellemzően sós verzióban készül és szinte mindig köretként fogyasztják.
4. A szintén amerikai dutch baby
Itt lényegében a yorkshire pudding édes – és nagy méretű verziójáról van szó. Az alapelv is elég hasonló, adott a híg palacsintatészta, amit egy forró serpenyőbe öntenek a felhevített vajra, bevágják a sütőbe és ugyanaz az effekt történik: a tészta megemelkedik szépen és a középen kialakult terület megpakolható bármilyen plusz finomsággal, pl. egy kis karamellizált almával, eperrel, vagy tetszés szerint bármivel, amit szerettek.
5. A Costa Rica-i chorreadas
A liszt-tej-tojás arany triója itt is megvan természetesen, de lévén, hogy ez egy kukoricapalacsinta, kell egy kis kukoricának is kerülnie a rendszerbe. Emellé szokás még rakni fokhagymát és valamilyen fűszert és ezzel meg is van a latin-amerikai sós kukoricapalacsinta. Remek pl. egy kis hagymás babbal!
6. A vietnámi bánh xeó
Talán a lista egyik legfinomabb kajája következik. A hozzávalók listáját elnézve a tojás persze alap, de a tejet kókusztejre, a lisztet pedig rizslisztre cserélték, ezen kívül egy kellemes adag kurkuma is került bele. Egy rettentően finom és nagyon élénk sárga színű tészta jön így létre, amibe sütés után jellemzően valamilyen húsos-zöldséges-szójaszószos töltelék kerül. A neve kb. annyit tesz, hogy “sistergő tészta”, és igen, tényleg eléggé sistereg, amikor beleönti az ember a forró serpenyőbe.
7. A francia crépes suzette
Nyilvánvaló, hogy a franciák sem maradhatnak ki a palacsinta buliból. Ebben az esetben egy elég vékony palacsintatésztáról van szó, amit a narancslikőrős karamelszósz és persze a brandyvel történő gyújtogatás tesz felejthetetlenné.
A listát nyilván a végtelenségig lehetne folytatni, hiszen valószínűleg nincs olyan ország, ahol ne kisérleteztek volna ki valamilyen palacsinta szerű cuccot. Nektek mi a kedvencetek?! Írjátok meg nekünk a Facebookon kommentben, vagy küldjétek el faxon!