Hozzávalók
- 5 - 6 db marha csontos rész (nyak, velős csont, láb)
- 300 - 400 g hátszín vagy marhaszegy
- 2 db gyömbér (nagy darabok)
- 3 db vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma (egész)
- 6 db csillagánizs
- 1 marék egész fekete bors
- 6 db fahéjrúd
- 3 db fekete vagy zöld kardamom (elhagyható)
- só
- 6 - 8 ek halszósz
A tálaláshoz
- 1 csomag rizstészta
- 1 db zöld chilipaprika
- 1 db piros chilipaprika
- 3 szál újhagyma
- 1 csomag babcsíra
- ½ fej vöröshagyma (felszeletelve és vízbe áztatva)
- 1 db lime
- 1 csokor friss koriander
Hozzávalók
- 5 - 6 db marha csontos rész (nyak, velős csont, láb)
- 300 - 400 g hátszín vagy marhaszegy
- 2 db gyömbér (nagy darabok)
- 3 db vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma (egész)
- 6 db csillagánizs
- 1 marék egész fekete bors
- 6 db fahéjrúd
- 3 db fekete vagy zöld kardamom (elhagyható)
- só
- 6 - 8 ek halszósz
A tálaláshoz
- 1 csomag rizstészta
- 1 db zöld chilipaprika
- 1 db piros chilipaprika
- 3 szál újhagyma
- 1 csomag babcsíra
- ½ fej vöröshagyma (felszeletelve és vízbe áztatva)
- 1 db lime
- 1 csokor friss koriander
Első lépésként a marha csontos részeit egy nagy levesesfazékba tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és felforraljuk (mehet max. lángon). Ezzel a mozzanattal fogjuk megtisztítani a húsunkat, és ettől lesz szépen gyöngyöző a marha pho leves a végén. A forrástól számítva kb. 10-15 perc múlva, amikor már nagyon habos, szépen leöntjük róla ezt a habos vizet, és átöblítjük hideg folyó vízzel a csontos részeket. A csontos részeket most félretesszük egy pillanatra. Ha a klasszikus módon szeretnénk elkészíteni, a hátszínből vágunk néhány leheletvékony szeletet a tálaláshoz.
Következő lépésként hosszanti irányban félbevágjuk a gyömbért, a hagymát és a fokhagymát, majd egy tepsibe tesszük őket, vágott résszel felfelé, és maximum hőfokon meggrillezzük a sütőben, kb. 5 perc alatt. Ezt a folyamatot serpenyőben is el tudjuk végezni. Ne ijedjetek meg, hogy elkezd feketedni/szenesedni kicsit, ez kell nekünk. Ez adja majd a titokzatos ötödik ízt, amit umaminak hívunk. ☺
Közben száraz serpenyőben, közepes lángon, folyamatosan forgatva lepirítjuk a fűszereinket, hogy felszabaduljanak belőlük az illóolajok. Ha megvan, félretesszük.
Felépítjük a levesünket. Egy tiszta, nagy levesesfazékba tesszük a főtt, csontos részeket, aztán jöhet a szenesre grillezett gyömbér, fokhagyma és vöröshagyma, valamint a lepirított fűszerek. Végezetül pedig a maradék besózott hátszín a tetejére.
Felöntjük hideg vízzel, majd alacsony hőfokon főzzük. Kb. 4 óra után kivesszük a hátszínt, közben habozzuk, ha még kell. Összesen minimum 8 óráig kell, hogy főjön egy jó pho alaplé, ezt nem érdemes lerövidíteni. Ha este csináljuk, mehet egész éjszaka, vagy közben lemehetünk edzeni mondjuk. ☺
Amikor elkészült, egy szép sötétbarna, gyöngyöző levet fogunk kapni. Leszűrjük, és most jön az ízesítés befejezése. Halszószt fogunk hozzáadni, ami nagyon sós ízvilágú, de ha ez nincs otthon, nyugodtan használjunk sót.
A rizstésztát 1-2 percre forró vízbe tesszük, aztán mehet rögtön a hideg víz alá.
Következhet a tálalás. Előkészítjük a levesbetéteket: felvágjuk a chilit, az újhagyma zöld részét, beáztatjuk a babcsírát és a hagymát egy kevés vízbe, és felvágjuk a lime-ot.
Egy mély tálba szedünk a rizstésztából, jöhetnek a vízbe áztatott vöröshagymaszeletek, rá pár szelet főtt hátszín, utána a nyers hátszín (ha vágtunk le belőle). Nyakon öntjük a forró alaplével úgy, hogy a nyers szeletekre menjen először. Befejezésül pedig tetszőlegesen chili, újhagyma, babcsíra, friss koriander és a lime leve kerül rá. Boooom, jó étvágyat!
Ha tetszett a marha pho leves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!